Съпругът на Валя Червеняшка се отказва от адвокатите й
Съпругът на Валя Червеняшка се отказва от адвокатите й / netinfo

В декларация съпругът на Валя Червеняшка – Емил Узунов, заявява, че се отказва от договора за правна защита и съдействие, сключен между съпругата му и адвокатите Осман Бизанти, Пламен Ялнъзов и Хари Харалампиев.

Държим една декларация, в която пише, че Емил Узунов декларира, че иска да се откаже от услугите на Осман Бизанти, Пламен Ялнъзов и Хари Харалампиев. Това консултирали ли сте го със съпругата ви?

Аз имам пълномощно от съпругата ми, която ми даде това право. Отказвам се от българските адвокати, тъй като нямам доверие на българските политици. След 8 години нямам доверие на тези, които ни лъжеха. Това са Соломон Паси, Антон Станков, един президент- Петър Стоянов, един външен министър – Надежда Михайлова, сегашното правителство и сегашният президент- Георги Първанов, който пет години не си помръдна пръста да направи нищо. Защо след осем години ще образуват дело срещу мъчителите, къде бяха осем години, а след толкова време ефектът не е същият.

И тъй като вече нямам никакво доверие в мръсната българска държава, отстранявам тези адвокати-фигуранти като вредни, като послушници на Антон Станков и Соломон Паси, които са още членове на оная нещастна комисия на правосъдното министерство. Осен това искам да съобщя, че имам информация, че Антон Станков и Соломон Паси са взели подкуп от либийското правителство, за да забавят делото по всякакъв възможен начин.

Кой ви даде тази информация?

Полковник Джума Мишари при последното ми ходене в Либия. Той е основният министър на сестрите.

Кога сте се срещали с него?

През 2002г. при последното ми ходене в Либия.

Само двамата ли се видяхте?

Само двамата.

Как се срещнахте? Какво си казахте, той е бил мъчител на жена ви?

Намерих го, говорих с него и той това ми каза. Отдавна има информация, че адвокат Осман Бизанти е присъствал на първоначалните изтезания. Сестрите рано или късно може да си спомнят за това.

Какво очаквате да се случи, след като се откажете от тези адвокати?

Дал съм пълномощно на адвокат Владимир Шейтанов и в момента се обръщам към това българско правителство да отпусне финансова помощ на адвокат Шейтанов за завеждане на дело в чужбина. Адвокат Шейтанов беше отзован след поред ната манипулация на Антон Станков и Соломон Паси. Беше заявено от Антон Станков навремето, че спира парите на адвокат Шейтанов и хората бяха манипулирани в затвора и те се отказаха от услугите му. След осем години в този затвор, след тези жестоки изтезания, съпругата ми не е в състояние да взема сама решения. Възможно е тя да се противопостави на отстраняването на адвокат Ялнъзов и останалата защита, но аз заявявам, че след като осем години тя е манипулирана от мръсните български политици, тя не е в състояние да взема сама решения. Мога спокойно да твърдя, че тя има психическо разстройство.

Влезли ли сте в контакт с роднините на другите медицински сестри, все пак тези адвокати защитават и тях?

Аз отговарям само за моята съпруга.

Искате вашата съпруга да бъде защитавана отделно от другите четири сестри?

Когато в миналото започвах да говоря за дело срещу мъчителите, при всички такива случаи ми пращаха хора от НСБОП от София и от Враца, придружавани от директора на полицията в Бяла Слатина, който ме заплашваха да не говоря за това нещо, защото така се нарушавала националната сигурност.

Как ви заплашваха, какви бяха заплахите им?

Всичко може да се случи с тебе.

А сега какво очаквате да се случи със съпругата ви?

Сега очаквам посланикът в Либия или някой друг да отиде при нея и да започне да я убеждава да не се съгласява с мен, т.е. да заяви, че иска да си запази адвокатската защита. Точно това очаквам да се случи и те веднага ще отидат, защото вече ги е страх.

Кога говорихте за последно с адвокат Шейтанов? Той съгласен ли е да поеме отново защитата на съпругата ви?

От негова страна имам уверението, че ако получи финансова помощ от държавата, веднага ще бъде образувано международно дело в чужда страна, извън България.