Правосъдието в Либия е сляпо за случващото се в местните болници
Правосъдието в Либия е сляпо за случващото се в местните болници / netinfo

Интервю на Вяра Деянова с генералния секретар на Световната медицинска асоциация д-р Отмар Клойбер.

Не съществуват доказателства, че в момента няма СПИН-епидемия в либийските болници. Това заяви в специално интервю за Дарик генералният секретар на Световната медицинска асоциация доктор Отмар Клойбер. По думите на доктор Клойбер, заради лошата хигиена и неспособността на местните лекари да боравят с медицински консумативи, пациентите на болница”Ал Фатах”, в която са работили българските медицински сестри, са застрашени.Той подчерта, че либийското правосъдие е сляпо за това, което се случва в болниците в Джамахирията.

Признавам шокирани сме, след като отново чухме смъртните присъди на българските сестри и палестинския лекар. Очевадно е, че Либийският съд си и е затворил очите за безспорните научни доказателства, които оневиняват подсъдимите медици. Тези доказателства са известни от много време. Те са публикувани къде ли не. Те съвсем ясно показаха, че заразяването на либийските деца със СПИН не е от тези сестри, които мога да нарека професионалисти. Страшно е, защото са в затвора, осъдени на смърт. Безспорно е, че децата са били заразени преди датата, която посочва либийското обвинение. Присъдата на българските сестри е напълно погрешна и аз смятам, че трябва да бъдат освободени възможно най-бързо. Това, от което се страхуваме най-много като най-голямата медицинска асоциация, е, че условията в болницата, в която е възникнала инфекцията, не са се подобрили по никакъв начин. Боя се, че местният персонал все още не се научил да борави правилно с болничните консумативи и с лекарствата.

Доктор Клойбер, бихте ли повторили най-категоричните научни тези, които доказват невинността на българските сестри и на палестинския лекар?

Да. Важно е сега тези неща да се повтарят. Инфекцията с вируса на СПИН в болницата, в която са работили осъдените на смърт медици, би могла да се появи на много места. Лесно е да бъде предавана чрез преливане на кръв или на медикаменти. Лесно е този вирус да се разпространи, ако хигиената в болницата не е достатъчно добра. Имаше не един и двама физици и други учени, които проучиха от колко време е съществувала инфекцията в болницата. Искаха да разберат кои са възможните причинители. Тук трябва да спомена най-видния учен от това разследване – доктор Монтание.

Вижте, не разбирам как в Либия могат да пренебрегнат най-важния факт, че инфекцията е съществувала в болницата преди идването на българските сестри. Няма съмнение, че става въпрос за вътреболнична инфекция. Как могат да пренебрегнат това. Колко нелепо е да се смята, че тези професионалисти са целели да заразят толкова много деца със СПИН. Каква може да бъде причината за това? Нелепо е. Като лекари ние сме много загрижени за здравословното състояние на медиците. Знаем, че са били измъчвани, самопризнанията им са били дадени по време на мъчения. Няма как да са добре след всичко това. Знам, че ще прозвучи ужасно, но аз съм на мнение, че здравословното им състояние в момента е много влошено. Нямаме доказателства, че за тях се полагат необходимите медицински грижи. Можем само да се надяваме, че българските медицински сестри и палестинският лекар ще имат силата и куража да продължат да се борят. И да дочакат справедлив край на процеса.

Световната медицинска общност ще предприеме ли някакви нови инициативи в подкрепа на петте медицински сестри и палестинския лекар?

Нека първо кажа, че повече от всичко се надявам, че ще станем свидетели на силен политически натиск върху Либия. Важно е светът да покаже на либийския лидер Муамар Кадафи, че е зловещо и нелепо в 21-ви век да екзекутира шестима невинни медици. На нас ни е ясно, че тук става въпрос за сделка. Пари срещу шест живота. Знаем, че става въпрос за много политически условия, които стоят в основата на всички преговори. И ние все още се надяваме, че присъдата, която чухме на 19 декември, не е последната дума. Молим се за благополучно развитие. Ние от Световната медицинска асоциация, заедно с много наши партньори от целия свят, много внимателно следим този случай. В момента обсъждаме как да реагираме. Какво да предприемем. Много сме загрижени, защото решението на съда е крайно несправедливо.

Либийското правосъдие е сляпо правосъдие. Сляпо е за това, което се случва в либийските болници. Това е коренът на проблема, който трябва да бъде отстранен. Това е проблем, който никой не се наема да оправи. А и как можем да бъдем сигурни, че вече няма зараза в либийските болници. Ако е така, то тогава световната здравна общност трябва да предприеме още нещо, защото при това положение Либия ще стане много опасно място. При това положение как един медик, който идва от друга страна, може да бъде сигурен, че няма да го обвинят в нещо страшно. Пак по политически причини.

Да Ви разбирам ли, че все още има опасност от СПИН-епидемия в Либия?

Ами щом знаем, че заразяването е следствие на вътреболнична инфекция, то това ни води до извода, че условията в болницата "Ал-Фатах", които са довели да заразяването на децата, са ужасни. И ако либийският лидер не е обърнал внимание на това, то това означава, че проблемът не е изчезнал. Мисля, че пациентите в тази болница са в опасност. Все още не можем да докажем това. Но наистина се страхуваме.

Вашето лично усещане, доктор Клойбер. Как ще свърши този кошмарен процес? Кога либийците ще се замислят върху „Хипократовата клетва”?

Що се отнася до последното, надявам се това да стане възможно най-бързо. Иначе все още имам надежда. Реакцията на Европейския съюз беше много остра. Убеден съм, че и САЩ няма да останат безучастни. Либия иска да се завърне в цивилизования свят. Ако наистина желаят това, то трябва да покажат, че имат цивилизовано правосъдие. Смятам, че този случай трябва да стигне до Либийския висш съд. Силно се надявам, че този съд ще бъде справедлив. Ако и това не стане, едно ще бъде ясно – всеки един чужденец професионалист, който се намира в Либия, е в опасност. Всеки може да бъде на мястото на шестимата медици. Подобно нещо би изолирало Либия по ужасен начин. Ще бъде пагубно за пациентите, медицината и науката на Либия. Мисля си, че либийското правителство няма да рискува чак толкова.

Преди няколко дни изпратихте писмо на Муамар Кадафи в подкрепа на задържаните медици. Получихте ли някакъв отговор?

Не. Все още нямаме никакъв отговор.