Сърбия ще се стреми да поддържа открит въпроса за Косово
Сърбия ще се стреми да поддържа открит въпроса за Косово / netinfo

Посланикът на Белград в София Данило Вучетич в "Седмицата" по Дарик радио

Далеко ли е вече Косово за Сърбия?

Не е далече и никога няма да бъде далече. Косово е, как да се изразя, Косово е територията, географската територия, върху която е създадена държавата Сърбия и сърбите много силно са свързани с Косово, не само емоционално. Всички най-важни светини в културно-исторически смисъл се намират именно в Косово. Затова смятам, че Косово никога няма да бъде далеч и винаги ще бъде в сърцата на хората.

Вие сте изключително опитен дипломат, 33 години стаж. Работил се в посолствата в Брюксел, Берн, Кайро, Бразилия. Посланик сте от 1997 до 2001 г. в Лисабон. От 2005 г. сте в София посланик. Бил сте главен секретар на външно министерство, преди да дойдете в София. Хайде да говорим откровено, какво очаква Сърбия да стане в Косово?

Това е наистина един тежък проблем. Сърбия е осъзнала, че сегашният международен контекст не е благоприятен, тъй като някои велики държави поддържат независимостта на Косово, и естествено, когато става дума за велики държави, винаги има и редица други държави, които под натиск или без натиск ги следват. Така че стратегията на Сърбия е следната. Досега не сме предприели нищо за директното или индиректното признаване на независимостта на Косово и така създадохме основата за една държавна политика, която ще се води може би десетилетия, което означава, че Сърбия ще се стреми по отношение на страните, които споделят нашето мнение, да поддържа открит въпроса за Косово, което означава, че на всички международни форуми и в двустранните отношения това ще остане един открит въпрос и евентуално ще очакваме промяна в международния контекст, в който да е възможно да се промени сегашната ситуация. Така че нашата ориентация е не с военни и с насилствени средства да се променя ситуацията, а единствено с политически, правни, дипломатически средства.

Нашият Соломон Паси, председателят на комисията по външна политика, казва, че тия колебания да се признае или да не се признае Косово, е все едно да се колебаеш да признаеш ли природен феномен, че вали дъжд. Има нещо симпатично в тази теория, която развивате, че с времето нещата ще се променят, ама дали ще стане?

Г-н Паси е мой добър приятел, много компетентен човек, но смятам, че точно по този въпрос неговото становище е противоположно на нашето и на моето. Напълно е сигурно, че подобен случай не съществува в модерната история - една открита сецесия да се награждава. И тук няма нищо естествено и неестествено. Фактите са повече от очевидни. Зная, че г-н Паси смята, че това е един естествен процес, но бих могъл да ви посоча примери от съседните ни страни, които са много подобни, почти еднакви, и които ще се възползват от случая Косово. И ако се постъпва така, тогава ще навлезем в хаоса на създаване на много малки държави.

Аз четох за примерите, които давате. Кипър например ви е любим пример. Ама, хайде да го обърнем този пример. Гърците какво направиха? Вместо да се карат с Европа и да си отзовават посланиците, те влязоха в ЕС и от тях започна да зависи какво ще стане с Турция. А сърбите правите точно обратното.

Това е противоположен пример. Защо? Кипърските гърци влязоха в ЕС, защото ЕС приема Кипър като цяло и не приема разделението на Кипър.Това е противоположен пример.

Аз говоря за 70-те още, когато Гърция, държавата Гърция, вместо да се нацупи на целия свят заради разцепването на Кипър, тръгнаха по-хитро - заедно с европейците, и накрая постигнаха тяхната цел.

Гърция е заинтересована за Кипър, но Кипър е независима държава, както и Турция. Турция политически подкрепяше Северна република Кипър, от друга страна, Гърция, която имаше друг интерес, но Кипър е независима държава.

Искате ли сърбите да ставате член на ЕС и вие да гласувате дали Албания да влезе? Или искате албанците да гласуват преди вас вие дали да влезете?

Няма никакво съмнение, че амбицията на Сърбия е да стане член на ЕС. Ние сме европейска държава и логично е да имаме тази амбиция. Но очевидно е, известно е, че Европа поставя определени проблеми, които могат да затруднят този път. Осем години постоянно ни се поставят различни условия. Сърбия изпрати много важни хора в Хага и не може да реши този проблем Младич, но това условие постоянно й се поставя. Осем години след демократичните промени не сме подписали това споразумение за стабилизация и асоциация, така че Европа също се поставяше към нас тактически. По принцип тя е за интеграция на държавите от Западните Балкани, но практическата й политика създаваше доста проблеми за тръгването напред на Сърбия.

Е, как ще станете член на ЕС, като нямате посланици в Париж, Берлин, Рим, Лондон, Виена?

Те само временно са оттеглени на консултации.

Колко ще продължат консултациите?

Известно време.

Не, да знаем и вас колко няма да ви има тука, в София, след няколко седмици.

Мисля, че зависи от държава до държава. В зависимост от това как нашето правителство оценява ролята на някоя държава в този процес, защото не е една и съща ролята например на Америка или на Естония.

Вие от Естония не сте го извикали посланика на консултация, така ли?

Нямаме.

А и нямате даже.

На нерезиденциална основа имаме.

Е, според вас, ако България признае Косово, вас ще ви извикат ли на консултация. .. като гледате настроенията?

Ако това се случи, вероятно моето правителство ще ме извика на консултации, но това не означава прекъсване на дипломатическите отношения.Това е една мярка, която показва, че сме недоволни и би могла малко да промени атмосферата в нашите отношения, но не означава прекъсване на отношенията.

Най-големият страх на българите е, че като признаем Косово и сърбите, като минаваме през Калотина за Унгария, ще започне голям тормоз - граничари, митничари, полицаи. То, да ви кажа честно, аз понеже съм минавал няколко пъти през Сърбия, то и без да сме признали Косово малко ни е балканска работата. Не казвам, че го няма и в България сигурно същото към сръбските пък граждани, които минават, та не знам дали по-лошо може да стане, ама вие очаквате ли да стане по-лошо?

Аз не очаквам този вид проблеми. Ние сме правили всичко, когато е възможно, за да облекчим тази процедура. Знаете, че допреди една година нямаше визи между България и Сърбия. България беше много коректна и до последния момент до влизането й в ЕС не въведе визи за нашите граждани. И именно заради тази коректна позиция днес няма визи и за българските граждани, има само визи за сръбските граждани и нямаме никакъв интерес да затрудняваме тази комуникация, икономическите отношения, културните отношения. Казвам, ако България реши да направи тази крачка, това все пак малко ще наруши политическата атмосфера. Може би контактите на всички нива, и на най-висше ниво, в един период няма да бъдат толкова редовни.

Е, по-просто какво - президентите ни няма да си ходят на гости в София и Белград за една година, докато позабравят?

Може би не с такава честота, както го правеха досега, но в практическите видове сътрудничество, където имаме големи и общи интереси, например един такъв пример - "Южен поток", проектът, газопроводът. Тук интересът на Сърбия е голям. България също има голям интерес, подписа споразумение с Русия. Нямаме интерес да не реализираме този проект независимо от разликите по косовския въпрос.

Обаче не мислят така, май, много от вашите съграждани? Това с паленето на посолства, нападения, пък да чупиш "Макдоналдс", да разбиваш витрини със западни стоки, това е несериозна работа.

Никой не оправдава подобни актове и аз в министерството съобщих много ясно, че сръбското правителство осъжда подобни актове на насилие и че ще направи всичко, което е възможно, за да защитим дипломатическите представителства в Белград. Това е едната страна на проблема. Другата страна е как населението възприема една такава ситуация. Видяхте този митинг, на който се събраха може би няколко стотици хиляди хора. Това е едно огромно множество от хора, които демонстрираха мирно своето несъгласие с сецесията на Косово и Метохия, така че смятам, че подобни актове, нападения, са само първа реакция, че всичко ще бъде поставено под контрол.

Кондолиза Райс е обвинила сръбското правителство. Кондолиза Райс, американският държавен секретар, обвинява сръбското правителство, че не е защитило американското посолство.

Вероятно е имала причини, защото митингът е бил на едно място. Би трябвало да бъде. . . да се внимава повече, съгласен съм. Имало е причини да бъдем критикувани, така че ние ще се стремим. Аз получих една инструкция вече и затова казвам това, което казвам сега.

За война не се готвите?

Не.

Защото владиката Артемие иска да купуваме, закупува се оръжие.

Владиката си е владика, но Сърбия си има свое правителство и нашата ориентация е. . .

Ама то е и несериозно с НАТО да воювате. Вие пробвахте веднъж. Цяло НАТО. . . Добре, а като. .

Ориентацията на Сърбия не е с военни средства да решава този въпрос.

А виждате ли отговорност, вина в сърбите за това, което стана с Косово? Като се обръщате назад, преосмислихте ли времената на Милошевич?

Да, със сигурност. Това е един дълготраен проблем. Вината е в много страни. Със сигурност е имало много грешки. Откакто Сърбия е държава и както е третирала този проблем, това със сигурност е така.

Добре, а как си обяснявате вие. . . сръбските граждани даже, не посланикът, как вие като гражданин си обяснявате това, което стана с Югославия, че от столица на една голяма федерация Белград стана столица на една много, много малка територия?

Това е една историческа ситуация, в която се оказваме. Една държава, за която сърбите са дали много, във войните и в практическото решаване, да се дезинтегрира и от нея да се получат шест нови държави.

Ама това е много балканско, дето казвате - историята е виновна.

Мисля, че интересът на всички държави би трябвало да бъде идентичен, а не само на Сърбия. Сърбия беше емоционално свързана с Югославия, тъй като сърби живееха в няколко републики на бивша Югославия. Сега случаят не е такъв. Но реалностите днес са други и Сърбия ги приема. Но Косово е напълно отделен проблем, тъй като винаги е било част от Сърбия и трябва да бъде такава.

След време може като анекдот да си разказваме как сърбите са продължили да плащат дълговете на Косово, за да не излезе, че го признават, като спират плащанията, нали това обяви финансовият ви министър.

Външният дълг на Косово възлиза на 1 милиард и 800 милиона долара и през всичките тези години Сърбия е обслужвала този дълг. Всеки ден 100 хиляди долара, защото смятаме, че това винаги е била част от територията на Сърбия и че трябва да бъде.

А тока ще им спрете ли?

Не вярвам, ние сме великодушни. Не може да се очакват нормални отношения между Сърбия и правителство, което е решило да предприеме сецесия, но не и мерки, които пък могат да затруднят и без това трудния живот на населението.

Сериозна ли е идеята за религиозен съюз, православен - Русия, Гърция и България, както предлага в нашия ефир вчера,не знам дали сте го чувал, Андрей Мирич, новия Аркан му казват, командир на гвардията на цар Лазар.

Не мисля, че има значение това. Позицията на Русия е малко по-различна от позицията на Гърция, която е членка на Европейския съюз и на НАТО. Могат да съществуват съюзи само въз основа на някакви съществуващи принципи и съвместни общи интереси, които са реални - икономически, политически, сигурност, така че в този смисъл смятам, че това не е реално.

Ако ще ставаме съюзници, дайте в Европейския съюз.

Да, така е. Европейският съюз е един фантастичен проект и искам да ви кажа, че бивша Югославия беше първата държава в Източна Европа, която имаше специфично споразумение с европейската общност.

Тези потропвания, дето чуват слушателите, са емоцията на Негово превъзходителство сръбския посланик, който много жестикулира около микрофона. Познавате ли кмета на Белград Зоран Маринич?

Той е изпълняващ длъжността.

Е, защо е отказал да участва в отбелязването на 135 години от гибелта на Левски?

Нашият кмет почина неотдавна и нямаме нов кмет. Спомням си, през декември тук беше открит един мемориал на княз Михайло, а два дни преди това в Белград една мемориална плоча на Левски и Раковски. Тогава разговарях с г-н Алимпич да дойде и да присъства на откриването тук, в София, и той ми каза, че е само изпълняващ длъжността и не желае да участва в никакви международни дейности, които се изпълняват от кмета. Само необходимото, но в Белград. Това е негова позиция, аз не съм съгласен с нея. . .

А не е било нещо срещу Левски, българите, заради Косово?

Не, не, не. Това е принципната му позиция. Казвам ви, че през декември тук откриха този паметник, но пък дойде главният архитект на Белград г-н Бобич и аз тогава говорих с Бобич, който също ми каза тогава, че той не е съгласен, но това си е негова позиция. Нищо повече не стои зад това.

Как наричате в Сърбия Македония? Какво е името на Македония в Сърбия - република?

Ние сме признали като Република Македония.

А за кое искахте вие?

Името, което Македония искаше.

Ама понеже, нали, търсеха ново име как да се нарече.

Като Република Македония е призната.

Обаче, за да се приеме Македония в международни организации, в НАТО, да влезе в Европейския съюз, гърците искат някак друга да я наречем, вие за какво сте?

Това е гръцката позиция. Нашите приятели гърци не бяха доволни, когато Сърбия призна Македония. Знаете, че само няколко държави в света я признаха под името Република Македония - Америка, Сърбия, може би България, не знам. Но само няколко държави го направиха. Гърците бяха много недоволни. Дали ще се променя името, или не, това наистина е въпрос на отношения между Гърция и Македония. Може да изглежда смешен проблем, но когато говорите с гърците, те виждат голяма символика в това и настояват името да бъде променено. Какво ще бъде решението аз наистина не зная.

Кога мислите, че ще се свърши с всичко това - признаваме се, не се признаваме на Балканите, във времето?

Мисля, че косовският случай е много тежък и че би могъл да отвори кутията на Пандора. Тези дни можах да прочета някои много компетентни мнения от Америка, например Шлезингер, директор на "Уудроу център", знаете, че в Америка тези институции имат голямо значение, казва, че е неизбежна дезинтеграцията на Македония. Това е една много опасна теза, но сега е реална. Южно от Сърбия, там, където с албанците има. .. в Южна Сърбия, там има три общини, населени с албанци, те смятат, че трябва да станат част от независимо Косово. В Босна, в Република Сръбска, хърватите в другата част също смятат, че имат същото право. И това може да се превърне в увод в един процес, който, ако не се постави под контрол, може да бъде много опасен. Този проект за велика Албания. . . Знаете, че е имало такъв проект за велика Сърбия, велика България, велика Албания. . .

Ние нашата велика България си я направихме с Брюксел.

Но сега като проект се реализира само велика Албания. Обективно независимостта на Косово е в тази посока, и това е една опасна теория на етническа основа да се обединяват географски територии. В този случай и сръбският въпрос също остава нерешен. Нека да бъдем напълно ясни - Сърбия не е за това Босна и Херцеговина да се дезинтегрират, напротив, ние сме за това тя да се запази като държава. Но на нашите братя в Република Сръбска не може да им бъде обяснено, че те нямат същото право, което имат косовските албанци. И това може да бъде ново огнище на криза на Балканите.

Ще надделеят ли обаче в Белград разумните гласове? Сигурен съм, че сега и слушателите ни уловиха в нещата, които вие говорите за Европа, че сърбите не са тези, които палят американското посолство, че има гласове и като вашия, обаче казват, че щяло да падне правителството и да дойдат националистите на власт, и да стане още по-лошо.

Разбира се, че има глас на разума в този случай, но аз не съм съгласен с израза националисти. Нима Хашим Тачи не е албански националист, или някой друг? Националист се употребява като един негативен израз за нещо, което всъщност е едно нормално национално чувство. Шовинизъм - това вече е друго. Но националист в този случай се използва по начин, който струва ми се не е адекватен. Нима мислите, че Джуканович също не е черногорски националист. Това е така. И. .. никой не бива да бъде обвиняван за това. Имам. . . зная какво имате предвид, смятате, че радикалната партия, която е известна като националистическа, би могла да дойде на власт. Смятам, че тази партия преживя една много положителна еволюция и не виждам никакъв проблем, ако тази партия, която очевидно в момента е най-силната в Сърбия, един ден дойде на власт или пък участва във властта. Смятам, че сега в политиката на тази партия се наблюдава една положителна еволюция, и това е една реалност, без някакви особени проблеми.

Добре, трябва да свършваме. Днес България ще избира песен за Евровизия в Белград, обаче казвайте да избираме ли изобщо, защото, ако. . .

Трябва да избирате.

Не, не, да не кажете пък после, като признаем Косово, че не можем да пеем в Белград.

Не, не, не.

Ще има Евровизия.

Това е един фантастичен. . .

Признали - непризнали, всички ще пеем в Белград.

Това е едно фантастично събитие, за което Сърбия отдавна се подготвя. Песен на Евровизия, това е в световни мащаби едно събитие и Сърбия е щастлива, че може да организира един такъв спектакъл. Това е възможно за една много по-широка проекция, отколкото друг. . .Няма никаква дилема, че Евровизия ще се организира по един нормален. . .

Обаче, Косово няма да ги пуснете на Евровизия?

Сърбия постоянно се готви, вече една година за това.