Пловдив ще има нов кмет, прогнозира Антоний Гълъбов
Пловдив ще има нов кмет, прогнозира Антоний Гълъбов / БГНЕС, архив

Пловдив ще има нов кмет, прогнозира в ефира на Дарик социологът Антоний Гълъбов. Ангажирам се с това мнение, защото преобладаващата част от гражданите не одобряват управлението на града през последните 4 години, допълни той. Според него усещането, че Пловдив - с вековната си история и огромния си икономически потенциал, губи темпо като бързо развиващ се град, е общо. Друг е въпросът доколко персоналната промяна ще бъде достатъчно основание за качествена промяна в развитието на общината, каза още Гълъбов.
„По време на тази изборна кампания общественото внимание беше формирано - до голяма степен целенасочено, към избора на президент и кмет. Най-важното обаче, което произведоха българските избиратели, са общинските съвети, категоричен бе социологът. За съжаление от първите местни избори насам местните парламенти работят в анонимност. Именно тази анонимност, липсата на механизми за прозрачност в дейността им и на контрол от страна на избирателите, позволява да бъдат договаряни всякакви решения, да има плаващи и потъващи мнозинства. Не трябва да има съмнение, че това е генератор на местна корупция", обобщи той.

Вотът за ДПС се разраства в географско отношение. Погрешно е да се твърди, че тази партия е концентрирана само в два или три региона на страната, заяви социологът по повод трите мандата, които ДПС успя да вкара в новия парламент. Фактът, че Синята коалиция ще има само двама общински съветници, той обясни с изкривеното политическо пространство в Пловдив, причинено от, „сложната фигура, която досегашният кмет на Пловдив изпълни, като стана кмет с подкрепата на едни партии, а продължи да управлява с други. Това разми границите между ляво и дясно в Пловдивския общински съвет през последните четири години", каза още Гълъбов.

За първи път у нас се случи партия да бъде така стегната и дисциплинирана, коментира в ефира на Дарик политологът Татяна Буруджиева. Резултатите на ГЕРБ го показаха не само в Пловдив, но и в цялата страна, допълни тя.

Според нея плаващото мнозинство много повече защитава интересите на гражданите. Тя обяви, че пловдивчани са гласували шарено. По този начин те не са дали възможност на партиите да се договарят, нито да създават специфични мнозинства, добави политологът. Какво по-точно ще се случи в бъдещия общински съвет, не мога точно да прогнозирам, това зависи както от екипа на новия кмет, така и от партийните решения на политическите сили в местния парламент, обобщи Буруджиева.