/ / iStock/Getty Images
Не яжте сурови храни, повече боб, ядки и риба, съветва ученият
Редица учени в световен мащаб и водещи вирусолози на Великобритания, както и на Русия, официално заявяват, че това е изкуствено създаден вирус. Това каза в интервю проф. Дмитрий Еделев - водещ руски лекар и учен.

Вижте цялото интервю на Оля Ал Ахмед:

Въпрос: COVID-19 светкавично се разпространи за един месец, защо? Каква е причината вирусът да е вече в 117 страни?

Отговор: Коронавирусът има една особеност, която я няма при грипа, пневмонията, еболата и други заболявания, а това е скритият му период. Две седмици човек е заразен и заразява всички наоколо и около себе си, при това сам не се разболява в този момент, не качва температурата, външно изглежда напълно здрав и така се чувства. Едва към края на споменатия период човек започва да усеща лека неразположеност. И така, всеки един заразен и незнаещ за това човек, по време на скрития период заразява минимум трима души.

Китай: Коронавирусът в Ухан е разпространен от военни на САЩ

Повтарям, външно е здрав, температурата му дори е нормална, но той вече е заразен за околните. Това е коварното на този вирус и затова той се разпространи светкавично и неконтролируемо по целия свят.

Въпрос: Тогава какъв е смисълът да се мери дистанционно температурата на летищата, при влизане в обществени места, ако заразеният е с нормална температура?

Отговор: Има все пак смисъл, тъй като технически по този начин ние улавяме неколцина души с вече повишена температура. Трябва да се знае, че повишената температура е вече последен, ако мога да се изразя, предсмъртен признак на коронавируса. Засега ние улавяме само опашката. Началото на заболяването все още не можем да го прихванем и точно над това се работи в световен мащаб. До момента все още няма технология, която да улови коронавируса в началния му стадий.

Въпрос: Нали първоначално казаха, че COVID-19 не вирее на топло? Какво стана, че се разпространи в Африка и в Близкия Изток?

Отговор: Като цяло вирусът много комфортно се чувства в тялото на човека, при идеалната за него температура 36-38 градуса. И дори покачването на телесната температура изобщо не го убива. Температурата, при която COVID-19 загива, е 56 градуса. А това означава, че ако става въпрос за Африка, и вирусът не е изложен на пряка слънчева светлина и топлина, а е на сянка, той прекрасно си вирее и се размножава напълно комфортно.


Дания затвори границите си за един месец

Въпрос: Вярно ли е, че руски учени вече са намерили лекарство против COVID-19?

Отговор: За момента в Русия все още няма промишлено лекарство, но има ваксина, която е била разработена срещу вируса от 2003 година, който е "бащата" на сегашния вирус, който е донякъде негова производна, "синчето" му така да се каже. Тази ваксина в Русия я има, разработката съществува, тя вече е тествана на мишки и на маймуни, и ако се стигне до заплаха за човечеството, то Русия е готова да произведе за два месеца над 20 милиона дози от тази ваксина.

Въпрос: А защо до момента ваксината не е произведена и пусната официално?

Отговор: Свързано е с това, че до момента учените не са я изпитали върху човек. Сиреч, изпитанията на тази ваксина не са завършени. Предстои още работа по нейното усъвършенстване. Малко не успяхме, но се работи изключително усърдно, повярвайте ми. Ако имахме като време още половин-една година, то щяхме да сме готови. Но, ако се побърза с изпитанията, Русия ще доразработи и доразвие тази ваксина.

Сапун за мобилни телефони срещу разпространението на коронавирус

Въпрос: А с какво е най-добре да се лекува този вирус с лекарствата за СПИН и ебола или? Защо има смъртни случаи?

Отговор: В интерес на истината има един малък нюанс и той се състои в това, че ние виждаме в този нов COVID-19 вирус белтъците на HIV1 - това са белтъците на СПИН, и затова руската система на активно третиране и лечение на заболелите са насочени против СПИН-а, и до момента, смея да споделя, че са най-ефективни при лечението на COVID-19. Руската схема за лечение се състои от три препарата против HIV1 - това е най-ефективно до момента и затова на този етап ние в Русия нямаме смъртни случаи, а само оздравели.

Въпрос: Значи еболата не фигурира в схемата, така ли?

Отговор: Нюансът е в това, че COVID-19 е смес от два вируса - производният вирус - баща ТОРС, който в Китай е убил много хора през 2002-2003 година. Споменатият вирус възникна в Китай през 2002-2003 г., Русия бе една от първите, които го индентифицира и започна тогава разработките си по ваксината срещу него. Британски, индийски и китайски учени изолираха в новия COVID-19 белтъците на HIV1. Затова ние смятаме, че първоначално трябва да се справим и да преборим HIV1. Затова цялото ни лечение е направено срещу СПИН.

Въпрос: Какво е всъщност новият коронавирус, вярно ли е, че се състои от вече известен коронавирус, ебола и HIV1, така ли?

Отговор: Не, ебола в структурата не фигурира изобщо. Еболата е от съвсем друга група. Новият вирус COVID-19 се състои от четири белтъка на HIV1, отговорни за имунитета на човек, и на тях се дължи високият процент на смъртност и при вирусът-баща ТОРС.

Втора жертва на коронавируса у нас

Въпрос: Синтетично измислен вирус ли е? Има ли намеса човешката ръка и ум в създаването му?

Отговор: Редица учени в световен мащаб и водещи вирусолози на Великобритания, както и на Русия, официално заявяват, че това е изкуствено създаден вирус. Той има всичките признаци на абсолютно биологическо оръжие, при това изключително добро качество биологическо оръжие. Това са: дългият скрит период, бързото предаване, тежкото протичане, огромното количество усложнения, които остават дори след излекуване, и накрая леталния край - висок процент на смъртност. Тук бих искал да напомня, че смъртността е 3,6 процента в стационарите, а колко хора измират и ще умрат в апартаментите и къщите си ние все още не знаем. Статистическите 3,6 процента е смъртността в болниците. Реалната смъртност от този вирус ще установим на по-късен етап. Ние все още не знаем колко точно хора са под карантина в апартаментите и колко от тях ще се отърват или пък не.

Британските учени уверяват, че в природата не може да има наведнъж четири белтъка от HIV1. Хайде един белтък би могъл да попадне в новия вирус, но наведнъж да са толкова грамотно и правилно съединени, монтирани и "зашити" наведнъж четири белтъка от HIV1 - това е невъзможно!

Увеличават се случаите на COVID-19 в цял свят

Въпрос: Всички страни взеха различни предпазни мерки. Затварят се кина, театри, масови мероприятия. Така ли ще продължим да живеем от тук нататък - без театри, кина, концерти, мачове, олимпиади? Някои градове заприличаха на кадри от филми на ужасите на Хичкок.

Отговор: Мисля, че всичките крути, драстични и крайни мерки се предприемат преди всичко заради това, че на всички им е ясно, че това е боен вирус. Все още не разбираме до края неговата опасност и последствия. Ако сте чули изявлението на италианското правителство, то при тях основният проблем е, че те вече нямат никакви места в реанимациите, те вече не са в състояние да оказват помощ на хората. Всичките реанимации са им препълнени. И това е само началото. А представете си, ако се разболее всеки трети жител на планетата Земя, както казаха американците. Какво правим? Няма да ни стигнат нито болниците, нито реанимациите, нито лекарствата, нито лекарите и медицинския персонал, за да спасим хората. При такава прогноза дори не можем да предположим процента на смъртност.

Въпреки извънредното положение: Хората продължават да пътуват (ВИДЕО)

Въпрос: Според някои източници инкубационният период не е 14 дни, а е 27 дни. Това вярно ли е?

Отговор: Да, има случаи с 27 инкубационни дни, дори Китай заяви за случай с 32 дни, но това са единични случаи, в тях не сме открили системност. Системност сме открили в 14-дневния скрит период, но всяко правило си има изключение. Китайците твърдят, че са констатирали няколко такива изключения.

Въпрос: Какво ще препоръчате вие лично като предпазни мерки? Какво да правим?

Отговор: Ако нямате дезинфектанти и спирт по аптеките, бих ви препоръчал да се снабдите с обикновен твърд алкохол на спиртна основа - водка или вашата българска ракия. Тези питиета великолепно убиват вируса при обработване на ръцете. Това е първата ми препоръка.

Помага ли наистина чесънът да се предпазим от коронавирус?

Втората е непрекъснато си мийте ръцете. Искам всички да знаят, че заразяването става посредством докосването на три точки - това са очите, носа и устата. Маските не са най-съвършената защита. Основните зарази са чрез устата - пипането случайно по невнимателност с мръсни ръце устата. Освен това COVID-19 се предава посредством суровата необработена храна. Ако болен готвач или сервитьор случайно без да иска е кихнал върху суровото месо или сушито в кухнята, то процентът да се заразите е изключително голям. Така че всички трябва да се въздържим от консумацията на сурови необработени храни. Същото важи и за напитките - ако болният келнер случайно кихне или се изкашля докато носи студения сок или друга студена напитка, то в голяма степен консумиращият го ще се разболее. Затова трябва да се пие вода от много проверени източници или да се пият топли напитки, чай, например.

Откажете се от студените закуски и предястия и суровите такива. Преминете направо към горещата супа, горещото или изпечено основно и топлия чай. Към всичко това бих добавил повишеното спазване на правилата на личната хигиена. Дръжте се по-далеч от кихащи и кашлящи. Повтарям: ако нямате спирт по аптеките, носете в чантата си едно малко 100 гр шишенце с водка и си натривайте ръцете - това убива вируса.

Затоплянето на времето ще спре ли разпространението на коронавируса?

Въпрос: А вярно ли е твърдението на някои ваши колеги, че и вътрешната консумация на твърд алкохол действа върху вируса?

Отговор: Съществува такова мнение, че и вътрешна малка доза от твърд алкохол може да ликвидира вируса, но все пак ние сме лекари и не препоръчваме с това да се злоупотребява в никакъв случай. Проблемът е в това, че много хора не могат да се спрат на една чашка. Затова не препоръчваме този метод, тъй като, ако човек злоупотреби пък с алкохол, той няма да е в състояние да мисли правилно, от тук ще се появи проблемът с мръсните ръце и т.н.

Въпрос: Вие сте тесен специалист по правилното здравословно хранене. Каква храна, добавки да консумираме? Вярно ли е, че трябва да консумираме храни богати на селен?

Отговор: Да, така е, селенизацията е изключително важна. В доста страни вече активно използват храните, съдържащи селен. Много богати на селен са бразилските ядки. Но преди всичко това са: чесънът, джинджифилът. Но освен това има и друг микроелемент, за който всички мълчат. Ние, учените установихме, че разболелите се от COVID-19 с дефицит на цинк боледуват много по-сериозно от хората, които нямат дефицит на цинк.

Цинкът - това е вторият микроелемент, за който до момента никой не спомена, но ние в Русия, вече имаме научни изследвания, показващи, че кръвта на заразените и боледуващи от COVID-19 почти не съдържа цинк. При тях е налице дефицит на цинк. Така че цинкът е вторият елемент, на който всички трябва да обърнат внимание.

Цинк в големи количества съдържат животинските продукти, морската риба, черният хляб. Цинкът се съдържа в елдата. Цинкът е важен минерал за цялостното добро състояние на организма. За жалост обаче организмът ни не може да складира цинк, затова трябва редовно да си го набавяме. Цинкът се съдържа в стридите, месото, фасула, ядките. Пълнозърнестите храни също са богати на цинк. Месото на омарите и раците също е подходящ начин да си набавите цинк. Всички видове фасул са чудесен източник на цинк. Нищо чудно, че толкова често се препоръчват в различни диети и хранителни режими.

Всички видове фасул са подходящ източник на цинк за онези, които не си падат по месото. Всички изброени храни съдържат високо съдържание на цинк. И ако следваме тези съвети при хранене, ще се убедим, че ако има достатъчно цинк в организма на човека, то той или няма да се разболее от COVID-19, или процесът ще протече в лека форма. Ако нямате възможност да се храните с тези продукти просто си купете поливитамини съдържащи цинк. Откритието за цинка е буквално направено преди четири часа, така че вие първа ще го напишете в Европа.

Добрият сън предпазва от коронавирус

Въпрос: Кои са хората в най-рисковия фактор?

Отговор: Най-рисковите са мъжете след 51-годишна възраст. Мъжете боледуват два пъти повече от жените. Мъжете над 40-годишна възраст боледуват и се заразяват два пъти повече от младежите. Децата боледуват много, ама много рядко и това се дължи на особеностите не на COVID-19, а на неговия "баща" CARS, при който почти нямаше болни деца. Те могат да го пренасят, при това те самите не се разболяват. Процентът на децата-преносвачи на вируса, обаче, ще е незначителен, не повече от 4 процента в сравнение с 96 процента възрастни преносители и заболели. Именно поради тази причина ние, в Русия, не виждаме необходимост да затваряме училищата и детските градини. Затова до момента в Русия яслите, детските градини, училищата и някои ВУЗ-ове не са затворени, тъй като е минимален процентът от там да тръгне пренасянето на вируса.

Въпрос: Помещения? Как да работят хората, които са по много на брой в помещения, като банки, кол центрове, а градският транспорт, обществените сгради и учреждения?

Отговор: В Русия ние ясно изведохме защитните правила и те са: хората, работещи по няколко души в помещение ги разполагаме на разстояние 3 метра един от друг. Това важи за всички фирми и учреждения, където служителите работят в общи зали. 3 метра е безопасното разстояние за седящите на бюра. Ако човек е прав - то безопасното разстояние трябва да е 6 метра. Второто правило е: проветряването на помещенията на всеки 10 - 15 минути е абсолютно задължително! Вирусът не обича чистия въздух. И на трето място - в помещенията с много служители ние монтираме закрити кварцови лампи - това са специални тръби, в които са монтирани кварцови лампи и вентилатори циркулиращи въздуха през кварцовата тръба. През закритата кварцова лампа върху служителите не попада пряко излъчването от кварцовата лампа, но при това съоръжението унищожава вирусите. Нашите изследвания по китайския вирус за последните седемнадесет години показват ефективност на споменатите предпазни мерки.

Бродуей и Холивуд замряха заради коронавирус

Въпрос: Вашите прогнози за развитие, ще може ли да се овладае или?

Отговор: Две са прогнозите ми. Оптимистичната - че ние ще оживеем. И песимистичната прогноза е - че ако в скоро време ние не го овладеем този COVID-19, то той ще се превърне в петата най-страшна международна инфекция, какъвто е грипът и други заболявания. Всичко ще зависи от това дали ще успеем да го локализираме. Ако не успеем да го локализираме, той ще се превърне в постоянна инфекция, която ще се завръща ежегодно. Тази инфекция е много по-опасна и сериозна от грипа по своя летален изход.

Необходимо е сериозно и модерно медицинско оборудване за лечението на болните, за разлика от грипа. При COVID-19 са необходими апарат за изкуствена вентилация на дробовете, анестезиологично оборудване и др., както и огромно количество реанимации.

Ако се потвърдят всички руски изследвания, че нашата ваксина влияе на този вирус, то до една година Русия ще може да я предостави на целия свят. Русия никога не е укривала технологиите си и смятам, че ако ваксината бъде потвърдена, то Русия ще предостави на всички страни в света аналога на производство, както стори при лечението на полиомиелит, едрата шарка и други заболявания.

Като видяхме вирусът COVID-19 не подбира страни, континенти, раси. Всички се разболяват - и африканците, и тъмнокожите, и жълтата раса, и европейците, дори "зелените "еколози се разболяват. За COVID-19 няма граници, него не могат да го спрат митничарите.
БТА