Комисар Димитров: Искаме да върнем кварталния полицай
Комисар Димитров: Искаме да върнем кварталния полицай / БГНЕС

Скандалът в МВР в последните месеци е предизвикан от липсата на достатъчно координация и комуникация между част от ръководния състав смята главния секретар на МВР комисар Павлин Димитров. Той категорично подкрепя идеята заплатите на българските полицаи да бъдат увеличени, тъй като според него това ще ги мотивира допълнително да вършат своята работа. Комисар Димитров допълни, че един от най-важните му приоритети в бъдещата му работа ще е противодействието на уличната дребна престъпност, която най-много засяга хората у нас.

От какви промени се нуждае МВР, за да заработи по-добре и да се преодолее кризата?

При всички случаи от определени структурни промени, но за мен по-важен е функционалният модел на министерството – трябва да е ясна концепцията, целите, които се преследват, тактиката за постигане на тези цели и затова функционалният модел е водещ. Мисля, че в тази посока трябва да работим не само ние, но и всички, които работят в министерството на вътрешните работи. Това трябва да е една постоянна задача.

Службите ДОИ и ДОТИ трябва да бъдат отделени в нова агенция, подкрепяте ли тази идея?

Разговарях и с министъра на вътрешните работи с г-н Миков, в крайна сметка има политическо решение и явно агенцията ще бъде създадена. Не мисля, че това ще поперчи на нашата работа. Трябва да бъде разписана ясно цялата философия, тоест взаимоотношенията между агенцията и МВР. При добре разписани правила смятам, че нещата няма да създадат проблеми на която и да е от страните.

Наследявате на поста главен комисар Валентин Петров, срещнахте ли се с него преди да поемете поста?

Нямахме такава практическа възможност, най-вероятно това ще се случи в първия работен ден. Разбира се, че трябва да се срещнем. Смея да твърдя, че с него сме приятели и сме добри познати от дълги години, работили сме заедно. Всичко, което е полезно, ще го получа от него като информация, като нагласи.

Какво е мнението ви за скандала, който се разрази в МВР и доведе до всички тези оставки? Плод на какво е той?

Министерството на вътрешните работи е особена институция, консервативна, но за мен най-важна е позицията на ръководния състав. Мисля, че оттам тръгнаха всички проблеми, най-вероятно липсата на достатъчно координация по работа по конкретни лица и умението да се говори. Трябва да се говори – в ръководството, персоналния екип, на ниво да се действа и трябва да и има чуваемост, хората да работят в екип и всички проблеми да бъдат изяснявани, а не да скандализират обществото. Тъй като ние сме система, която може да влияе по най-бързия начин за отстраняване на негативните процеси, които ни съпътстват.

Подкрепяте ли мнението, изразено от Михаил Миков преди време, че България на практика няма истинска мафия?

Винаги съм твърдял, че мафията пряко влияе в управлението на държавата. При нас и да има информация за определени лица, включително и в управленчески функции, това касае конкретно престъпна дейност, но в никакъв случай не смятам, че такава организирана престъпност е влияела и влияе на управляващите в България. Аз лично не го допускам и затова заемам тази позиция.

Ваши предшественици имаха навика да броят престъпните групи и организираните престъпни групировки в България. Вие ще се разграничите ли от тази практика или не?

Аз искам полицейският състав, министерството и гражданите да знаят какво е това престъпна група. Не трябва да преекспонираме нещата. Винаги съм твърдял, че по-голямата част от организираната престъпност не в условията на прословутия член 321. Много е различна философията и на разследване, различен е начинът и методологията на доказване на този вид престъпления. За организирана престъпна говорим, когато има ясна структура, разписани (неофициално, разбира се) функции, лидерски позиции и тя е създадена единствено с цел да извършва определена категория престъпления. Това е дефиницията и затова смятам, че не е правилно когато даваме гръмки изявления – хиляди, стотици организирани престъпни групи.

Вие сте човек с поглед върху работа на министерството на вътрешните работи и на полицията. Има ли някакъв проблем, който трябва спешно да се отстрани, за да заработи веднага МВР добре и ефективно?

Най-важното е полицейският състав да повярва на ръководството на всички нива, тъй като не е тайна, че в последните няколко месеца има демотивация в определена категория служители. Това е съвсем обяснимо. Мисля, че трябва отново да се възстанови доверието в ръководството, доверието в институцията и да положим максимум усилия да подобрим статуса на полицейския служител. Не е тайна, че българският полицай не е разположен в добро финансово отношение спрямо другите граждани в обществото, и от гледна точка на отговорностите и очакванията. Не защитавам тази теза от това, че целият ми живот е минал в полицията. Хората трябва да знаят, че ние работим за обществото, ние не сме институция, която работи за себе си. Трябва да сме призрачни, хората да знаят проблемите, но и да знаят как ги решаваме и защо имаме проблеми. Явно е, че статусът трябва да се подобри, явно е също, че трябва да има диференциран подход в заплащането на определени категории служители.

Една от идеите, които бихте подкрепил е увеличаване на заплатите на полицаите в България.

Определено. Разбира се, това не може да стане с магическа пръчка, а съм убеден, че държавното ръководството ще ни подкрепи, а и полицейският състав трябва да разбере, че в обозримо бъдеще трябва да очаква една по-сериозна грижа и мотивацията идва в крайна сметка. Трябва да се подобри материалното състояние на българския полицай.

Твърдите, че един от основните ви приоритети ще е борбата с дребната улична престъпност?

Да, имахме чудесна практика. В началото на 90-те години европейските колеги ни завиждаха за статута на т.нар. квартален отговорник, който съществуваше в българската полиция. Искаме да върнем кварталния полицай в кварталите, да го освободим от несвойствени функции, полицията да бъде там, където са проблемите, да има непосредствена комуникация между гражданите и полицията. Да има доверие, доверието се създава от добра комуникация и взаимен контрол, разбира се.