/ СофтУни
СофтУни официално стъпи на международната сцена след обявяването на старта на инициативата в Малайзия и Филипините. Така СофтУни се превърна в първата българска образователна институция в сферата на ИТ и дигиталните технологии, която излиза извън пределите на България.

В интервю за Dariknews.bg изпълнителният директор на СофтУни – Иван Ненков, сподели повече детайли за проекта.


Как и кога решихте да направите своя дебют на международната сцена?

Винаги сме имали визията, че един ден СофтУни ще прекрачи пределите на България и този момент настъпи на етап, при който СофтУни се утвърди като пазарен лидер в България, обучавайки над 150 000 хиляди човека през последните 5 години в различните си обучителни програми и курсове в сферата на програмирането, хардуерните технологии, дигиталния маркетинг и криейтив, обучавайки деца, ученици и възрастни, които придобиха нова професия или наградиха уменията си. Целият този дълъг път, който изминахме в България, всъщност ни помогна да изградим една много здрава и солидна основа на организация, която има своя собствена идентичност и голяма добавена стойност за курсистите и обществото като цяло. Това ни дава увереността, че СофтУни вече е на достатъчно високо ниво, така че да застане сред първите в света в сферата на образованието в ИТ и дигиталните технологии.

Как ще изглежда СофтУни на чуждестранните пазари и концепцията ще се различава ли по нещо от вече изградения в България модел?

Целта ни е да следваме стъпките, чрез които изградихме успешния ни модел в България, като пренесем цялата концепция в различни дестинации по целия свят. Отново ще предлагаме цялостни програми, които дават професия и ще съдействаме чрез нашия кариерен център за стартирането на работа. Освен цялостни програми, ще предложим и разнообразните специализирани курсове, чрез които курсистите ще могат да се специализират и да изграждат допълнителни умения. Възнамеряваме да реализираме всички брандове в групата на СофтУни на международната сцена, така че освен обучителните програми по софтуерно инженерство (Software University), в бъдеще прибавим и обученията ни по дигитален маркетинг (SoftUni Digital), криейтив и дизайн (SoftUni Creative), обучения за деца (SoftUni Kids) и т.н. Първоначално обученията ще се провеждат изцяло онлайн в реално време, като по време на занятията курсистите ще могат да задават въпроси на преподавателите и да получават помощ и напътствия. Ще продължим да следваме концепцията ни „учене чрез правене“, като курсистите ще бъдат обучавани според последните тенденции в сферата на технологиите.

СофтУни
СофтУни

Защо избрахте страни като Малайзия и Филипините за старт и кои са следващите страни, в които планирате да навлезете?

Целта ни е да реализираме успешния модел на СофтУни първо в страните, които имат най-голяма нужда от него – дестинации с потенциал в развитието на ИТ технологиите, с бързо развиващ се технологичен сектор и образователни системи, които не успяват да се адаптират достатъчно бързо и да отговорят на нуждите на бизнеса, поради което се създава пропаст между търсенето и предлагането на качествени кадри. Основна цел на СофтУни е да изгражда мост над тази пропаст. Вече го правим много успешно в България, а сега целим да повторим този успех и в много други пазари, приличащи на нашия в това отношение. Такива дестинации са Малайзия и Филипините – страни, които са световни лидери в аутсорсинг усулите в сферата на ИТ технологиите, в които има много голям и растящ дефицит на такъв тип кадри и липса на адекватни решения от страна на местните образователни институции. Съвсем скоро планираме да отправим поглед и към по-близки дестинации, като Румъния и Полша, които се характеризират със същите черти, що се отнася до търсене и предлагане на качествени ИТ кадри.

Каква е по-дългосрочната визия за развитие на СофтУни?

Продължаваме да следваме пътя си и да даваме професия и работа, както и да развиваме уменията на все повече хора в сферата на ИТ и дигиталните технологии. Представяме си, че един ден ще сме в позиция, при която СофтУни ще изгражда професионалисти по целия свят, допринасяйки за развитието на новите технологии и дигиталната революция. Това със сигурност би допринесло пряко, за развитието и утвърждаването на България, като една от световните технологични дестинации.