Скандалите у нас подменят дневния ред на обществото
Скандалите у нас подменят дневния ред на обществото / netinfo
Румяна Желева, евродепутат от партия ГЕРБ Румяна Желева в „Денят” на Дарик.

Визитата на Жозе Мануел Барозу съвпада, може да кажем, с, така, вихъра на този скандал. Какви сигнали даваме ние на Брюксел за качеството на борбата ни с организираната престъпност?

Да, за жалост това важно посещение, значимо, съвпада с, както вие казахте, пореден и доста, така, развихрен скандал. Сигналът, разбира се, не е добър, никак не е добър, и за съжаление той отново удря по името, по репутацията на страната ни. Това е поредният скандал за жалост и поредният сигнал. Знаете, от началото на годината ние получихме редица такива сигнали от страна на Брюксел. Междинният доклад по мониторинговия механизъм беше много ясен с отправената отново бележка към страната ни за недостатъчни усилия, за несистематични и последователни усилия в борбата с корупцията и организираната престъпност.

И сега този скандал, между него и междинния доклад имаше също много други неща. Аз мога да ви кажа, че през миналата седмица получихме пък ние в Брюксел, евродепутатите от ГЕРБ и независими депутати, които бяхме задали въпрос към еврокомисията по случая "Куйович", отговор, в който това отново за жалост се отбелязваше.

Между другото еврокомисарят Меглена Кунева казва, че докладът на Европейската комисия за страната ни, който би трябвало да излезе през юни, вече се пише. И се питам как този скандал в МВР, който трае много дълго време и е доста сериозен, ще бъде описан в този юнски доклад?

Аз мога да ви уверя в едно - че, както пишеше и в отговора на Европейската комисия до нас, седмината евродепутати, които зададохме този въпрос по случая "Куйович" преди месец и повече, както ни уверява Европейската комисия, че тя следи всяка информация, не просто и само информацията, която идва по линия на българското правителство, но и информация, който идва от другите страни членки, информация, която идва от неправителствени организации, гражданското общество най-общо, пресата, хората си създават, служителите там, систематична картина за това какво се случва тук. Така че аз вярвам, че те наблюдават и този скандал.

Днес между другото на специална пресконференция ГЕРБ поиска оставката на цялото правителство заради скандала в МВР. Не е ли прекалено едно такова искане? Защо не се ограничите например до оставката на министър Румен Петков?

Ще ви кажа защо според мен не може да има ограничения. Сигналите, които ние изпращаме към Брюксел, са едно. Те, разбира се, удрят по репутацията на страната ни, но те имат и изключително силно вътрешно влияние, а именно те разрушават увереността и последователния реализъм, който имаше българското общество по отношение на Европа. Това е много важно, защото впоследствие ние ще се натъкнем на един евроскептицизъм, създаден от непрекъснатата разруха и разпръскване на доверието в институциите, и на практика ще стане така, че българското общество ще се разтриса само и единствено от скандали.

Аз се питам какво всъщност нормално прави политическата класа, политическият елит у нас и в частност правителството, при положение че непрекъснато медиите се занимават и са изпълнени вестници и електронните медии, и техните издания седмици вече наред с това кой кого подслушва, кой на кого какво дава, изнася и т.н. Питам се къде е нормалната политика и това ли е всъщност, което трябва едно правителство да прави за българското общество, защото аз в срещите си с гражданите пък си мисля, и много други мои колеги политици се натъкват на съвсем други проблеми, които занимават нашите съграждани. И в крайна сметка вместо ние да се грижим, да създаваме концепции, да решаваме конкретни проблеми в областта на социалната политика, в областта на икономическите проблеми, които имаме да решаваме, да търсим решение за тях, ние просто произвеждаме скандал след скандал, така че исканията за оставка никак не са пресилени за жалост.

Днес обаче премиерът Станишев в парламента пред колеги журналисти заяви обаче, че е неприятно изненадан, че именно политици от партия ГЕРБ, които, тук ще цитирам, винаги са заявявали, че за тях МВР е нещо важно, активно участват в кампанията по рушене на авторитета на МВР и разграждане на държавността. Вашият кратък отговор?

За жалост моят кратък отговор е това, че има подмяна, тези скандали подменят действително дневния ред на българското общество. Всъщност аз мога и искам да говоря за това как да се развиват нашите региони, как да се помага на общините действително със средствата, които идват сега и по линия на европейските фондове, но всъщност как да говорим за това, като непрекъснато някой ни занимава със собствените си проблеми в една част от институциите, в една част от сферите на държавната власт. Днес дори президентът каза в свое изказване, че той няма достатъчно информация, съграждането на ДАНС е протекло непрозрачно, очевидно встрани от президентската институция. Ако това за него е така, какво да кажем ние останалите и българското общество. Наистина има нужда от прозрачност, не от скандалност.