Външно министерство пуснало погрешка в интернет адресите на наши сънародници
Външно министерство пуснало погрешка в интернет адресите на наши сънародници / Sofia Photo Agency, архив
Външно министерство пуснало погрешка в интернет адресите на наши сънародници
45674
Външно министерство пуснало погрешка в интернет адресите на наши сънародници
  • Външно министерство пуснало погрешка в интернет адресите на наши сънародници

Министерството на външните работи е допуснало грешка като е публикувало на сайта си адресите на подалите заявления за гласуване в чужбина българи. Това призна постоянният секретар във ведомството и председател на Работната група за организиране на изборите в чужбина Ради Найденов, който се изви за грешката. По думите му информацията е била качена в 18 часа в събота и свалена в 8 часа на другата сутрин. От министерството обясниха, че грешката е техническа, но все пак случаят ще бъде разгледан и ще бъдат наказани отговорните за публикуваните данни.

Над 35 хил. българи зад граница са подали заявление за гласуване в чужбина, отчетоха още от ведомството.

От външното министерство обясниха, че на този етап все още се обработва информацията колко от подадените над 35 хил. заявления не са валидни. Ради Найденов обясни, че има три начина за подаване на документа - лично, чрез имейл или по пощата. Проблемът е, че много хора са дублирали подаването на заявление.

Красимир Божанов допълни, че е изникнал и друг проблем - българи в чужбина са подавали по няколко заявления в един пощенски плик или в един имейл, което ги прави невалидни. Заради опорочаване на изборите в миналото правилата са променени.

„По някакъв начин се организира колективно събиране на заявления, подава се, след което се оказва, че тези хора реално не са тези, които искат да упражнят право на глас, защото те не се явяват. Посочени са конкретни секции, в които няма нито един човек от основния списък, т.е. от подалите заявление до определения срок, които са отишли да гласуват. След като това е констатирано, идеята на Изборния кодекс, това според мен е едно от неговите достойнства, да отстранят този недостатък, като подчертаят елемента подаване лично", добави Божанов.

От министерството признаха и за грешка, която са допуснали в събота вечерта и са отстранили на другата сутрин. Тогава на сайта на ведомството са били публикувани освен трите имена на българите в чужбина, подали заявление за гласуване, и техните адреси. Светлан Стоев, който е посланик за специални поръчения в министерството, обясни: „Грешката е факт, станалото е станало. За съжаление компютърните специалисти, включително и за държавната администрация, са кът, още повече при заплащането, което получават тук".

От външно министерство допълниха, че ще направят проверка на случая, за да бъдат наказани отговорните за изтичането на информация. Освен за тази грешка, беше признато и за още една. На сайта е имало информация, че за местата, където страната ни има почетни консулства, са нужни 20 заявления за откриване на изборна секция. В действителност обаче са нужни 100 заявления.