БСП: Цялото ръководство на Информационно обслужване да си ходи
БСП: Цялото ръководство на Информационно обслужване да си ходи / снимка: Sofia Photo Agency, архив

БСП настоява да бъде освободен не само председателят на Съвета на директорите на „Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов, но и цялото ръководство на дружеството. В това искане бе категоричен Ангел Найденов от БСП в предаването „Кой говори" по Дарик. От ДСБ също смятат, че Константинов трябва да бъде освободен, но по думите на зам.-председателя на партията Радан Кънев освен това експерти трябва да дадат механизми за контрол на дейността на фирмата.

От БСП искат Михаил Константинов да бъде освободен. Преди дни професорът заяви, че ако алтернативата на ГЕРБ е да се върне тройната коалиция, то той ще направи всичко възможно това да не стане. Репликата предизвика остри реакции в публичното пространство и мъмрене на Константинов от страна на служебния премиер Марин Райков.

БСП настоява настоящото ръководство на "Информационно обслужване" да бъде освободено и то да бъде попълнено с представители и на политическите партии, които ще участват в изборите, и на неправителствени организации, каза Ангел Найденов. По думите му там трябва да има хора, които да бъдат достатъчно безпристрастни, обективни и съответно хора, които могат да наблюдават целия този процес на обработка на данните и да гарантират, че няма да има фалшификация на изборните резултати.

„Проф. Константинов не разбира, че няма право на тези изявления в качеството си на председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване" - фирмата, която не просто ще прави електронната обработка на резултатите, но фирмата, която печели обществената поръчка на регионалното министерство за подготовката на избирателните списъци", каза Найденов. Той допълни, че не разбира "снизходителното отношение" на служебния премиер, който смъмри Константинов. Просто трябваше да го уволни, категоричен е представителят на БСП.

Зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев посочи, че от партията също искат оставката на Михаил Константинов. Той допълни, че фокусът не трябва да се насочва само към едно изказване на шефа на „Информационно обслужване". „Списъкът на неговите публични участия, в които изразява своите политически съмнения, предпочитания, подозрения, в които представя откровени манипулации, свързани със социологически прогнози, което не му е работа, на проф. Константинов са безкрайни", каза Кънев. Той направи уговорката, че е едно човек какъв експерт е, а друго как се държи. „Когато държанието му по този начин съвсем очевидно подронва доверието в изборния процес, създава основателни съмнения и на граждани, и на политици, и на обикновени избиратели без активна позиция, включително тези изявления, че нямало за кой да гласува... Не му е работа да прави тези изявления. Има определени позиции, които са свързани с отговорност", каза още зам.-председателят на ДСБ. По думите му Константинов е трябвало да разбере, че е на позиция, на която носи отговорност за демократичните избори в България и не може да се държи „по този хашлашки начин".

Кънев допълни, че освобождаването на поста от Констанитенов не би било достатъчно да се оправи доверието в системата. Според него въпросът опира до механизма за контрол на „Информационно обслужване", като по темата думата трябва да имат експерти, които биха поели отговорността да кажат какви механизми следва да се използват за ефикасен юридически и технически контрол.

От своя страна доскорошния депутат от ГЕРБ Красимир Ципов каза, че няма да бъде защитник на проф. Константинов, който бе назначен начело на фирмата именно по време на последното управление. Ципов коментира, че професорът е експерт и през последните 23 години се е занимавал под една или друга форма с изборния процес. „Може би БСП искат начело на "Информационно обслужване" да се завърне Азер Меликов", коментира Ципов.

Той е категоричен, че решението за това как да се постъпи по казуса е на служебното правителство.