Какви са вариантите за отваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй?
Какви са вариантите за отваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй? / netinfo
След освобождаването на българските медици в Либия медийният тандем – вестник „Стандарт”, „Дарик” радио и bТV, се заеха с нова, още по-невъзможна кауза – спасяването на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Основната цел на кампанията, която е инициирана от Българския атомен форум, е да се изработят силни аргументи, с които страната ни да защити правото да експлоатира двата реактора. Първата стъпка в осигуряването на лоби в Европейския парламент е представянето на документалния филм на журналиста Тома Томов „Върнете Козлодуй”, планирано до края на месеца.

Както знаете, 3 и 4 блок на централата бяха изключени от енергийната система на страната в края на 2006 г. и това бе едно от условията за членство на България в Европейския съюз. Още тогава обаче, правителството започна консултации с останалите страни от балканския регион за създаване на обща позиция за повторното отваряне на реакторите. Година по-късно тези политически совалки не са постигнали нищо съществено. Защо кампанията за спасяването на АЕЦ „Козлодуй” започва точно сега?

Защо сега започваме? Ами защото условията, които се създадоха в енергийната система, и допълнителните искания от Европейската комисия към България за намаляване на CO2 емисиите с повече от 37 процента са достатъчни според нас условия да заговорим за възможна криза в електрозахранването в страната както тази година, така и през следващите години. Това ни дава основание да мислим, че условията на клауза 36 от договора за присъединяване са изпълнени от гледна точка на кризисна ситуация.

Премиерът Станишев обясни, че правителството работи по различни варианти за повторното отваряне на 3 и 4 блок. Бихте ли казали кои от тези варианти са най-ефективни?

Не са много вариантите действително. Има един арогантен вариант - България просто пуска тези блокове в експлоатация и не обръща внимание на никого. Едва ли това е най-добрият вариант. Втори вариант – следваме логиката на предоговаряне на затварянето на тези блокове с всички членки на Европейската общност. Трети вариант – България трябва да докаже пред света, че тези блокове са безопасни по съответен начин, достатъчно аргументирано и са авторитет. След това просто да пусне блоковете, така че да няма никой аргументи защо сме го направили, как сме го направили и така нататък. Това са начините.

Колко време може да отнеме на страната ни да докаже, че блоковете са безопасни?

Всяка експертиза от Международната агенция има давност. Всяка атомна централа е нещо като жив механизъм, който постоянно се развива, който постоянно има нужда да бъде преглеждан и да се каже: да, той е здрав или не е здрав. Така че независимо от това, че ние имаме много резултати от работата на екипи от Международната агенция по безопасността, ние сме задължени пак да имаме такъв преди евентуално някой да каже: „Пускам тези блокове в експлоатация.” Това просто е задължително. Освен това животът не спира, независимо че само една година е минала от спирането на тези блокове, твърде е вероятно изискванията за тези блокове вече да са се изменили. Така че от всяка гледна точка трябва да има нова експертиза.

Вариантът, който беше обявен наскоро също от премиера, за отдаването на двата блока на лизинг, ще има ли някакъв ефект върху съдбата на 3 и 4 блок? Разбрахме, че има вече компании, които се интересуват от този лизинг.

По принцип в световен мащаб има такава практика.

Има ли вариант да се мисли, че тези фирми знаят нещо повече отколкото обществото в България? Имам предвид да имат уверение от Брюксел, че блоковете могат да бъдат отворени и затова да проявяват интерес към тях?

Сега всичко е възможно, но аз мисля, че отиваме твърде далеч и сме твърде подозрителни към възможностите на тези фирми. Не вярвам да е такъв случаят.

Ако се дадат на лизинг двата блока, каква ще е ползата за АЕЦ „Козлодуй”?

Ползата за АЕЦ „Козлодуй” е ясна. В момента 3 и 4 блок не работят. От тях не излиза никаква енергия. Значи едната вариант, който вече споменахме, ние сами да пуснем блоковете. Да, обаче ако не стане? Възможно ли е? Възможно е. Ако ги дадем на лизинг, тези блокове ще работят ли? Ще работят. За българина в крайна сметка какво е важно? Блоковете да работят, да има производство на електроенергия, съответната фирма, която ще оперира тези блокове, да си плаща данъците, тези данъци да могат да се използват за подобряване живота на всички нас.

Ако енергията се изнася изцяло за региона?

Това едва ли някога ще стане възможно, тъй като знаете „Козлодуй” в какъв режим работи от гледна точка на системния регулатор, там винаги се иска той да покрие базовия товар и след това всичко останало.

Да ви помоля да коментирате други две хипотези – строителство на 7 блок и провал на подетата инициатива?

Нека да построим първо АЕЦ „Белене”, само от дни имаме договор. Строителството на 7 блок – това не е нова идея. Но ние сега говорим за възстановяване в експлоатация на 3 и 4 блок. Ако действително това стане, едва ли за седми блок ще се говори толкова скоро.

Добре другата хипотеза: кампанията се проваля и 3 и 4 блок остават затворени.

Има и такава възможност, но въпросът е губим ли нещо или не губим. В момента ние не губим нищо, ние само ще спечелим, ако успеем.