Кънчев: Приемам възобновените плащания по САПАРД като положителна оценка
Кънчев: Приемам възобновените плащания по САПАРД като положителна оценка / снимка: Sofia Photo Agency
Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” д-р Атанас Кънчев е подал оставка в качеството му на председател на Управителния съвет на Фонда на 15 октомври пред министъра на земеделието и храните Валери Цветанов. Той ще изпълнява служебните си задължения в установения от закона едномесечен срок на предизвестието.

Причините за оставката са лични, каза пред Дарик Атанас Кънчев. Новината за оставката идва дни, след като бяха възобновени спрените плащания по мерки от САПАРД със средства от националния бюджет. Кънчев обясни, че приема възобновяването на плащанията като положителна оценка за четиримесечния период, в който той и заместникът му Константин Паликарски ръководят ДФ „Земеделие”. Ето какво още каза Атанас Кънчев:

Причините са дълбоко лични и не искам да навлизам в подробности. Не се предпоставят опасности пред развитието на дейностите както в Агенция САПАРД, така и в Разплащателната агенция.

Вие казвате „дълбоко лични причини”. Някъде се появиха мнения, че имате проблеми със здравословното състояние. Това аргумент ли е или не?

Не бих казал, че е аргумент, при положение че в момента съм на работното си място, така че подобни интерпретации мисля, че са извън необходимото. Причините са, разбира се, в семейството ми, но не бих искал да навлизам в подробности. За мен е по-важно да коментираме какво се е случило в този четиримесечен период или какво очакваме в бъдеще за Фонд „Земеделие”.

Да ви попитам преди това, защо толкова дни не бе пусната официална информация от пресцентъра на Фонда, че вие сте депозирали оставката си пред министъра на земеделието и храните Валери Цветанов? Защо беше крита тази информация.

Не бих казал, че информацията е била по някакъв начин засекретена. По-скоро не искахме да създаваме напрежение най-вече в земеделските производители. И дори използвам момента чрез вас да се обърна към тях, че те, всички коректни бенефициенти, ще получат своите субсидии по проектите, които са изпълнявали, дори и от спрените мерки.

Сигурна съм, че това, което казвате, ще се случи, но защо имаше такава суматоха, такава суетня в последните дни около подаването на тази оставка и защо тя не бе оповестена по каналния ред с официално съобщение?

Отново заявявам, че една оставка, освен че трябва да бъде заявена, трябва да бъде и приета, трябва да бъде и обсъдена в Управителния съвет на Фонд „Земеделие”, така че излишно драматизираме нещата.

Тоест тя все още не е приета?

Определено, не се е състояло заседание на УС на Фонд Земеделие.

Кога очаквате това да се случи?

Насрочва се по искане на председателя на УС, а това е министърът на земеделието.

Тази оставка идва малко след като бяха възстановени плащанията по програма САПАРД, макар и със средства от националния бюджет. Някакво съвпадение ли е това?

Приемам това като положителна оценка за четиримесечния период, в който като екип с господин Паликарски управлявахме Агенция САПАРД. За мен това е резултат от успешни действия. Тук трябва да анонсирам, че тези успешни действия бяха подкрепени и от Европейската комисия и че именно плащанията с национални средства в някаква степен гарантира или минимализира поне нивото на политически риск в страната ни, тъй като с тези средства не само финансираме земеделските производители, но ние индиректно финансираме и българските търговски банки. Тук категорично трябва да заявя, че независимо че е възможно програмата да не бъде удължена, ние ще продължим изплащането на средства на частните бенефициенти дори след 1 януари 2009 година, тъй като това е задължение в договора на една държавна структура с частен бенефициент по една програма.

Един въпрос, малко по встрани от темата, по която говорихме досега. Тъй като вие сте от квотата на ДПС, как ще коментирате сътресенията около партията в последните дни?

Не бих искал да ги коментирам. В момента се надявам, че темата, която обсъждаме, е Фонд „Земеделие” и не бих искал да се прави подобно обвързване на проблемите на българското земеделие с други проблеми.

Знаете ли евентуално кой ще поеме вашия пост, обсъждани ли са вече имена. Доколкото знаем, вие сте имали среща с министъра на земеделието Валери Цветанов и с вицепремиера Меглена Плугчиева.

На този етап мога само да заявя, че ако бъде поискано моето мнение, аз ще дам предложение за изпълнителен директор. Не е отправяна подобна покана към мен. Това трябва да бъде като решение на УС на Фонд „Земеделие”. Имам, разбира се, собствено мнение, но се надявам това решение да бъде взето не от мен, а от УС по предложение на министъра на земеделието.

Бихте ли споделили какво е вашето лично предложение?

На този етап не бих искал да коментирам

А този човек работи ли в момента в ДФ „Земеделие”? Заема ли някаква ръководна длъжност или е ново лице?

В момента влизаме в сферата на журналистическите разследвания, но нека вариантите, които обсъждаме сега като предложения, да бъдат представени, надявам се, след едно обсъждане в УС на Фонда и тогава да има решение.