Ще проверяват техническото състояние на общински язовири
Ще проверяват техническото състояние на общински язовири / netinfo

Продължава бедственото положение в Цар Калоян. Някои от пострадалите жители обвиняват за огромната приливна вълна, причинила наводненията, трите микроязовира, намиращи се край града.

Проверка на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров и Басейнова дирекция – Дунавски район с център в Плевен показа обаче, че не микроязовирите, а изключително интензивният дъжд е причина за бедствието. Въпреки това арендаторите на трите язовира ще бъдат санкционирани за това, че не са сигнализирали за опасността за преливане до всички институции, които по закон трябва да бъдат информирани.

Фирмите, които ползват трите общински язовира, ще бъдат лишени от разрешителните им за ползване, като ще се оцени състоянието и нуждата от тези съоръжения. Това съобщи в интервю за предаването „Витамин” по Дарик радио директорът на Басейнова дирекция – Дунавски район Цветанка Димитрова.

По думите на Димитрова само на територията на Дунавски район, където попадат и селищата в Разградско, трябва да бъде оценено състоянието на над 750 язовира общинска собственост.

Тези три микроязовира, за които толкова много се шуми, един от тях е под града Цар Калоян, той не касае ситуацията. Другите два, които са над града, също са малки по обем. Единият, най-малкият е напълно празен, защото стената не е издържала на приливната вълна вследствие на обилния дъжд. В другия микроязовир има частично нарушаване на язовирната стена, той също е с малък обем, използва се за развъждане на риба, плитка е водата. Така че основно причината, довела до преливане на река Хлабаровска и до заливане на селището, е интензивният дъжд, който е почти 300 литра на кв. м единия ден и почти 100 литра на кв. м на другия ден.

Стопаните на тези язовири са били длъжни да уведомят и населението, и вас. Имахте ли такива сигнали, че е критично състоянието, че може да не издържат стените. Изобщо в този механизъм на уведомяване дали е станал?

Станал е частично, защото дъждът е завалял внезапно, много бързо се е образувала вълната. Тези съоръжения са проверявани от специална комисия през пролетта, тъй като се водят потенциално опасни обекти. Констатирано е добро състояние на язовирните стени, те са с малка височина, и протоколите завършват с предписание, което, за съжаление, природата отново показа, че трябва да бъде изпълнено, а именно предписанието да се направи оценка на риска и да се изготви план за приемане на висока вълна. За съжаление, множеството от язовири отдадени от общините за стопанисване, има още много път да извървят, за да се приведат в съответствие. Тук министър Чакъров каза официално и това ще бъде изпълнено, че ще се направи един много строг преглед не само от Басейнова дирекция – Дунавски район, и останалите колеги, ние ще направим една много стриктна ревизия по отношение на използването и техническата безопасност на всички общински язовири. Вероятно много от тях ще бъдат закрити като съоръжения за ползване. Тези които са в много лошо състояние. На други ще се наложи да бъдат извършения различни мероприятия, за да се приведат в съответствие, да могат да се ползат и да не застрашават живота и здравето на хората.

От онова, което казвате разбирам, че ако има пропуск, то това е пропускът на стопанисващите двата микроязовира, за които става въпрос – „Цар Калоян ІІІ” и „Езерче ІІ”.

„Цар Калоян ІІІ” в момента е празен, тъй като стената се е спукала, но „Езерче ІІ” е този, за който от мен, и от кризисният щаб е разпоредено на концесионера и той е започнал понижаване на нивото с постепенното изпускане на язовира, за да бъде без вода с оглед неговото стабилизиране, оценка на техническото състояние и ползването му в бъдеще.

Много малко е било времето просто, вълната се образувала изключително бързо, том теренът е хълмист, освен това няма никакви охранителни канали около населеното място. Аз смятам като експерт, че такива трябва да има, за да може да се защити населеното място от такива дъждовни води. Реката, макар и почистена по наше предписание, общината я е почистила в населеното място и е коригирана. Извън населеното място водата е била толкова много, че тя не е могла да я поеме.

Няма да има наказани собственици на мокроязовири, не в тях е основната причина.

Основната причина е обилният валеж, а самите собственици – дотолкова доколкото не са ни уведомили и те ще си понесат съответно последствията. Те са длъжни да уведомят Гражданска защита, общината и Басейнова дирекция. Нас не са ни уведомили, уведомена е дирекция „Гражданска защита” и ние оттам научихме. Ще им бъдат отнети

Разрешителните и след преоценка на съоръженията и необходимостта от тяхното съществуване ще се вземат решения по-натам. Аз смятам, че за този район е задължително да има едно съоръжение язовир, който да задържа повърхностните води. То се казва ретензионен язовир. Той трябва да е постоянно празен с отворен изпускател и когато падне по-голямо количество дъжд да може да поеме върха на тази приливна вълна.