Ако избирателят сбърка, може да поиска нова бюлетина
Ако избирателят сбърка, може да поиска нова бюлетина / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ако избирателят сбърка, ще може да поиска нова бюлетина
46043
Ако избирателят сбърка, ще може да поиска нова бюлетина
  • Ако избирателят сбърка, ще може да поиска нова бюлетина

Избирателите ще трябва старателно да зачертават със знак „Х” съответното квадратче в бюлетината до името на кандидата за президент, когото смятат да подкрепят на предстоящите избори. Това обясниха от Централната избирателна комисия. От там напомниха, че вотът се счита за валиден, когато маркировката е само една и не попада изцяло в съседно поле.

Желаещите да гласуват трябва да носят в себе си личната си карта. В случай, че тя е изтекла, те трябва да отидат до съответното Районно управление и да вземат специално удостоверение за гласуване. Говорителят на ЦИК Бисер Троянов напомни, че дори и избирателят да сбърка при попълването на бюлетината, той има право един път да поиска нова, като старата се унищожава.

„В никакъв случай не се гласува с друг знак, различен от „Х”, тъй като това прави бюлетината недействителна. Недействителна е и в случаите, когато няма отразен вот на избирателя, т.е. тя е празна, както и когато избирателят си е позволил да отразява други знаци, цифри, букви или рисунки”, обясни Троянов. 

След като даде своя вот избирателят трябва да сгъне бюлетината и да я предаде за биене на печат. След това саморъчно я пуска в съответната урната. Идентична е ситуацията и при гласуване за кмет и общински съветници, обобщиха от ЦИК.

От ЦИК съобщиха, че кандидатите за кметове в страната са общо 1927. Кандидатите за общински съветници са 40 107, като най-много са във Варна - 1088. Най-дългите бюлетини са в София и Пловдив – с дължина около 1,15 м.

6 514 917 души ще могат да гласуват на местните избори, а 6 933 748 - ще могат да изберат президент. Това съобщиха днес от ЦИК, които обявиха данните на дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО), изготвяща избирателните списъци. Ако се сравнят цифри с данните от преброяването на населението на НСИ, излиза, че българите, които нямат избирателни права са само 430 822 души. След преброяването статистиката обяви, че  към 1 февруари 2011 г. населението на България е 7 364 570 души.