Случаят Алексей Петров - шамар върху държавността в България
Случаят Алексей Петров - шамар върху държавността в България / снимка: БГНЕС, архив

Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров беше арестуван в рамките на полицейска операция "Октопод", която е продължение на "Наглите" 1 и 2. Събеседникът в "Денят" е Камен Костадинов, депутат от ДПС, член на Парламентарната комисия за контрол на ДАНС.

Кажете първо какво е вашето обяснение, как е възможно човек, който е работил преди месеци като съветник в ДАНС, да бъде арестуван, ако се докаже, като член на престъпна група?

Аз много се надявам да не се докаже, защото, ако се докаже, това ще бъде страхотен шамар върху държавността в България. Макар че като член на комисията за контрол на ДАНС, така, установихме с колегите, че в периода, в който държавната агенция беше ръководена от предходния екип, в нея са вършени доста, така, нередни, меко казано. . .

Какво имате предвид?

Ами, комисията се занима с няколко конкретни случая, около сайта "Опасните", разработката "Галерия", разпитите на определени лица, които са извършвали нерегламентирано. . . оказването на нерегламентиран натиск върху тях с цел определени показания или извършване на определени дейности. Съжалявам, че така обло ги казвам нещата и витиевато, но все пак част от тези неща имат характер на поверителна информация. Случаят. . . използването на държавната агенция за политически цели, като случая в Рибново, за който нашата комисия излезе със заключение, че агенцията е използвана в конкретния случай за политически цели и политически поръчки, поръчани от определени политици срещу други политици. . . Така че. . . да не се обаче окаже това вярно, тъй като това би било страхотен шамар за България пред нашите партньори, както и за българското общество. Доверието в правоохранителните институции би пострадало сериозно, ако това се докаже.

Позволявам си пак да ви върна на казуса с Алексей Петров. Кажете какво вие знаете за него, освен факта, че е бил съветник в ДАНС. Какво знаете вие за този човек? И в този смисъл изненадан ли сте от обвиненията, които са отправени към него?

Значи, аз ще започна малко по-отдалеч. За мен операцията, която е проведена от колегите от Министерство на вътрешните работи, така, е продължение на политиката, която се води в последните няколко месеца за предотвратяване и разкриване на организираната престъпност. Нещо, което аз и моите колеги, макар и, така, като представители на опозицията, адмирираме, защото очевидно е, че това правителство има успех в борбата с организираната престъпност. И аз лично му стискам палци, като се моля доказателствата, които събират хората от МВР, от ДАНС да са достатъчно надеждни, за да издържат в съдебната фаза, за да, така, авторитетът на министерството и на правоохранителните органи да се затвърди. . .

Кажете в ДПС имали ли сте съмнения около този човек?

По отношение на Алексей Петров аз не бих могъл да кажа нещо повече от това, което е общоизвестно, това, което вашите колеги и редактори са подготвили. Така че аз съм се запознал с неговата дейност като съветник в кабинета на председателя на ДАНС в предното ръководство. А нещата, които са ми станали известни по отношение на него извън това, което вие прочетохте, няма как да ги споделя с вашите слушатели, тъй като казах, че част от тях имат поверителен характер.

Те смущаващи ли са?

Ами, не случайно казах, че са вършени, меко казано, нередни неща. И в голяма част от тях г-н Петров има или участие, или някакво. . . по някакъв начин се допира до тях. И аз го казах и на други ваши колеги - за съжаление дейността на Държавната агенция "Национална сигурност" в рамките на предното ръководство е нещо, с което аз като член на тогавашното мнозинство определено казвам, че не се гордея. Това е едно от малкото неща, с които не се гордея в рамките на предното правителство.

Г-н Костадинов, според вас, с една дума, Алексей Петров лоялен гражданин ли е?

Това ще кажат хората, които се занимават професионално, които следят неговата дейност. Евентуално, ако той е извършил закононарушения, има си органи на съда, аз не мога да давам оценки в тази посока. Пак казвам, аз съм дал... участвал съм в комисията, която е дала заключение за дейността на бившето ръководство на ДАНС, част от което е бил и г-н Алексей Петров. Нищо останало не мога... не мога да давам оценки и квалификации. Пак казвам, би било сериозен шамар обаче за България, за държавността, ако се окаже, че високопоставен служител от една от най-важните оперативни служби за сигурност, каквато е Държавната агенция за национална сигурност, се окаже, че е замесен и е участвал в престъпна група. Би било жалко, затова казвам, че ми се ще да не се докажат тези неща. Шамарът върху България би бил сериозен.

Попитах ви, защото вероятно си спомняте и вие случая преди време, когато премиерът Бойко Борисов нарече Алексей Петров лоялен гражданин. Това стана, след като той му предаде секретна справка от ДАНС за корупция в правителството на Сергей Станишев.

Ами, струва ми се, че е по-нормално да зададете въпроса, който беше отправен към мен преди малко, към премиера Борисов. Още повече че той в битността си на главен секретар и сега като министър-председател при всички положения разполага с повече информация от мен и би могъл да даде по-точна оценка.

Но и вие самият казахте, че имате информация, която няма как да я споделите в момента. В този ред на мисли защо, когато Алексей Петров беше съветник в ДАНС, по време на управлението на тройната коалиция, не реагирахте тогава?

Казвам ви, че периодът, в който г-н Петров беше част от ръководството на ДАНС, не ме изпълва с особена гордост. Но тук отварям една скоба, Движението за права и свободи никога не е участвало в ръководството на държавната агенция, не само това, ние сме изразявали своето неодобрение за случващото се в ДАНС и в рамките на предното правителство. Ако си спомняте, имаше едно сериозно интервю на г-н Доган, когато беше освободен заместникът Иван Драшков, след това беше поставен въпрос от един друг мой колега какво прави Алексей Петров в службите. Случаят "Рибново", за който ви казвам... т.е. има събрани доказателства, че ДАНС в рамките на предното правителство е работило включително и срещу Движението за права и свободи. Тази група около г-н Петров. Така че тук ДПС няма... не приема част от вината за поведението на г-н Петров и за това, което се случва в ДАНС. Все пак предното правителство, както е известно на обществото, беше коалиционно, където се правят определени компромиси, в случая и голяма част от нещата станаха известни след това.

А приемате ли част от вината и по-скоро обвиненията за това какво е правила тази престъпна група на свобода в продължение на повече от 10 години, защото стана ясно, че тази група съществува от толкова време? Защо тези хора, тези 13 души, са били на свобода досега?

Аз повтарям моите акламации към това, което правят колегите, моите поздравления за това, че е разкрита тази група.

Защо това не се е случило по-рано?

Дано доказателствата, пак повтарям, да се окажат годни за съда. Защо те са разкрити чак сега? Може би чак сега е станало възможно това нещо, защото в един такъв двубой между служби и хора, извършващи престъпления, това е едно състезание. Чака се някой да направи грешка и да се съберат достатъчно доказателства.

Допускате ли тогава, че над Алексей Петров е имало политически чадър и е бил пазен под някаква форма?

Ами ще ми се да не е така. Ако се окаже, че е така, пак казвам, това би било много лошо.

Можем ли да говорим за разчистване на политически сметки при този арест?

Това също ми се ще да не е възможно. Г-н Петров заяви себе си като някаква политикоикономическа алтернатива на сегашното управление, но аз лично го приех по-скоро като опит за създаване на някакво алиби срещу евентуално преследване, тъй като, пак казвам, на мен са ми известни част от нещата, които са се случвали в ДАНС под ръководството или с участието на г-н Петров, така че случаят ми се ще да не е и не ми се вярва, че това е част от политическа саморазправа.

А всъщност смятате ли, че името на Алексей Петров може да се приеме като едно от тези на големите риби? В последните месеци при подобни операции едни от основните обвинения към МВР са, че те не задържат големите в този бизнес, за него можем ли да говорим като за голяма риба?

Аз не бих могъл да правя квалификации. На мен не ми е известна престъпна дейност, с която да се е занимавал г-н Петров. Аз ви казвам, че в рамките, когато той е бил част от ръководството на ДАНС, са извършвани, меко казано, нередни неща, превишаване на правомощия, не съвсем използване на ДАНС за цели извън описаните в закона, но неща, които във всеки случай не могат да бъдат квалифицирани като престъпление съгласно разпоредби в наказателния закон.

А сега според вас ДАНС изчистена ли е...

Ако той е извършвал определени престъпни деяния, това ще кажат органите, които са събирали тези доказателства, и съответно българският съд. Доколкото дали е голяма риба или не, г-н Петров наистина е добър полицай, добре подготвен. Доколкото знам, има и някаква научна титла в някаква друга област, т.е. в никой случай не е случаен човек.

Сега ДАНС изчистена ли е от такива хора и от такива нередни неща, които са се случвали преди и за които вие говорихте?

В момента ДАНС се намира под граждански контрол от страна на Народното събрание, където комисията, в която има представители на опозицията и на управляващите, се опитваме да упражняваме този контрол, още повече новото ръководство, аз още от първия ден заявих, че лично в мое лице новото ръководство се ползва с определено доверие. Определено мога да кажа...

Тоест изчистена ли е?

...че в момента ДАНС работи по-добре, отколкото в рамките на предходното правителство, колкото и странно да звучи тази оценка от устата на представител на опозицията.

Г-н Костадинов, вероятно си спомняте предишните акции, които бяха на полицията, мащабни, когато задържаха Крокодилите и "Наглите", имаха своята предистория. Крокодилите бяха задържани, след като част от тях стреляха по полицаи на автомагистрала. Операцията с "Наглите" 1 и 2 започна след освобождаването на студента, който беше отвлечен. Забравих името в момента.

Румен Гунински.

Да. Каква е причината обаче според вас за арестите на тези хора от снощи? Аз не си спомням да е имало някаква особена причина за началото на подобна полицейска операция, която се оказа, че се казва "Октопод".

Няма как да очаквате от един политик да ви даде оперативна информация и данни, с които разполагат оперативните служби. След като са извършили вчера тази операция, очевидно вчера е бил подходящият момент, подходящият ден. Колегите от ГДБОП, от ДАНС разполагат с оперативна информация, с данни, събирани по специални разузнавателни средства, съответно разузнавателна информация - нещо, което ние като парламентарна комисия нито ни е работа да се занимаваме, нито имаме достъп, така че не мога да ви отговоря. Това са въпроси, които най-вероятно... чиито отговори бихте могли да получите от ръководителите на съответните служби или министъра, но голяма част от тях едва ли представляват и интерес за обществото, а и според мен не е много редно да се коментират, тъй като работата на службите... е добре една част от нея да остава на скрито и в сянка.

Като политик ще ви помолим да направите една прогноза. Преди нея само да кажа на вас и на вашите слушатели - в хода на тази полицейска операция "Октопод" беше издирван един човек на име Антон Петров-Хамстера, за него се казва, че е тартор на групата за отвличания "Наглите", и в края на януари той беше пуснат на свобода, един от първите, който напусна ареста срещу парична гаранция от 20 хиляди лева. Новината от преди минути е, че Хамстера сам се е явил в Съдебната палата в София. Това се е случило около 17.00 часа, информира БТА. Антон Петров е бил придружаван от своята адвокатка. В момента той все още се намира в сградата на Съдебната палата, по-рано заедно със защитника си е бил и в Софийска градска прокуратура. Та в тази връзка, когато съдът пуска един човек срещу гаранция от 20 хиляди лева, след това го търси, пък той сам се явява и се чуди защо го търсят, каква е вашата прогноза, тези 13 души, които днес са заловени, колко време ще останат в ареста?

Аз не случайно казах в началото, стискам палци на колегите от ГДБОП, от МВР и от ДАНС да са събрали достатъчно годни и надеждни доказателства, защото ако не е така, това би компрометирало техните усилия, би компрометирало съответно акцията и би... част от доверието, което обществото има нужда да има в правоохранителните органи и което виждаме, че след предните две операции се беше покачило...

Добре, и пак като политическа фигура тогава...

Стискам палци, нищо повече не мога да кажа.

Пак като политическа фигура тогава да кажете, ако всичко това се докаже, както и вие самият прогнозирахте, ако има достатъчно доказателства и се потвърди, че Алексей Петров наистина принадлежи към такава престъпна група, днес бившият вътрешен министър Румен Петков посъветва Сергей Станишев, ако наистина се стигне до подобна ситуация, да си подаде оставката от лидерския пост в БСП. Вие подкрепяте ли тази теза на Румен Петков?

Въпросът с лидерството в една партия е въпрос, който се решава в самата партия. Г-н Станишев има някаква отговорност за това, което се е случило, в качеството на министър-председател, какъвто той вече не е, т.е. обществото определи, даде оценка и за политиката по отношение на... която е вършена в ДАНС.

Ако се окаже, че е вярно, Сергей Станишев трябва ли да си подаде оставката?

Това, пак казвам, е вътрешнопартиен въпрос в БСП.

Вашето мнение?

Ако г-н Станишев в момента беше министър-председател и ми бяхте задали въпроса, ако това се докаже, дали той трябва да подаде оставка като министър-председател, щях да ви отговоря еднозначно да. Г-н Станишев в момента не е министър-председател. Той не е министър-председател, дали... кой ще бъде лидер на БСП е въпрос, който касае и който вълнува членовете на БСП и който ще се реши от хората от БСП.

Но не и партията, която е била част от тройната коалиция, когато г-н Станишев е бил премиер.

Той не е министър-председател в момента, пак повтарям. Ако това... тази операция се беше случила, когато той е министър-председател и се беше оказало, че негов съветник или съветник на председателя на ДАНС е член на престъпна група, аз щях да бъде еднозначен, че министър-председателят трябва да подаде оставка. Г-н Станишев в момента не е министър-председател, така че аз не бих коментирал хипотезата дали той ще напусне лидерския пост в БСП и въобще не мисля, че този въпрос към момента е относим към нашия разговор.