Убийството на Политковская струвало към половин милион долара
Убийството на Политковская струвало към половин милион долара / netinfo
Една от най-известните разследващия журналистки в Русия Анна Политковская бе застреляна на метри от дома си в Москва на 7 октомври миналата година. Името й винаги ще се свързва със смели разследвания на нарушенията на човешките права на военните в Чечня и остра критика към управлението на руския президент Владимир Путин. За покушението срещу Политковская бяха арестувани 10 души. Лично главният прокурор на Русия Юри Чайка съобщи, че е направен „сериозен пробив” в разследването на убийството.

Потърсихме за коментар главния редактор на „Новая газета”-Сергей Соколов, това е изданието, за което работеше Анна Политковская. „Все още е много рано да говорим за разкриване на нейното убийство”, каза за ДАРИК радио Сергей Соколов. Според него главния прокурор на Русия представя желаните резултати за действителни. Главният редактор на „Новая газета” каза още, че убийството на неговата колега е струвало не по-малко от половин милион долара.

Смятате ли, че можем да говорим за разкриване на убийството на Анна Политковская?

Все още е рано да говорим за разкриване на нейното убийство. Главният прокурор Юри Чайка взема желаното за действително. Вярно е, арестувани са хора, които може би са съпричастни към убийството на Политковская, но все още има много работа по събирането на доказателствата за тяхната вина. Това първо. Второ, все още не са арестувани всички, които са замесени в убийството на Политковская. Трето, все още не е изяснен въпросът с поръчителя на това убийство. Има няколко версии за това кой е поръчителят и всички те в момента се проверяват. Тази, която лансира главният прокурор, че зад покушението стоят хора, които се намират извън Русия, е само една от тях и поне засега за нея няма никакви реални доказателства. Разбирам, че тази версия, според която в престъплението участват някакви тъмни чужди сили, които искат да дестабилизират Русия, е най-изгодна за администрацията на Кремъл, но това въобще не означава, че тези сили имат отношение към убийството на Политковская. И още нещо важно – идват избори и е възможно убийството на нашата колега да бъде използвано от различни политически сили. Много ни се иска това да не се случи. Смятаме, че всякакви политически игри около това престъпление ще са недостойни. Това, което ме възмущава още, е че беше допуснато сериозно изтичане на информация и бе нарушена тайната на следствието. Всичко това може много силно да попречи на следствието, ако вече му е попречило.

Говорите за това, че някои руски медии публикуваха имената на 10 арестувани за убийството на Политковская?

Да смятам, че това е абсолютно недопустимо, защото тайната на следствието се състои в това, че арестуваните не знаят колко и кои са другите задържани, очните ставки между тях са неочаквани, тези, които са на свобода не знаят кой вече е арестуван. Така че това, което сега се случва е недопустимо.

Арестувани бяха 10 души за убийството на вашата колега, обяснете какви хора са задържаните, това „герои” от журналистическите разследвания на Анна Политковская ли са?

Не, това не са герои от публикациите на Анна Политковская. Това са хора, които са печелили пари чрез престъпления, включително и убийства. Част от тях са от престъпните групировки, а другата част са офицери – бивши и действащи - от министерството на вътрешните работи и Федералната служба за сигурност, които са правили платени услуги на престъпните групировки. Парите са единственият мотив на тези хора да извършат убийството на Политковская. Колкото до мотивите на поръчителя на убийството, за това имаме своя версия, но все още е рано да говоря за нея.

Казахте, че съпричастност към убийството на Политковская имат повече хора, а не само тези 10, които бяха арестувани, от къде знаете това?

Просто знам, че не всички са арестувани. Нашият вестник прави собствено разследване, ние си сътрудничим със следствието. Имаме сериозни основания да смятаме, че в момента не са арестувани всички, които имат отношение към убийството на Политковская. И най-важното - поръчителят на престъплението не е арестуван!

Колко според вас е струвало убийството на Политковская?

Това все още не е ясно, но не е по-малко от 500 000 долара. Сумата, която ви казвам е приблизителна, просто познавам пазара на подобни услуги в Русия. Нямам доказателства за сумата, това е моето лично предположение.

Главният прокурор съобщи също, че виновните за убийството на Политковская са замесени и в убийствата на главния редактор на руското списание „Форбс” Пол Хлебников и на банкера Андрей Козлов – какъв е изводът за вас от връзката между тези три имена – Политковская, Хлебников, Козлов?

Ние не разполагаме с информация за това, че тези 10 души, които бяха арестувани, са участвали в убийството на Андрей Козлов. Колкото до другото убийство – това на Пол Хлебников, в него наистина е възможно да са участвали част от тези, които са участвали и в покушението срещу Политковская.

Има ли гаранция, че вината на тези 10 души, които бяха арестувани, ще бъде доказана и че те ще получат справедливи присъди?

Никой не може да даде подобни гаранции. Проблемът е, че ако продължи изтичането на информация, следствието ще бъде напълно парализирано. Същото ще се случи и ако има политически натиск от върховете. Така че гаранции за това няма.

Ще ви върна към версията на главния прокурор, за която заговорихте в началото на интервюто. За това, че зад убийството на Политковская стоят външни сили, които искат да дестабилизират Русия и да променят конституционния и ред. За кого в Русия тази версия звучи убедително?

Не знам за кого, но лично за мен тази версия не е убедителна. Не изключваме и тази версия, но тя е не е основната, има още много други. И поне засега няма никакви сериозни доказателства за лансираната от главния прокурор версия. Може би на самия главен прокурор му се иска следствието да се развива в тази посока, но засега не виждам никакви сериозни основания за това.

Може би целта е вниманието да бъде отклонено към Лондон и за убийството на вашата колега да бъде обвинен бизнесмена Борис Березовски или някой от неговото обкръжение?

Там има много хора, които са неприятни на Кремъл. Предполагам, че като разпространява тези версия, руската власт се опитва да влияе на следствието, така че то да стигне до такива резултати, които властите искат да видят.