Ще има ли опашки за подмяна на лични карти по празниците?
Ще има ли опашки за подмяна на лични карти по празниците? / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ще има ли опашки за подмяна на лични карти по празниците?
48125
Ще има ли опашки за подмяна на лични карти по празниците?
  • Ще има ли опашки за подмяна на лични карти по празниците?

Преди да планираме къде да посрещнем коледните и новогодишните празници, трябва да помислим и за един страничен детайл - валидността на личната си карта. Пред Дарик шефът на дирекция „Документи за самоличност" Мария Костадинова заяви, че не очаква опашки за подмяна на документи, въпреки че в края на месеца изтичат 150 000 карти. По празниците гишетата за документи ще работят в рамките на официалните работни дни. Какво да направим, ако ни изтича личната карта и може ли да отложим подмяната й, обясни Мария Костадинова:

След направената статистическа справка към края на ноември бе установено, че към края на месец декември изтичат 150 000 лични карти, като ние без проблем може да издадем 200 000 - 220 000. За паспортите - изтичат 20 000 през декември, като е имало месеци, през които сме издавали 70 000 - 80 000 дори до 100 000. Относно шофьорските книжки - изтичат 38 000, но ние може да издадем спокойно 80 000. Според мен данните не са обезпокоителни и това се дължи на факта, че през годината ние уведомявахме гражданите да не чакат, да си подават заявления преди изтичане на личните карти, за да не се получи напрежение и да не се създадат опашки в края на годината. За наша радост, много граждани се възползваха от тази възможност. Така например изтичащите лични карти през декември бяха 300 000 преди една година, докато вече както казаха, са намалели със 150 000. Така че мисля, че без опашки и без напрежение ще завършим тази година.

Все пак има ли вариант тези граждани, на които им изтичат картите в края на годината, да изчакат до следващата. Например, ако имат друг валиден документ - шофьорска книжка или международен паспорт, да си подадат заявлението за лична карта в първата седмица на януари, а не сега?

По принцип, има законово основание, съгласно което в срок от един месец от изтичане на личната карта трябва да се подаде новото заявление. В противен случай има санкция, която е в размер между 20 и 150 лева. Така че ако естествено е в рамките на този един месец, не би трябвало да има някакъв проблем за гражданите, но ако се надвиши този период, просто ще бъдат санкционирани.

Т. е. ако например моята лична карта изтича в края на декември, а аз реша да подам заявление за смяна на 15 януари, няма да бъда санкционирана. А трябва ли друг валиден за по-дълъг период документ, например шофьорска книжка?

Съгласно законовото изискване вие няма да нарушите закона, но ако отидете с вашата лична карта на 5 януари в банкова институция, няма да приемат като валиден личен документ тази лична карта. Затова човек трябва да си направи сметката дали ще му трябва като валиден документ тази лична карта и дали ще я ползва. Естествено, той може да я ползва, ако срокът е актуален. Но ако вие нямате намерение да си ползвате личната карта и имате бележка, че сте си подали заявлението за подмяна на личната карта, и така на улицата при проверка се установи, че срокът на старата ви лична карта е изтекъл, не би трябвало да имате проблем, тъй като ще уведомите нашия колега, че вие сте си подали заявление и сте спазили закона. Но пак казвам, ако е изтекла личната карта, всеки гражданин в банкова или друга институция, ще има проблем, така че трябва да си направи сметката дали ще си използва личната карта за други административни услуги.

Как планирате да организирате работа си с оглед на това наистина да не се образуват опашки?

Считам, че към момента организацията, която е създадена от директорите на столичната и областните дирекции, е оптимална. Така например всички районни управления в столицата работят и ще продължават да работят от 7 до 19 часа, докато в страната по-гъвкаво определят дали има нужда от удължаване на работното време. Тъй като всеки петък получавам справка за страната, за миналата седмица мога да кажа, че 2 РПУ във Варна е работило с удължено работно време, в Русе и в Стара Загора също са работили с удължено работно време. Това, което имам като информация, в момента е спокойно пред нашите гишета, така че няма проблеми при административното обслужване.

Какво бихте посъветвали гражданите, така че наистина да бъдат избегнати опашките, защото знаем, че наши сънародници, които живеят в чужбина и биха се прибрали за коледните празници, вероятно ще използват престоя си у нас, за да подменят и личните си карти?

Да, в тази връзка моята препоръка е на граждани, на които личната карта изтича през декември, нека да си подадат заявлението през декември, тъй като в момента най-големият брой лични карти изтичат през януари. Т. е. да не оставят подаването на документи за януари, а пък на гражданите, на които изтичат личните карти през януари 2012 г., могат да се възползват от този едномесечен срок, тъй като през февруари рязко намалява броят на изтичащите лични карти.

Т.е. ако има напливи, те ще бъдат през януари, когато е по-големият брой на изтичащите лични карти?

Казвам, че януари има повече от декември изтичащи лични карти, но ние такива бройки сме имали и в други месеци, така че не би било добре, ако гражданите, на които им изтичат картите през декември оставят заявлението за януари, а е хубаво да го подадат още през декември. Докато през януари, ако се разбере, че има така - малко по-големи опашки, тогава вече могат да се възползват от този едномесечен период. Наистина през февруари броят на изтичащите лични карти е малко над 100 000, така че няма да има проблем с тяхната обработка.

Тъй като голяма част от гражданите, които идват от чужбина, вероятно биха искали да си подменят документите в съкратени срокове, може ли там да се появи проблем, въпреки че системата е готова да работи на максимум?

Това, което наблюдавам, е, че на гишетата в столичната дирекция, експресните поръчки са в нашата сграда, към момента няма наплив. Дори да дойдат повече граждани, считам, че това ще бъде в рамките на нормалното и няма да се стигне до опашки.