Няма засегнати българи от протестите в Гърция
Няма засегнати българи от протестите в Гърция / снимка: БГНЕС

Генералният консул на България в Солун Пламен Иванов в предаването „Седмицата” на Дарик:

Агенциите съобщават за земетресение от 5.2 по Рихтер в Гърция, 170 километра северно от Атина. Усетихте ли го в Солун?

При нас не беше усетено, в Солун.

Нямате данни за разрушения, жертви?

Не, няма, няма данни за някакви поражения.

Има ли опасност за българите, които живеят в Гърция, заради протестите на анархистите?

До момента в генералното консулство не са постъпвали... не е постъпвала информация за засегнати българи от протестните действия, които стават тук, в града. Вчера и днес те продължиха, но имаха по-мирен и по-спокоен характер. Вчера бяха проведени две шествия, които... едното на обяд, другото вечерта. Днес от 12.30 също бе проведен протестен митинг. Но хубавото е, че те имат вече по-мирен характер и по-спокоен характер.

Имате ли данни колко българи живеят във вашия консулски район, тоест в Северна Гърция?

Общо в Северна Гърция живеят около 100 хиляди българи, а конкретно в Солун около 10 хиляди.

И няма от нито един оплаквания за проблеми заради тези протести?

До момента не са постъпили оплаквания.

Най-важният въпрос със сигурност за нашите слушатели тук, в България, е да отменят ли пътуванията, които са планирали за Коледа и Нова година?

Мисля, че не е необходимо да бъдат отменени пътуванията, тъй като хотели, бензиностанции, магазини функционират нормално. Трябва да се има предвид, че се очаква затваряне на някои пътища през следващата седмица, тъй като ще бъдат проведени стачни действия от селскостопанските работници. И вчера имаме едно съобщение от пътната полиция на Серес, че по пътя Кулата - Серес има разставени трактори и е възможно с тях да бъдат затворени кръстовището, което е на 10 километра от Кулата в посока Солун, и също кръстовището при град Серес.

Това кога, от понеделник нататък всеки ден?

От понеделник нататък се очакват протестни действия на селскостопанските работници.

А има ли данни колко време ще продължат? Ще свършат ли преди Коледа, когато ще има много българи, които ще пътуват към Гърция?

Нямаме информация кога ще приключат, но на 11-и беше затворен пътят Солун - Вейя, стария път, в пътния възел при град Неа Халкидона за един час. Обикновено затварянията са за няколко часа, от един до няколко часа.

Това ще бъде странно за Гърция, да си провалят огромния туристически поток не само от България с тези протести. Но нямате данни дали по Коледа и Нова година това ще...

Това не се случва за пръв път в Гърция. Подобни действия се провеждат почти всяка година от селскостопанските работници и те стават именно през зимния период, месеците от декември до февруари-март. Тоест не е нещо ново за Гърция. Но те нямат никакво отношение към туристическия поток, в смисъл не са насочени към блокиране на туризма в Гърция.

Да, но вчера от Министерството на външните работи разпространяват едно предупреждение, в което се препоръчва да се избягват от българите, които ходят в Гърция, централните части на градовете и районите с университетски сгради. Сега, да идеш на Коледа в Солун и да не можеш да се разходиш по централния площад или крайбрежната улица, това означава все едно да прекараш в "Люлин" или "Младост" туристическата си екскурзия в София.

Имам предвид това, че обикновено в централните части се провеждат протестните действия и от тази гледна точка е дадена и тази препоръка. Но през деня принципно няма проблеми.

Само в Атина и Солун ли са вълненията?

Не, вълнения са отбелязани и в други градове - и в Кавала, и в Комотини, тук в северната част, в южните части, дори и на остров Крит.

Участват ли български студенти в протестите?

Досега няма данни за българско участие в протестните действия.

Вие със сигурност не може да си позволявате оценки на вътрешната политика заради поста, който заемате. Но какво е все пак вашето обяснение за тази огромна ескалация на напрежение в една държава, която в много отношения е пример за България?

Ами, това обяснявам с манталитета на гърците, те са по-експлозивни, реагират по-емоционално в определени случаи, както и в този с убийството на 15-годишния Алексис Григолополус. И това е един начин на протест, който те проявяват в подобни ситуации и случаи.

Но общата ви оценка е, че протестите намаляват, напрежението утихва.

Да, да. Мисля, че обстановката постепенно се успокоява и се надявам за празниците да е спокойно и да позволи всички българи, които са планирали да посетят Гърция, да могат спокойно да дойдат и да си изкарат коледните и новогодишни празници тук, без някакви особени проблеми.