Промяната на статута на „Пирогов” ще отнеме време
Промяната на статута на „Пирогов” ще отнеме време / netinfo
Интервю с министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски в "Седмицата" на Дарик радио

Как смятате да спрете стачката в "Пирогов"? От понеделник блокират по половин час всяка сутрин в пиковите часове булевард "Цар Борис Трети", кметът им е разрешил.

Ами вижте, г-н Вълчев, аз мисля, че се бях договорил с хората от "Пирогов", но не знам какво е станало по-късно и защо се получи така, след като ние имахме договорка с тях. Искаха промяна на статута, казахме им - да, няма никакъв проблем, правим промяна на статута на болницата, защото това е... много отдавна го искам аз, от миналата година още, внасял съм го в Министерския съвет...

А какво зависи от този статут, да стане национална болница по спешна помощ?

...ще имат увеличение, но трябва да се промени статутът им, защото вие разбирате, сега са търговско дружество и колкото си изкарат, толкова разделят, нали разбирате? И всичко се бяхме договорили, сега чувам пак отново - пак ще стачкуват, пак ще затварят улиците. Значи, нещо става там. Аз не мога да разбера какво става...

Е, добре де, а вие като се разбрахте, защо веднага не го предложихте това Министерският съвет в четвъртък да го гласува. Така, да ви дам един пример, толкова бързо действахте правителството, когато бяхте заплашени от стачка на градския транспорт в София преди изборите точно, и как тогава толкова бързи бяхте, а сега за "Пирогов" не можете да сте толкова бързи?

Ама не, не може да стане, затова защото по принцип трябва да се промени статутът, разбирате ли?

Ами то статутът за един ден става.

Не може да стане за един ден, не може да стане и за една седмица.

Защо?

Защото това е не транспортът, това е съвсем друго дружество. Това е търговско дружество. То трябва да мине през... ако примерно променяме статута, трябва да мине през така наречената ликвидация и не може да стане. Вие, ако вие мислите, че аз можех да го направя примерно за една седмица, защо трябва да бавим хората и защо трябва да се ядосваме с такива проблеми? Не може...

Ами тя ликвидацията по сроковете по търговския закон една година отиде.

Има правни въпроси, които не могат да станат толкова бързо, които не могат да се уредят.

Добре де, как...

Не може ли например днес се е казвала примерно, нали, многопрофилна болница за активно лечение, а утре примерно става специална болница за спешна помощ без... ей така, просто сменяме имената. Не става. Това съм го направил с нашите юристи, прависти. Хората казват - не, не може. Има си начин, по който трябва да се мине. Това на тях им е обяснено. Те знаят това нещо, но те бързат, защото е ясно, че някой отзад непрекъснато рови.

Е кой рови?

Ами ще ги питаш тях. Те онзи ден ми казаха. Аз не искам да говоря в ефир.

Добре де, ама това, което вие казвате, означава поне една година процедура по ликвидация, т.е. една година те си седят на тези заплати.

А, не. Няма една година. Това може да стане примерно, ако решим да променяме, може да стане примерно за около до 20 или 30 дни, но не може да стане за ден или за два, това те го знаят много добре.

Ама ликвидация за 20 дена не може. Има процедури по търговския закон, които вие...

Ние с тях се разбрахме и така приключихме с тях.

Ама не може, г-н Гайдарски. Има процедури. Ако ще вървите по ликвидация по търговския закон, нали знаете, че съм юрист, няма да стане за 20 дена. Значи, ако ще трябва онуй да го ликвидирате и да направите новото, това означава месеци със сигурност.

Ами добре тогава, понеже вие сте юрист, значи тези работи ги разбирате много по-добре от мен.

Е да де, ама тези хора ще стоят на ниските заплати.

...името, нищо не става. То си има правила, по които трябва да се върви.

Обяснете защо заплатите на лекарите в "Пирогов" са като на шофьор в градския транспорт?

Не, не, не, там беше съвсем друго. Вие знаете много добре, там беше въпрос да им се разреши от печалбата, която имат, да им се начисляват суми върху заплатата...

Не, аз ви питам за размера.

...няма промяна на статут, няма промяна на нищо.

Какво е обяснението в момента, че е такава ситуацията с "Пирогов"? Това е безспорно болницата, която, ако попитате всеки българин, като кажете "Пирогов", знае за какво става дума, това е мястото, в което ще отиде всеки българин, първо за там си помисля като му се случи нещо в София или около София, и изведнъж се оказва, че тези хора получават заплати колкото има един шофьор на рейс.

Може. Някой път, така... виж, нашата страна е била устроена и по времето на социализма, и сега, някои шофьори взимат повече от един лекар, което е абсолютно несправедливо за съжаление, но вина най-малко пък има това правителство, защото тези неща са уредени със закон много отдавна и вие знаете, че като многопрофилна болница със спешно лечение институтът "Пирогов" има доста голяма работна сила, 2120 или 30 човека на 24-часови дежурства. Парите, които се изкарват за тази дейност, са разпределени върху толкова много хора, естествено е, че заплатата не може да бъде висока. Това е.

Е добре де, ама вие това го обяснявахте и тази седмица, че не е уплътнено работното време, че операционните не са непрекъснато заети, даже "24 часа" ви цитира, че не може за 3-4 часа работа на ден заплата от 1500 евро...

Няма такова нещо. Аз никога не съм казвал, че "Пирогов" работи 3-4 часа. Това някой глупак го измисли, защото аз казвам, че в 24-часовото дежурство уплътняването на работното време на "Пирогов" е сутрин и там се работи плътно около 3-4 часа, а те могат да си разпределят дейността и следобед, и вечерно време и т.н...

Ама, г-н Гайдарски, вие сте и лекар и добре го разбирате, т.е. това е малко като все едно да кажете, че пожарникарите не си уплътняват работното време, защото не гасят непрекъснато пожари, но нали трябва да ги има?

...пожарникарите, г-н Вълчев, с лекарите. Не сравнявайте шофьори...

Не, те самите лекари си се сравниха тази седмица, този, синдикалният лидер Тома Попов, казва в "24 часа", прави точно това сравнение - че те са спешна помощ, стоят и чакат да дойде някой със счупен крак и не може да се очаква от тях непрекъснато да имат хора със счупени крака, както няма непрекъснато пожари. Това е различно от друг вид болници.

Няма такава болница, която примерно в света, ако ми намерите вие или някой ми покаже една такава болница в света, където например стоят лекарите и чакат някой да им докара примерно един случай или два случая, и те стоят 24 часа, моля заповядайте. Няма такова нещо. Къде има такова чудо? Аз не съм видял, познавам поне болниците и в Америка, и в Англия, и във Франция, и в Германия, и в Южна Корея съм бил, в Япония, няма такива, където да стоиш и да чакаш да ти докарат един болен и 24 часа ще държим екипа, за да дойде болният.

Вие какво предлагате да се промени в "Пирогов", та 24 часа непрекъснато да работят?

Има си схеми, има си схеми, които те си ги знаят много добре. "Пирогов" е работил по-рано на една много добре позната схема, те хората знаят, аз няма сега да давам интервю и указания по ефир, затова защото те хората си знаят какво трябва да си направят.

Е, аз не мога да се сетя. Не знам и хората, дето ни слушат, дали се сещат. Дайте идея какво да се промени. Например ето, казвате 7 процента в детската хирургия е била заета само, какво трябва да се промени?

Не, не, не става въпрос за заета, а става въпрос, че уплътнението на работното време в тези операционни зали... и това не го казвам аз, и не го изчислявам аз. Това са техни изчисления, всичките цифри, които те ми ги подават, те са подават от института "Пирогов" и аз цитирам техни цифри. Това ние не измисляме, министерството, или моите хора от министерството. Всичките цифри, които цитираме, са дадени от "Пирогов".

Добре де, и какво да се направи ето точно с детската хирургия? Аз, честно да ви кажа, като пациент ви питам. Само като си помисля, че може да я няма нея, имал съм 2-3 случая децата нещо по-тежко се ударят, закарам ги...

Не може да я няма. Не съм казвал и никой... Вижте сега, някои хора злоупотребяват с думите. Никой не е казвал, че трябва да се закрива "Пирогов" или че трябва да закриваме детската хирургия. Напротив, аз миналия път, когато имахме среща с тях, много добре... там беше и доц. Огнян Бранков, много добре обясних. Това е една уникална хирургия и ние искаме тази хирургия да работи добре. Ние искаме там да работят и работят едни от най-добрите специалисти и сме готови да вдигнем заплатите на тези хора, защото те действително упражняват един изключително висококачествен и много високо специализиран труд.

Ами вдигнете ги де.

Но не сме виновни министерството например, че например лекарският съюз заедно с Националната здравна каса не са сложили едни нормални, нормални казвам, заплащания за тези техни високоспециализирани операции. Не може една операция, която примерно струва 15 или 20 хиляди лева, да се плати, на едно детенце, за тази операция примерно 1500 или 2000 лева. И аз това казах, значи, те трябва да седнат с лекарския съюз, с Националната здравна каса и тези пътеки, по които им се заплаща, трябва да бъдат ревизирани и съответно платени, защото ние никога не можем да им платим примерно колкото е истинската цена, примерно една такава операция на Запад може да струва 20 или 30, или 50 хиляди долара, но поне да бъде прилична цената...

И веднага здравната каса, нали знаете... Ама здравната каса ще ви каже, че няма пари, за да стане по тази схема.

Не, не става въпрос, че в здравната каса няма пари, а те трябва да се договорят, нашите хора от лекарския съюз заедно с Националната здравна каса, и да дадат едни що-годе прилични финансирания на тези пътеки.

Значи, четох, че 15 хиляди били лекувани по спешност в София от началото на годината, от тях 27 процента в "Пирогов". Отивали една трета до една четвърт от парите за спешна помощ точно в "Пирогов", то това е логиката.

Петдесет на сто. Даже ето, ето сега веднага ви казвам цифрата - 50 на сто сме дали на "Пирогов".

Тоест от...

Много повече са, онзи ден ми зададоха такъв въпрос - може ли при положение, че ние лекуваме една трета от спешните случаи в "Пирогов", вие да ни давате малкото пари, които получаваме? Аз им казах - не е вярно, половината от парите, които сме заделили за спешна помощ в София, отиват в "Пирогов". Значи, не 30, защото би следвало да им дадем 30 процента, а ние сме им дали 50 процента. Така че те нямат искания и не могат да имат претенции към Министерството на здравеопазването. Всичко, което сме могли, сме им дали. Най-много пари на тях сме дали за покриване на дълговете им, защото те имаха близо 30 милиона, това са 26 милиона преразход в средства за 2005 г., всяка година ние им покриваме задълженията. Най-много пари сме им дали за ремонти, милион и половина за гнойна хирургия, два милиона и половина им даваме сега за централна реанимация, един милион и сто им преведохме преди 24 май за преразпределение и т.н. Ами, сега, вие разбирате, че това са пари и...

Добре, де, ама аз не знам...

...те не могат да имат претенции към Министерството на здравеопазването. Ако имат претенции, те трябва да имат претенции към някой друг. И те си знаят към кого.

Към кого?

Ами, да се спазарят с Националната здравна каса да им вдигнат пътеките, за да получават повече пари. Това е положението.

Тя ако вдигне там, и другите ще искат да вдигнат, и въобще това с вдигането... Всъщност вие гласувахте ли за, пак да ви върна на тази тема, за промяната в Наредбата за губещите дружества преди изборите? Подкрепихте ли я?

Кое, кое? Не ви чух, не ви чух.

Подкрепихте ли наредбата за шофьорите, за отпадане на ограниченията пред заплатите в губещите...

Не. Не.

Вие не бяхте "за".

Не, не съм бил "за", защото аз знам какво следва след това.

Тоест искате... а, ама това е голяма новина. Значи, министър от левицата е бил против заедно с хората от НДСВ. Само дето не излязохте, така ли?

Не, не съм гласувал, защото ние там нямаме гласувания. Но аз съм против...

Е как сте взели това решение? Е, чакайте сега, как е взето решението?

Ами, взето си е решението с гласуване, примерно, знаете как става.

Е как става сега?

Питат - искате ли, аз...

И вие?

...не съм гласувал "за".

Е вие не искахте.

И може, може да го напишете, няма нищо.

Тоест Радослав Гайдарски не прие идеята на левицата за отпадане на ограниченията на заплатите в губещите дружества.

Да. Категорично.

И четири министри, ние почваме сега да броим министрите да видим имало ли е кворум за отпадането на тези ограничения. Четири министри от НДСВ, вие сте пети, значи, вече става интересно.

Да, де, ама нали знаете, че са 18?

Да, мина, но, значи, към вас не може да се зададе въпросът не отворихте ли вие всъщност вълната от недоволство и за лекарите.

Защо?

Ами с шофьорите, да, но казвам, че вие сте бил против тази наредба, нали?

Да.

А като давате толкова пари, дето изброявате, в "Пирогов", защо дефибрилаторът е с ръчка, спешният шкаф във вътрешната клиника със сърдечната реанимация е олющена метална масичка от 60-те години?

И вие сте заблуден.

Не, чета вестниците. Значи, аз и като ходя там, да ви кажа, не е много хубаво.

Вижте какво, сега да ви обясня, г-н Вълчев, да ви обясня. В "Пирогов" можете да отидете, защото, ей така, хората като не знаят, чул някой, написал нещо някъде, в "Пирогов" има 18 дефибрилатора, 18, от които десет са нови. И аз питам също д-р Спасков как са си позволили да харчат толкова много пари? Това е почти, те са 20 клиники, горе-долу толкова са клиниките, и имат 18 дефибрилатора. Това никъде не се прави. Не може всяка клиника да притежава дефибрилатор. И те изкарват един от най-старите дефибрилатори, който предполагам, че изобщо не го използват. Ако това не е демагогия...

Единият въртял ръчка доктор, а другият слагал...

Да, да...

...на болния.

Да, да, въртял ръчка другия път. Аз ви казвам, че имат 18 дефибрилатора, това също по данни на тяхното ръководство. Не съм го измислил аз. Ето, питайте, вдигнете един телефон, обадете се на д-р Спасков и го питайте колко дефибрилатора имат. А те показват един, аз предполагам, че този изобщо не е работил. Извадили са го отнякъде.

Тоест това за техниката не е вярно според вас, че "Пирогов"...

Абсолютно...

...няма техника.

...г-н Вълчев, аз ви казвам, това не е според мен, това е, всичко, което ви говоря, по данни на ръководството на болницата, тези данни аз ги вземам от счетоводството, от административното им ръководство. Разбирате ли? Аз нищо не казвам от мое име, аз говоря само по данни които са ми подадени от болницата "Пирогов". Така че вие помислете защо се прави всичко това, нали?

Е, защо, де, аз това ви питам? Не мога, мисля, мисля и не мога да измисля. Единственото, което измислям, е, че не е нормално тези лекари да взимат толкова малко пари и да не работят при най-добри и модерни условия, след като са националната болница на България, в която се обажда и отива всеки...

Така.

...болен първо.

Мога да ви кажа следното. Откакто има ново ръководство Министерството на здравеопазването, са извършени, мога да ви дам, ако искате, дайте в едно друго интервю, защото сега в момента нямам тези данни, ще ви покажа, че ние сме направили толкова нови, нововъведения в болниците, ремонти в операционни блокове, сгради и т.н. Ако сте забелязали, аз почти всяка седмица откривам по едно или две...

Тази седмица в "Света Екатерина" ли бяхте?

...здравни заведения, т.е. за две години направихме такова реновиране на заведенията, колкото за онези минали 15 години не са направени.

Тази седмица в "Света Екатерина" дадохте нещо, нали?

За 15, хайде правете сметка между две години и 15 години. Искате ли да ви изброя само в София какво сме направили? Да не ви говоря за Варна, за Плевен, за Пловдив и т.н.

Е за "Пирогов" какво сте направили? В София.

Ами, за "Пирогов" в момента извършваме най-големия ремонт на тяхната гнойна хирургия, която беше в ужасно мизерно състояние.

Коя хирургия?

В същото състояние тежко се намира и централната им реанимация, с която непрекъснато, нали, се гордее един от професорите. Когато отидох да я видя, тя направо ми смрази кръвта, защото това е нещо, правено преди, не знам, 25 или 30 години. И сега там отделяме два милиона и половина за ремонт на тази централна реанимация. И всичко това го правим ние. А дотогава не е направено нищо. А сега точно в момента, когато ние правим тези неща, когато аз откривам всяка седмица по едно заведение някъде в страната, се надига тази вълна. Не ви ли е ясно защо става?

Е, не ми е ясно. Защо става? Защо става? Става, защото са им ниски заплатите. И не отговарят на това, по-добре да си едно джипи и да взимаш пари от касата на болен, отколкото да си лекар в "Пирогов".

Ами, вижте сега, аз мисля, че онзи ден цитирах пак техни цифри. Те взимат между 850, лекарите, и 930 лева.

Ама това не е чисто.

Това са... а, чисти, чисти, сега, вие, като си платите данъците, след това...

Е, да де, и те станаха 600.

...на книжка, на влог някъде нещо и сте задължени, как ще вземете чисти примерно, вие толкова, колкото ви дават например в "Дарик" радио, всичките пари ли вземате?

Е, не...

Не си ли плащате данъци, не си ли плащате...

Плаща се, не, не, аз питам да уточним, влизат ли, значи, говорим за брутното...

850 до 930 лева също по техни данни.

Ами, това е, това е много по-малко, отколкото съм чувал, че изкарва едно джипи. Много по-малко.

Абе, сега, не ми говорете за джипитата, там е съвсем друга работа.

Ама не е друга, значи, ти за джипи си учил по-малко, отколкото да станеш...

...при други условия, на село и т.н. Това е създадено със закон. И там има неща, които, когато се създава този закон по времето на г-н Иван Костов, това са неща, които трябва да се знае, че са наследени, и ние...

Ама променете го, де.

...не може да ги променим, защото, ако например пипнем сега парите на джипитата и ги прехвърлим към болниците, нали ви е ясно какво ще стане? Пет хиляди джипита са. Не улицата, а ще заградят всички улици на България.

Тоест мислите за промяна в закона, или не мислите?

Е, това не може да се промени вече. Нещо, което е дадено, знаете как се променя. Много трудно.

Вие в "Пирогов" имате проверка сега. Кога ще станат ясни резултатите?

Проверката започва в понеделник.

Какво ще проверявате?

Започва в понеделник, тя е проверка, която искам да бъде обективна, проверка, която ще ни даде истинското състояние на нещата. И не са само хора от министерството, а аз съм взел хора, които да бъдат независими, които да нямат нищо общо с Министерството на здравеопазването, това са хора от Варна, от софийски болници, които да дадат една обективна оценка на състоянието на "Пирогов". След това ще вземем решението.

Кои са тези други две болници, дето щели да получат статут на спешни центрове и да вземат от болните на "Пирогов", за които говорихте тази седмица?

Ами не, има много желаещи в момента. Всички искат да работят спешна дейност, не само тези двете. Аз казах за две болници, които са големи и които могат да поемат...

Кои?

…спешната помощ в София.

Кои са тези две?

И ако "Пирогов" не желае да работи спешна помощ, има две големи болници, които спокойно могат да поемат. Освен това трябва да ви кажа, че почти всички болници в София искат да работят и да разкрият спешни портали.

Кои тези две болници?

Ами, аз ще ви кажа, това не е тайна. Това е Военна болница и болница "Токуда".

И тези две болници в момента не са спешни, нямат право да извършват спешни...

Не, те приемат по спешност, но ние не сме им дали такъв статут. Защото ако им дадем такъв статут, след това вече Министерството на здравеопазването поема плащанията, разбирате ли?

А само "Пирогов" има такъв статут, така ли?

Само "Пирогов". Не само "Пирогов", но има и други - Първа градска, Пета градска, Света, как се казваше, защото те много станаха светиите, "Света Анна", Окръжната болница, "Царица Йоанна", Александровска болница.

Добре де, а как си обяснявате, може би не ми е вярно впечатлението, защо никоя от всичките тези болници, дето изброявате, няма в съзнанието на хората статута на "Пирогов"? Като се каже - като ти е зле и отиваш в "Пирогов", и това се запази...

Защо? Ама не, вие нещо сте си внушили, че само в "Пирогов" ходят хората. Ами, ето, 70 процента от гражданите на София посещават другите. Нали разбрахте, че... даже те паднаха под 30 процента. Онзи ден ми дадоха, аз видях данните от статистиката, която ми беше поднесена, че "Пирогов" в момента...

Ама най-много ходят в "Пирогов".

...някъде между, поемал между 25 и 26 процента от спешните случаи. Това означава една четвърт вече...

Да, ама от страната също ходят.

...останалите болници в София поемат останалите 70-75 процента.

Е, да де, ама, ето, стават инциденти в страната, всичко се кара в "Пирогов".

Ама, ето, вие виждате, става въпрос, че големият брой са в другите болници пръснати. И непрекъснато се внушава, само казват - само "Пирогов", само "Пирогов". Ами, ето, аз ви казвам, че две трети не са в "Пирогов", а са в другите здравни заведения.

Е мислите ли, че ще ви доведе до успешен край, така, това разсъждение на омаловажаване на ролята на "Пирогов" и че така ще решите въпроса със стачката?

Никой не ще да омаловажава ролята на "Пирогов". Напротив, аз уважавам тази институция и уважавам и хората, които работят там, и им обяснявам какво трябва да направят, за да се преобрази институтът, за да работи по-добре, по-качествено и за да може да дава един продукт, който да е на европейско ниво. Не може със стачки и с излизания да стоят навън, хората да чакат за прегледи, те да стоят на улицата. И това всеки ден. Това не е начинът, за да подобрим качеството на работата. И ако вие, журналистите и медиите, поддържате, нали, поддържате тази тенденция, няма да стигнем до добър край. Или хората трябва да се стегнат, да работят. Аз съм им казвал, че...

Ама вашето правителство, г-н Гайдарски, доказа, че може така. Шофьорите казват - блокираме, и вие - така, не вие, вие само в правителството заедно с НДСВ сте били разумни, казвате - айде, давайте, вдигаме заплатите. Вие показахте, че може така.

Не, аз съм казал, че тук те заслужават да им се вдигнат заплатите, но след като направим, нали, променим статуквото, след като направим един разчет да видим за какво става въпрос. Защото те ми казват, че там има паразитни звена, които ей така си стоят. Те знаят, тяхното ръководство, много добре за какви звена става въпрос. И разбира се, аз съм готов да им променим статута, да им вдигнем заплатите, защото те заслужават. Аз това внушавам на всички. Защото едва ли не се получава така, че виждате ли, министърът е против вдигане заплатите на "Пирогов". Той, министърът, не иска да им вдигне заплатите. Ами няма такова нещо. Точно обратното. Аз искам този институт да бъде водещ в спешната помощ. Този институт създава качествен продукт и да вдигнем заплатите на хората, да се чувстват добре и да престанат с тези непрекъснато заплахи. Стане нещо, наближат изборите - хоп, стачкуваме. Стане нещо - хоп, вдигат веднага нещо...

Добре. Понеже ще трябва да свършваме, да ви питам има ли кой да лекува немците и англичаните по морето?

Има.

В курортите, в хотелите?

На трите, така, големи области по Черноморието - Бургас, Варна и Добрич, има, ще има изнесени екипи и смятам, че...

Ама има или ще има?

...особено горе, в Добрич, в Албена, понеже там е Албена, Балчик и Каварна, нещата вървят много добре...

Тоест вие твърдите, че германски...

Имахме затруднения във Варна, в Бургас нещата също вървят добре. Мисля, че ще има...

Германски туристи...

...хора, които да лекуват нашите гости от чужбина.

Чакайте. Мислите или е така? Германски турист утре си навехва крака. Вади си здравната карта от Германия и иска да бъде лекуван без пари въз основа на тази карта, каквито са правилата в Европейския съюз, и ще бъде лекуван в Албена така.

Да. Щом е спешен, да, няма проблем. Да, с картата няма проблем, след това вече...

Ако го заболи корем, ако има температура...

...от Националната здравна каза и преразпределени към съответното звено.

Така ще бъде и за... Това важи и за... Защото преди и с българските туристи беше същият проблем - нямаше доктори и взимаха пари. Казваха - ние сме частни, ходете във Варна.

Не.

Сега твърдите, че...

Ние сме се разбрали...

...в курортите от Албена до Слънчев бряг навсякъде има.

Не ви разбрах.

Твърдите, че Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг, Елените, всички курорти имат безплатни лекари, на които не се плаща, само си показваш, че си осигурен, за българите и за западните.

За спешната помощ категорично. За останалите вече, ако някой иска примерно да се лекува, там вече трябва предварително договаряне.

Но за спешната е така.

Говорим за спешните случаи. Ние осигуряваме, Министерството на здравеопазването осигурява спешната помощ.

Добре. Значи, това... Ще го проверим и ще ви кажем дали наистина е така, както казвате.

Не ви пожелавам да отидете на морето и вие да потърсите помощ, но може да проверите и да видите.

Накрая един политически въпрос. Според звездната прогноза в "Стандарт" по Нова година ви чака възход. Точно вас. Това вие как го разбирате - че ще станете премиер или че ще ви махат, и по Нова година ще си направите възхода в друга сфера?

Ами, ако мислите, че примерно, ако ме примерно свалят на Нова година и след това ще бъде възход, това мисля, че това не е възход. Четох хороскопа си. Да. Ами, има нещо вярно там. Но нали знаете, като всеки хороскоп това само се предвижда.

А като изключим хороскопа, какво ви казват не врачките, а Станишев, оставате ли министър? Понеже той спомена едно завоалирано, като говореше, че трябва да се правят промени, каза, че за образованието, здравеопазването и пенсиите трябва да се положат общи усилия и да се види какво ще се прави. И така остана една врата, че усилията може да са и смяна на министъра.

Ами, няма никакъв проблем. Аз това съм го казвал много пъти. Защото аз имам прекрасна професия и вие знаете, че аз като министър получавам много по-малко, много повече съм натоварен. Аз съм поел един ангажимент да помогна на правителството да оправим здравеопазването. И можете да проверите и да видите какво става в страната, когато отида някъде, защо хората ме посрещат с такъв ентусиазъм. Защото иначе човек като чете вестниците остава с впечатление, че ето, всеки път ме сменят и то ме сменят медиите. Аз вече им казах, питам вече, като видя журналистите, питам ги - какво става, сменихте ли ме вече, не сте ли ме сменили.

Но няма такива сигнали, разбирам. Добре. Благодаря ви. Г-н Гайдарски.