Какво да правим с парното?
Какво да правим с парното? / netinfo

Какво да правим с парното? Това е темата, по която Георги Кадиев, Владимир Каролев, Пламрн Панайотов, Евгени Чачев, Иван Сотиров, Волен Сидеров и Николай Стойнев се събраха в предаването „Седмицата” по Дарик радио. Ето акцентите от дебата:

Рецептата за бедност е да субсидираш някакъв бизнес, какъвто и да е той. Национализацията и субсидирането на топлофикациите не е решение на проблема. Това каза общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев. Ако се върне правителството на Иван Костов, цената на газта няма да се върне, посочи той. Според Каролев понятието „социално поносима цена” не съществува никъде, освен в политическото говорене. Когато расте международната цена на газта, да се повишава и цената на парното, каза той. Според него, не може всеки трети клиент да не си плаща, защото е висока цената. В „Топлофикация” трябва да вземат мерки, за да повишат събираемостта. Владимир Каролев твърди, че трябва да се върви към промени в етажната собственост, в които да се спира топлоподаването само на тези, които не плащат. В България цената на газта са много по-ниска от цените в ЕС, допълни още той.

Токът у нас е по-скъп, отколкото в Люксембург и в Белгия, заяви народният представител от ДСБ Евгени Чачев. Новосъздаденият мегахолдинг има за цел да финансира изграждането на АЕЦ „Белене”, каза още той. Чачев подчерта, че 1000 куб. метра по времето на правителството на Иван Костов са стрували 186,40 лева, докато след ревизията на договора с „Газпром” от БСП цената е скочила три пъти. В България никой не знае как се определя цената на газта и цената на топлото, затова много хора не плащат и ще продължават да не плащат, посочи депутатът. Евгени Чачев каза, че не може да се съгласи цената на газта в Гърция да е по-ниска от тази у нас. Според него се нуждаем от нова енергийна стратегия, защото българската икономика е изключително енергоемка. Чачев допълни, че в момента споразумението с „Газпром” е много тежко, защото дружеството има финансови задължения и не е нужно България да му става кредитор.

Субсидирането на „Топлофикация” би било държавна помощ, което ще се накаже от Европейската комисия. Би трябвало да има енергийни помощи въз основа на доходите на хората. Това каза народният представител Георги Кадиев, общински съветник от БСП. Общината трябва да излезе и да каже – ние сме готови да решим един проблем сами. Никой не е направил оценка дали ще се спечели или загуби при приватизация на „Топлофикация-София”, посочи Кадиев. Според него с национализацията на дружеството се връщаме към един друг строй.

Трябва да защитим потребителите, а не да защитаваме монополите. Има едно безскрупулно отношение към потребителите, които в голямата си част са изрядни платци. Отделен е въпросът, че „Топлофикация-София” има проблем с неизрядни платци. Това става, защото дружеството в момента има много лошо име и никой не му вярва. Това каза депутатът от БНД Пламен Панайотов. Панайотов допълни, че БНД предлага частична национализация и този въпрос може да бъде решен, когато се извърши приватизация чрез различни процедури – да се избира между повече от един доставчик, за да може да се регулират цените на този пазар. Защитата на интересите на потребителите минава през това, отговорността да е индивидуална, уточни той. Капитализацията на дружеството трябва да бъде извършена така, че отчитането да става отделно за всеки потребител, допълни депутатът.

Токът, парното и водата трябва да бъдат на достъпна цена за хората, което означава да се дотират. ТЕЦ-те трябва да се одържавят, за да се постигне това. ТЕЦ-те се продават за жълти стотинки, след което те започват главоломно да вдигат цените. Това заяви Волен Сидеров, лидер на партия „Атака”. Сидеров допълни, че е против теориите, че българинът е некоректен платец и според него някои хора в момента просто не са в състояние да си платят. Постигането на социално приемлива цена е проблем на управляващите, посочи той. Иначе всеки трябва да плаща толкова, колкото потребява, каза лидерът на „Атака”. Трябва да се установи тези сметки верни ли са и тогава хората да си плащат, допълни още той.

Проблемите с „Топлофикация” са възникнали през последните 18 години. Натрупаните големи задължения са вследствие на недобрата енергийна политика. Другият проблем е несъбраните вземания заради тромава процедура по събирането им. Това заяви народният представител от ГЕРБ Николай Стойнев. Според депутата текущите задължения трябва да бъдат покрити, за да може да стартира отоплителният сезон. Краткосрочното решение е акционерите да поемат тези задължения. Дългосрочното е оценка на предприятието и смяна на собствеността, посочи Стойнев. Огромното увеличение на цената на газта ще доведе до увеличение на инфлацията и натиск върху производителите, каза още Стойнев.