Лидерът на СДС-София: Мартин търсеше помощ от Бойко, за да откъсне сините от Костов
Лидерът на СДС-София: Мартин търсеше помощ от Бойко, за да откъсне сините от Костов / снимка: БГНЕС
Интервю на Йовка Йовчева с председателя на СДС София Борислав Бориславов
53512
Интервю на Йовка Йовчева с председателя на СДС София Борислав Бориславов
  • Интервю на Йовка Йовчева с председателя на СДС София Борислав Бориславов

Владимир Кисьов е най-добрият вариант за лидер на СДС, но не е ясно дали той би решил да приеме подобна отговорност. Това каза в интервю за рубриката „МеждУредие" на Дарик кафе председателят на СДС-София Борислав Бориславов. Според него Мартин Димитров ще направи опит да върне статуквото в СДС през кандидатурата на Найден Зеленогорски например за нов лидер на синята партия. Следващият лидер не трябва да бъде никой от тези, които са били кандидати за председател досега, нито от хората, които са се явявали на избори и са ги губили, смята още Борислав Бориславов.

„Ако става въпрос за продажба на СДС, аз мисля, че много по-голяма е продажбата на марката тогава, когато ти я обричаш практически на смърт, тъй като споразумението, което беше подготвено за Синя коалиция, беше много голяма крачка към това СДС да престане да съществува", заяви още председателят на СДС-София.

Борислав Бориславов съобщи за среща на Мартин Димитров с премиера Бойко Борисов седмица след президентските. Среща, в която са участвали Бориславов и Владимир Кисьов, и на която лидерът на СДС поискал помощ от министър-председателя СДС да се еманципира, да се откъсне от Иван Костов, да тръгне самостоятелно като заяви волята сините да бъде партньор на ГЕРБ след парламентарните избори.

Продава ли се СДС, Вие участвате ли в тази продажба?

Това е най-недостойното нещо, което един макар и довчерашен председател на СДС би могъл да си позволи да каже публично. Ако става въпрос за продажба на СДС, мисля, че много по-голяма е продажбата на марката, когато ти я обричаш практически на смърт, тъй като споразумението, което беше подготвено за Синя коалиция, беше много голяма крачка към това СДС да престане да съществува. Там практически се суспендираше уставът на партията и всички ключови решения по политически въпроси щяха да се вземат на коалиционно ниво и да не зависят практически от решението и волята на структурите на СДС. Затова сработи според мен защитният механизъм в седесарите и само болен мозък може да вижда дълги ръце и къси крака и други органи, защото хората първо, взеха това решение неемоционално. Тук ще напомня, че имаше национален съвет преди повече месец и се даде мандат за преговорна група да води и подготвя евентуално проект за споразумение, а междувременно стартира дискусия на всички нива в СДС.

Да я караме ли с Костов или не.

И когато СДС-София ден преди националния съвет взе окончателното си решение, то беше на базата на 24 решения от общинските организации в София, които пък бяха на базата на дебати и дискусии в местните клубове. И когато броим гласовете в националния съвет, трябва да се има предвид, че глас на представител на областна структура стоят зад него много повече хора, отколкото гласът на назначен депутат например, какъвто е примерно Димо Гяуров, който не спечели вътрешните избори и не се класира на първо място нито една - той беше кандидат във Варна, беше назначен за водач на листата в Пловдив. Всеки председател би трябвало да уважава мнението и решенията на членовете на партията си, иначе просто не ги представлява.

„Костов и Мартин да си ходят, ако Синята коалиция се запази". Тези ваши думи от преди две-три седмици цитирам. Сега хем няма Синя коалиция, хем СДС е без лидер. Оставката на Мартин Димитров е подадена.

Имаше опция, ако действително Костов направи крачка назад, встрани или както той си избере, ако това се беше случило, мисля, че и гласовете в Националния съвет щяха да надделят за това да има Синя коалиция.

Какво значи крачка назад на Костов? Оттегляне?

Аз не искам да коментирам, възможно е и да беше отиграно много по-елегантно - да си остане председател на партията, но представляващият Синята коалиция да е друго лице примерно Светослав Малинов или друго лице, както си решат, това в крайна сметка си е тяхна работа. Заключението на Боряна Димитрова, която направи проучване, представено на Националния съвет, в който и аз присъствах, беше категорично, тя каза така: Иван Костов - добър или лош - в момента е воденичен камък за Синята коалиция. Вие не можете да прескочите и надскочите повече от 5 процента доверие, а за гласуване става въпрос за много по-малко проценти. Така че бъдещето на Синята коалиция практически беше ясно, ако бяхме продължили в този вид и вариант на Синята коалиция.

Сега обаче не е ли още по-сигурно, че СДС няма шансове да влезе в следващия парламент.

Не и това..

Ако през 2005-а, 2009-а дори имаше шансове самостоятелно да влезе със своя облик, марката и всичко друго в НС, сега като че ли всичко това се отдалечава. Все пак променена е и политическата обстановка в страната и както казвате, СДС претърпя щети от тази коалиция.

Факт е, че 2009 година беше кръстопътят на СДС и това е най-големият грях на Мартин Димитров към СДС - че не събра смелост да поведе партията. Мартин Димитров два пъти е избиран за председател на СДС, но нито един път не е избиран за съпредседател на Синята коалиция. И за съжаление и двата пъти, когато той беше избран за председател на СДС, той се провали. Мартин Димитров не може по никакъв начин да бъде наречен лидер на СДС, защото той не успя да стане лидер на СДС. Той стана председател и за съжаление е един от най-слабите председатели на съюза. И понеже сега с лека ръка обвинява цели структури, че били продадени и купени от ГЕРБ, Надежда Михайлова си позволи в Националния съвет също да заяви в прав текст подобно нещо - човекът, който е правил най-много лупинги в живота си само и само да запази и спечели някакви постове... Искам да кажа следното нещо, защото все пак трябва да има някакъв праг на чистоплътност, когато се обръщаме към хората, които ни вярват и гласуват за нас - Мартин Димитров седмица след президентските избори, на които Иван Костов буквално го предаде, защото абдикира от подписа си в споразумението, абдикира от ангажимента си за участие в Синята коалиция за президентските избори, влезе в разговори в Меглена Кунева да я подкрепя за президент срещу подкрепа от нейна страна за Прошко Прошков в София и имаше негласна инструкция в редиците на ДСБ да се гласува не за кандидат-президента на Синята коалиция, а за кандидат-президент Меглена Кунева и точно тези хора ни обвиняват сега едва ли не, че ние вървим към Кунева.

Тоест не е искрен Костов сега, като казва, че Кунева е червената кукувица в гнездото.

Не е искрен, защото той прати Ангеличин и Прошко Прошков да водят разговори с Кунева преди изборите. Те направиха споразумение с РЗС за кандидатури срещу наши кандидати, кандидати на Синята коалиция, но излъчени от СДС в села в рамките на Столична община, и там те се явяваха практически срещу коалиции на БСП, РЗС с ДСБ. Искам да кажа и още нещо, което е новина и което Мартин едва ли ще има смелостта да го признае. Седмица след президентските избори - и това е последният път, в който представители на софийската организация, в случая аз и Владо Кисьов, сме се виждали и чували с Бойко Борисов. Това е ноември 2011 година. И тази среща, която е състоя в Бояна, беше между мен, Мартин Димитров, Владимир Кисьов и Бойко Борисов.

За какво беше тя?

Тази среща беше за това, че Мартин Димитров поиска помощ от страна на премиера за това да се еманципира и да се откъсне от Иван Костов, за това СДС да тръгне самостоятелно.

Как може ГЕРБ да помогне за това?

И да декларира волята си за това да бъдем в крайна сметка коалиционни партньори след следващите парламентарни избори. И ако става въпрос за дълги ръце, мисля, че в случая с Мартин Димитров става въпрос по-скоро за къс повод, на който го държат очевидно от друга партия и това най-вероятно е ДСБ, защото само дни след тази среща Мартин Димитров започна да говори точно обратното нещо - колко лош е ГЕРБ, колко лош е бюджетът, как Синята коалиция въпреки всичко има бъдеще. Така че аз мисля, че е нужна малко смелост, за да се каже истината и човек когато знае какво е говорил, къде е ходил и какво е правил, е по-добре да не излиза публично да се кълне в момента в неща, в които не вярва.

Това е много важно, което казвате, важен нюанс от опита на СДС да се ситуира било като партньор или като по-сериозна опозиция на сегашното управление и ГЕРБ. Какво тогава даде като знак Бойко Борисов, склонен ли е той да види в лицето на СДС потенциалния си партньор след следващия вот?

Бойко Борисов имам възможността от 2005 година, от тогава го познавам, когато той стана кмет, Владимир Кисьов беше председател на общинския съвет, аз бях зам.-председател на общинския съвет. Винаги сме имали безкрайно коректни отношения и те не са се базирали на никакви сделки и на никакви обещания. Имали сме всеки един от съветниците на СДС е имал персонално предложение да влезе в ГЕРБ, когато ГЕРБ се създаваше, имали сме възможност да бъдем и съветници от ГЕРБ, и депутати и да заемем каквито поискаме постове. Ако някои искаше да ни купува... Ако искахме да се продаваме, да сме се продали отдавна. Аз говоря за себе си, аз съм седесар до мозъка на костите си, а съм от семейство, което е репресирано и по двете линии, бил съм в първия етап на демокрацията човек по улиците и площадите, водил съм студентски протести през 1997 година и тогава съм имал възможност да вляза във властта. Захванал съм се да се занимавам с политика реално, след като реализирал и професионално, така че не мога да търпя хора, които не са се реализирали никъде и които са изтъкани от комплекси, да ми обясняват кой се е продал и кой не се е продал и кой с кого ще ходи.

Това ли трябва да бъде пътят на СДС според Вас?

Пътят на СДС трябва да бъде пътят на самостоятелното явяване. И мисля, че еуфорията, която обхвана страшно много хора след решението в Пловдив, тази еуфория е факт. На мен ми счупиха телефона да ми звънят седесари, хора, които са се отдръпнали в годините, отчаяни, хората казаха връщаме се, готови сме да работим и аз наистина вярвам, че СДС има силите и възможностите да се яви самостоятелно на изборите и да представлява хора, които не искат да бъдат представлявани от ГЕРБ, ДСБ или който и да било друг.

Да, но много от тях погледнаха към Кунева, макар и заклети десни избиратели.

Категорично Кунева не е дясна алтернатива. Това е моето мнение, аз съм го казал и на моя колега и приятел Христо Ангеличин.

Въпросът е да го докажете на избирателите, защото това е голямото ви предизвикателство.

Ами за съжаление част от нашите колеги от ДСБ легитимират и то неслучайно там се инвестира в привличане на хора от досегашната десница, точно търсейки дясна легитимация. Но хората, които създават и са кукловодите зад Кунева, изобщо нямат намерение това да бъде десен проект. Те виждат в СДС, в ДСБ някакъв вид конкуренция, виждат, че има разхлабено и разклатено дясно пространство и се опитват да се намесят там, но аз няма да се изненадам...

Може би са основателни аргументите на онези, които казват ето, случват се интересите ако не на ГЕРБ, но поне на онази част от политическото пространство, която има потенциал за следващия вот. Кунева...

Пак казвам, дори са влязат десни хора в следващия парламент с листите на Кунева, рано или късно те ще бъдат много разочаровани.

Кой обаче може да поведе СДС за самостоятелен вот и да го вкара в парламента. Това е големият въпрос.

Човек, който за разлика от досегашния председател вярва в СДС.

Виждате ли го Вие, назовете имена.

Ако назова име, за мен името не трябва да е никое от тези, които са се явявали и са били кандидати за председател досега, явявали се на някакъв вид персонални избори и са ги губили. Това трябва да бъде човек със самочувствие, аз имам предвид хора, но в тази изключително враждебна ситуация точно сега няма да кажа имената, които имам предвид. Но мога да кажа имената, които има предвид Мартин Димитров и Иван Костов да се опитат да пререшат това, което се случи в Пловдив, и това са Найден Зеленогорски или Надежда Нейнски. Това са двете имена, които се въртят в главата на Мартин Димитров и които сега ще се опитат да създадат лидерски проблем в СДС, да вкарат партията във вътрешни интриги и ще се опитат през Найден Зеленогорски да върнат старото положение, статуквото, това, което беше до онзи ден.

Не става за лидер той според Вас, няма да донесе това, което Вие виждате.

Найден Зеленогорски има страшно много качества и става за лидер, но пак казвам, на СДС е необходим не председател, който да е съпредседател в Синята коалиция, трябва лидер на СДС. Лидер означава човек, който води, който има смелост, човек, който може да поеме отговорност, човек, който може да мине Рубикон. Със страхливци партия не се води, избори не се печелят, не се управлява и нищо не се прави. Страхливците могат да стоят вкъщи и да изпълняват някакви слугински задължения. Не може страхливец да бъде успешен председател на която и да било партия.

Аз не виждам как ще я карате, остава година до края на мандата на този парламент, с обвинения „вътрешни врагове", „страхливци", „предатели"...

Аз не обвинявам, казвам какъв трябва да е председателят.

Принципно реториката е тази вътре в партията.

Да, защото една партия е група от хора, които са се събрали, защото имат общи идеи, общи виждания и претендират да представляват някаква част от обществото. На тази група хора историята го е доказала - триумвират и някакви групови управления не вършат работа, трябва лидер, водач и са успешни тези партии, които имат силен водач.

Владо Кисьов май споменахте сред хората, които е бил на тази среща при Бойко Борисов.

Да, тримата бяхме на тази среща при Бойко Борисов.

Той потенциален лидер ли е?

Владо Кисьов е за мен най-добрият вариант, но не мога, разбира се, да говоря от негово име. Още повече всеки човек има и здравословни, и лични условия, които биха могли да му позволят или да не му позволят такава отговорност. Мисля, че трябва човек, който да е изключително енергичен и работоспособен по 24 часа в денонощието.

Но сте категоричен, че вие, хората, които мислят като вас в СДС-София, може и в други организации по никакъв начин не водите паралелните разговори с ГЕРБ за онова, което може и трябва да се случи в дясното след следващия парламентарен вот.

Аз не водя в момента разговори с никого. Последният разговор, който съм водил, беше в присъствието на Мартин Димитров. Моето лично мнение е, че СДС самостоятелно едва ли ще вземе властта.

То дано да влезе в парламента, нека така да го кажем.

Ако не бъдем потопени в интриги и дрязги, аз съм убеден, че СДС има възможността и силата да влезе в следващия парламент.

Като потенциален партньор и на ГЕРБ...

Да, ние практически нямаме други валенции и други опции за коалиция. Ние не можем да се коалираме за разлика от сегашните ни депутати, аз ако бях в парламента, никога нямаше да гласувам вот на недоверие заедно с БСП.

Понеже заговорихме за Владо Кисьов, помня едно негово интервю неотдавна където каза, че СДС трябва да се прекръсти и да стане нещо като например СДС 2012, нова формула, ново начало, дори покани част от хората, които си тръгват от Костов да се върнат в СДС.

Всички ги поканихме.

Гради ли се вече този нов проект в част от средите на СДС?

Новият проект всъщност е възраждането на СДС. Това имаше предвид Владо Кисьов, той не е имал предвид непременно смяна на име или добавяне на някакви елементи към името. Неговата идея беше, че хората, които напускат, след като се видя колко несъстоятелни са проекти, отцепили се от СДС, и фактът, че те сами не успяха да се реализират дългосрочно, някои от тях съвсем за кратко, други малко по-дълго, но практически виждате, че всички се стремят да се върнат в СДС под някаква форма или да си върнат СДС. Така че Владо Кисьов имаше предвид, че ние сме абсолютно отворени за връщане на всички нормални хора, които не са донесли някакви негативи на партията, не са я разбивали, не са я разцепвали и са били отвратени от това, което се е случвало през годините. Аз съм сигурен, че Прошко има своето място, защото човекът е експерт, млад, енергичен. Ние загубихме вярно вътрешните избори, но застанахме зад него. Ние изпълнихме и бяхме коректни в рамките на Синята коалиция за разлика от президентските избори.

Уви ехото от този трус в старата десница ще отеква още. Ще следим събитията, ще трябва да научим в близките дни кой ще бъде временният председател на СДС, дали той ще се казва Найден Зеленогорски, Румен Христов или неизвестно още кой би могъл да поеме този пост временно.

Важното е да се избере бързо редовен председател на СДС и вече да изберем не толкова председател, колкото лидер.