Красимира Медарова разяснява работата на ЦИК по подготовката за референдум
Красимира Медарова разяснява работата на ЦИК по подготовката за референдум / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Председателят на ЦИК Красимира Медарова
59050
Председателят на ЦИК Красимира Медарова
  • Председателят на ЦИК Красимира Медарова

Председателят на Централната избирателна комисия Красимира Медарова в студиото на „Седмицата” по Дарик:

Ще говорим за правилата за референдум. Всъщност такива правила в закона няма, как точно да се проведе референдумът, нали? Много общи неща са казани и вие сега се чудите как да напишете правилата.

Не мога да кажа, че изобщо няма правила в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, но истината е, че относно определени правила, както се оказа в процеса по организацията на референдума, в немалък брой случаи е необходимо да се прибягва до разпоредбите на изборния кодекс, което съгласно параграф 2 от допълнителните разпоредби на закона за пряко участие е предвидено, но просто тези разпоредби в изборния кодекс не са предвидени за произвеждане на референдум, а са предвидени за произвеждане на съответен вид избори, и това действително създава трудности.

И вие започвате да натъманявате. И съответно мнозина да остават недоволни. Например БСП, мисля, че преди това „България на гражданите” протестираха срещу това кой ще направи изборите, защото вие решихте, че ще се назначават нови районни комисии, нови секционни комисии и... Може би най-силният аргумент - защо тогава не се назначи и нова Централна избирателна комисия?

Досега това, което мога да кажа, е, че действително районните избирателни комисии и секционните избирателни комисии са гръбнакът на произвеждане на референдума, както и на съответния вид избор. В конкретния случай, в този закон, който знаете, че досега не е прилаган за национален референдум, както не е прилаган и предишният закон, който е отменен, без на практика да бъде прилаган за национален референдум, в закона е предвидено, че организацията на референдума, националния референдум, се осъществява от, буквално цитирам текста, районните избирателни комисии за произвеждане на избори за народни представители. Последните избори за народни представители са били през 2009 г. и районните избирателни комисии, които са ги произвели, са престанали да функционират съгласно решение на ЦИК, ако не се лъжа, 7 или 10 дни след обявяване на резултатите.

Сега БСП казват - ами, трябва да функционират пак.

Да. В момента при взимане на решението за това какъв ще бъде съставът на районните избирателни комисии имаше изразено такова становище и такава теза, че законът предвижда районни избирателни комисии, които вече са действали, въпреки че веднага се появи една контратеза, която каза: така, както можем да използваме тези от 2009-а, така можем да използваме и тези от 2005-а, защото никъде няма конкретизация, че това са районните комисии, които са произвели съответен вид избор...

Е, е има някаква логика, нали, сега?

Да, така, че логиката, която...

Да бъдат последните. А вашата логика е да бъдат бъдещите.

Ами, те не са бъдещите, защото районните избирателни комисии, които ние назначихме, са комисии, които трябва да произведат само референдума. Те съгласно нашето решение не би следвало да произведат изборите за народни представители.

Ама, така не отговаряте на изискването едни и същи районни комисии да правят изборите и за парламент, и за... и референдум.

В закона няма такова изискване. Според тълкуването, което възприехме в решението, това са районни избирателни комисии, които се съставят на принципа на съставяне на районните избирателни комисии за произвеждане на избори за народни представители, но те няма как да бъдат същите...

А вие признавате на принципа... а не същите.

Не, те няма как да бъдат същите, защото знаете, че те са пряка функция от броя на мандатите, а мандатите съгласно изборния кодекс се определят към определен момент преди датата на съответния избор. При липса на насрочена такава дата не е възможно да се определят реални мандати. Трябва да прибегнем към категорията фиктивен мандат, което...

Това решение е обжалвано. Това е всъщност решението...

Решението в момента се намира в съда, така че се надявам да бъде даден подходящ законов отговор.

... решението кой ще брои. Всъщност това е спорът. Опозицията, или по-скоро в случая инициаторите на референдума имат съмнение, че управляващите, които доминират в ЦИК, искат да направят нещата така, че те, като броят какво да стане, да преброят грешно. Макар че пък какъв би бил интересът там, при положение че и управляващите, и опозицията искат да се развива ядрената енергетика?

Това, което искам да кажа, е, че националният референдум съгласно закона, а и по общо възприето тълкуване, не е партийно мероприятие. Това е един инструмент за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Така, и това... вие отваряте темата за следващия голям спор - кой да пропагандира „за” и кой „против”. „За” ще бъдат тези, дето са събрали подписката, но това няма да бъде партията БСП, нали, а инициативният комитет.

Подписката е внесена от инициативен комитет на граждани в Народното събрание. Има публичен регистър към Народното събрание и в сайта може да се види всичко, свързано с тази подписка.

И зелените, зелените, тяхната партия, са много ядосани. Те казват - сега ни карат да събираме ние подписи да бъдем против, при положение че ние сме партия с ясно изразена позиция и искаме да имаме статут на участващи в дебата.

Преценката относно това как да регламентираме кои са застъпници на алтернативната позиция, каквото е законово понятие, беше наистина трудна. Ние взехме едно решение, в което легализирахме инициативния комитет като форма на участие на субекта, който ще е застъпник на алтернативната позиция, тъй като преценихме, че... преценихме и натежаха аргументите, че това не е партийно мероприятие, и ако една партия иска да участва, в нея може да има членове, които застъпват както едната позиция, така и другата позиция. И за да бъде дадена възможност на всички тези да бъдат изложени, изискването е да се създаде един инициативен комитет минимум с петима души участници, които участници...

Да съберат 7000 подписа.

... да преценят, да, коя е тезата и да съберат 7000 подписа, при положение че...

Ами, това е несъразмерно...

... от другата страна имаме един инициативен комитет, който е събрал 500 000 подписа.

Ами, не трябваше ли и другите... Тогава, ако ще се следва логиката...

И изискването в закона е за равнопоставеност на двете позиции.

Ами, тогава какво излиза, че противниците могат сега да направят 70 комитета по 7000 души и така да имат същия... и да участват 70 срещу един, който е събрал 500 000, съответно времето в радиото и телевизията да бъде 70 срещу един, ако се следва вашата логика.

Разбирам, че вие казвате, че можеше да има и противно възприето становище, каквото също се обсъждаше, от другата страна на инициативния комитет, инициирал подписката и референдума, да се регистрира втори инициативен комитет... Но тогава щеше да възникне въпроса за вътрешното разпределение на функциите на участниците в този втори инициативен комитет и представителството, което вие казвате.

Да, ама въпросът е не формализирате ли прекалено дебата, който трябва да се състои? Това всъщност за какво има значение, за това безумно разделяне на времето, което трябва да се направи в държавните радио и телевизия, за да се гарантира равнопоставеност.

За съжаление формализацията, както вие казвате, се налага точно затова, от една страна, във връзка с достъпа до медиите, а от друга страна, с възможността, която законът предвижда, да се предоставят помещения, в които застъпниците на едната или другата теза да изразяват своите позиции. И на нас ни се налага да регламентираме тази равнопоставеност, при положение че нямаме яснота относно субектите, които...

И вие я правите неравнопоставено всъщност, вече...

... застъпват едната или другата теза.

Зелените протестират още, че сте дали много кратък срок според тях да се съберат тези 7000 подписа.

Спазихме срока, който е за събиране на подписка за подкрепа на кандидат...

7-ми декември.

Така че партиите в едни избори, ако правим тази аналогия, разполагат със същия срок да съберат точно такъв брой подписи.

След това е самата предизборна... ох, предизборна... Да, вие правите информационно-разяснителната кампания като предизборна кампания.

Използвам случая да разделя двата вида кампании. Ние ги делим на разяснителна кампания и информационна кампания. Разяснителната кампания трябва да бъде проведена от Централната избирателна комисия, от Министерския съвет чрез издаването на информационен лист, и тя трябва да включва правата, задълженията на гражданите, реда за организация на референдума, какво представлява...

Но не самата теза.

... да, референдумът като инструмент, без да се засяга тезата. Информационната кампания, която по аналогия с изборите продължава 30 дни, всъщност включва точно обосновката на двете тези.

То целият... или това ще бъдат онези три 5-минутни клипа, в които по държавната телевизия показвахте как трябва да се гласува.

Надявам се този път Централната избирателна комисия да прояви мъдрост и да намери такива форми, които да са много по-достъпни и разбираеми от гражданите.

Да мотивират хората.

И в тази връзка действително много тясно работим с неправителствените организации, които се надявам, че ще ни приземят, ако мога така да кажа, и ще направят кампанията ни достъпна, разбираема и ефективна.

Това, което се отнася до частните медии, трябва да подадат тарифите като за предизборна кампания в Сметната палата и в ЦИК. Пренасяте изцяло модела за изборите, поне от това, което четох във вашите решения.

Позволявам си да оставя отворен този въпрос, тъй като ние още не сме регламентирали как, какви точно ще бъдат условията на тази кампания.

Ще ви кажа къде го четох. Регламентирали сте го в една хронограма.

В хронограмата е регламентирано от гледна точка на срокове, но като конкретни условия считаме, че следва да приключи регистрацията, да видим какви участници ще се регистрират, след което също се надявам да подходим малко по-гъвкаво, тъй като в случая не става въпрос за избори, а за национален референдум и партийната позиция не е водещата.

Стигаме до самите избори, кой ще има право да гласува. И там ли пренасяте същия модел като от предизборната кампания, където имаше много критики за това, че цялата система беше направена така, че да лишава много хора от възможността да си упражнят гласа?

Такава цел никога не сме имали - да лишим хората от възможност...

Но така стана.

... да, да упражнят гласа. Напротив, точно обратното. Ние трябва да създадем условия колкото се може повече гласоподаватели да упражнят правото си на глас. Принципът е, че референдумът се провежда по избирателните списъци от изборите за народни представители, които се актуализират. Този път има едно специфично изискване. Този, който ще участва и има права да участва като гласоподавател, да има постоянен адрес на територията на Република България към деня на насрочване на референдума. В случая това е 9 ноември, датата на обнародване на указа на президента. Знаете, че всеки български гражданин има постоянен адрес на територията на Република България, така че това е изискване, което законът въвежда като допълнително. Не би следвало да създава пречки откъм участие на гласоподавателя.

Ако те няма в списъка?

Ако те няма в списъка, има механизъм за защита. Ти като гласоподавател би следвало да упражниш тази възможност да се провериш в списъка дали си записан. Тя може да бъде осъществена чрез смс, по телефона, в сайта на ГРАО, чрез интернет страницата на съответната община. Ще направим всичко възможно да популяризираме колкото се може повече възможността...

Колко дни по-рано?

40 дни преди датата се обявяват списъците, след което добре е всеки, който иска да гласува, да се провери...

Докога?

... дали е включен в тези списъци.

Ако не, докога трябва да се провериш? В смисъл може ли да идеш, както се правеше на предишни избори, да отидеш и да те допишат същия ден, ако се окаже, че си изпуснат от списъка? Не си ползвал смс-и, не си проверявал, но много искаш да кажеш дали подкрепяш развитието на ядрената енергетика чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала.

Ако имаш постоянен адрес, ако си навършил 18 години и отговаряш на останалите изисквания...

И те няма в списъка.

... не изтърпяваш наказание лишаване от свобода и не си поставен под запрещение, и те няма в списъка, няма пречка да те допишат в деня за гласуване, нали, при положение че не са налице тези ограничителни условия. Както казах, да изтърпяваш наказание лишаване от свобода, ефективно влязла в сила присъда, да си поставен под запрещение, да нямаш 18 години...

То тогава и в двата случая не трябва да имаш лична карта.

Това са общите условия за валидност.

А при изборите нали имаше допълнителни компликации.

Говорите за местните избори, където имаше критерия уседналост, но той в този случай няма отношение.

Гласуването в чужбина. Там също има ограничения. Трябва да се подават предварително заявления за откриване на секция.

В дипломатическите и консулските представителства, да. Взехме решение, че ще се гласува, с Министерството на външните работи работим в случая много тясно. Изискването според мен е минимално - 20 броя заявления да са подадени. Те вече имат своя страница, в която популяризират информацията за това какви са изискванията да може да се открие секция. Разбира се, след като държавите дадат съгласие на тяхна, тоест в посолствата, които са на тяхна територия, да се произвеждат...

Стигаме до деня на изборите, а не, всъщност стигаме до предния ден. И защо трябва да има ден за размисъл, г-жо Медарова, за това дали си за или против?

Много спорен е този въпрос. Доколкото на мен ми е известно, и двете становища се застъпват като гражданска позиция. Законът е избрал с изборния кодекс да го уреди по този начин в...

Т.е. вие препращате, защото за изборите е така, така ще е и за референдумите.

Ами, към този момент сме възприели този принцип. Пак казвам, конкретните условия още не сме ги уредили с решение, така че не изключвам да възприемем и по-гъвкава позиция, но не мога лично да се ангажирам с това какво ще бъде решението на Централната избирателна комисия.

А вие за какво сте? Да говориш ли...

Аз мога да кажа личното си мнение...

Да. Какво е вашето лично мнение?

... но не знам дали е удачно да го споделям, преди да бъде взето едно решение. При всички случаи считам, че прекаленото ограничение не е добър вариант.

Да, защото няма да мотивира хората, освен ако целта не е да не бъдат мотивирани, каквито подозрения има.

Централната избирателна комисия в целия й състав, така, се е обеднила около общото мнение, че трябва по достатъчно ясен начин да обясни на гласоподавателите, че участието на определен брой от тях е условие за валидност на референдума. И независимо от това какъв ще бъде резултатът, дали в посока да, или в посока не, за да има изобщо резултат, трябва да участват достатъчно голям брой гласоподаватели. И в този смисъл добре е те да бъдат мотивирани, като им се разясни достатъчно ясно целта на инструмента.

Какъв е спорът?

Относно това какъв е спорът участниците в двете тези...

Не, въпросът е дали ще могат да го правят до последно, да го правят в изборния ден. Ето в Щатите какъв интерес имаше към тези избори, ама там такива глупости, каквито в Европа се прилагат - да не говориш за избори в деня на изборите, не се правят.

Тяхната законова уредба, доколкото ми е известно, предвижда референдумите да се произвеждат в деня на изборите. Също доколкото ми е известно, около 200 референдума са се провели при тези избори паралелно с изборите за президент...

И хората си говорят какво правят в този ден.

Така че това може би е една удачна форма.

Да. Говорили сме много, всъщност предния път покрай изборите говорихме с вас, нали? Колко е глупаво, ако през румънски сайтове на български се съобщават например за прогнозни резултати, вие нищо не може да им направите. Каквото и да пише в нашите закони.

Така е.

Така че това са наистина безсмислени ограничения. Впрочем социолозите също ще трябва да се държат като все едно има предизборна кампания или и там правилата още не са ясни? Ще ги регистрирате, гледам по...

Също предстои да вземем това решение. Изчакваме приключване на регистрацията.

След това ще им забраните в деня за размисъл да казват социологически... и по време на самото гласуване... то и това е добър момент хората да...

Аз ви разбирам, но не бих искала да акцентирам върху забраните, които ние ще наложим, а по-скоро бих искала да обърна внимание върху това както социологическите агенции, така и медиите да ни съдействат и ако може, да работим в една посока относно това да разясним на гласоподавателите какво представлява националният референдум като инструмент за тяхното участие в управлението като пряк инструмент.

Ако кажете, в изборния ден ви обещавам, че Дарик ще наруши традицията си да излъчва само музикална и спортна информация с цел да не нарушава закона и ще съдействаме, като казваме в реално време как се движат двата лагера - тези, които са за и против, както правят американските медии, така че много хора да бъдат насърчени, както вие искате, да отидат и да гласуват. Това го вземете под внимание, като обсъждате в ЦИК.

Ще споделя тази позиция в ЦИК, когато взимаме решението, но при всички случай то трябва да бъде в рамките на закона.

Наблюдатели ще има ли?

Наблюдатели ще има, те имат възможност да се регистрират по общите правила.

И застъпници?

По отношение на застъпници имате предвид застъпници на алтернативната позиция ли?

На двата лагера. И на основната и на алтернативната. Ако зелените съберат 7000 подписа...

Класическата фигура на застъпник тук не е предвидена, при референдума. Застъпниците, които бяха включени като участници в изборите, тук не е предвидено да участват.

Така. И накрая нещо, което излиза извън вас, но все пак да стане ясно на тези, които ни слушат, какво е значението на резултата. Ако участват повече от половината от тези, които са участвали на последните парламентарни избори, това означава повече от 2 милиона трябва да гласуват, тогава този референдум...

... повече от 4 милиона и... над 4,3 милиона.

Да, става дума, че трябва да подкрепят тезата за това да се строи ядрена електроцентрала, трябва повече от 2 милиона души да го направят, при такава активност, при над 4 милиона. Тогава този резултат ще бъде задължителен. Ако обаче участват от 4 милиона 20%, към 800 000, под 1 милион души тогава Народното събрание ще бъде задължено да проведе дебат.

И ако повече от половината от тях са отговорили с „да”, това е допълнителното условие, ние ще трябва да внесем това решение в Народното събрание и то съгласно разписаната в закона процедура ще трябва да вземе решение.

Добре, до момента още не се подават... нямате нито една подадена листа извън тази, събраната от БСП, за провеждане на референдум.

Нямаме подадена молба за регистрация на инициативен комитет, независимо че преди нашето решение от политическа партия „Зелените”, не казвам точното име, моля да бъда извинена, има заявление, че желаят да се регистрират като застъпници на алтернативната позиция в националния референдум, но след нашето решение предполагам, че изчакват това да отговарят на условията по решението за регистрация.

Според вас удачна ли беше цялата тази работа да се случи по Коледа.

Това е един от проблемите, с които ще трябва да се справим. Действително коледните и новогодишни празници не са най-удачният период от време, в който да се ангажират гласоподавателите с разяснения относно националния референдум, но се надявам след приключването на тези празници в рамките от началото на януари до 27-и да се използва достатъчно активно периодът...

Смятайте го най-рано от Ивановден, ако не и от руската Нова година, но поне 10 дни кампания може би ще има.

Просто ако достатъчно бъде съобразена кампанията с чуваемостта на гласоподавателите, и двуседмична кампания може да се направи ефективно. Надявам се с ваша помощ, с помощта на медиите.