Как ще се разпределят парите за бедствия тази година
Как ще се разпределят парите за бедствия тази година / снимкa: Sofia Photo Agency
Как ще се разпределят парите за бедствия тази година
27089
Как ще се разпределят парите за бедствия тази година
  • Как ще се разпределят парите за бедствия тази година

Преди близо две седмици в ефира на Дарик ви алармирахме, че в Шабла все още чакат обещаната им помощ от държавата, повече от половин година след земетресението. Хората в малкия град смятат, че времето за тях е спряло на 5 август, когато трус с магнитуд около 5 степен по скалата на Рихтер разтърси почти цяла Източна България, но нанесе най-сериозни щети тъкмо в Шабла. Първите два месеца на годината също донесоха главоболия на немалко кметове - в Елхово водите на Тунджа заляха част от града, населени места край Дунав, сред които Брегово, също се оказаха жертва на водната стихия. Да не говорим за част от общините в Североизточна България, които в условията на сериозен сняг и навявания свършиха още през февруари-март парите си за зимно почистване, отпуснати за цялата година. Проблем, за който алармира пред Дарик и изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова.

След всички тези бедствени случаи, за които се разчита на помощ от страна на държавата, потърсихме информация за работата на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС, защото само с нейно решение парите от бюджета могат да стигнат до пострадалите общини. Комисията се председателства от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. В интервю за Дарик министър Цветанов пое ангажимент средствата, за които вече има постъпили основателни искания до централната власт, да стигнат максимално скоро до съответните общини. Същевременно вътрешният министър съобщи, че е разпоредил проверки за злоупотреби при изразходването на парите за бедствия през последните четири-пет години. Вече са образувани и дознания за това, защото по думите на Цветан Цветанов имало случаи, при които за един и същ обект е плащано няколко пъти.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обясни пред Дарик, че експерти от отделни министерство ще изготвят приоритети, на базата на които ще се отпускат парите за бедствия тази година, тъй като средствата в бюджета и за тази област се оказват недостатъчни.

Ето какво още каза вицепремиерът Цветанов:

Цветан Цветанов: Направихме организация на междуведомствената работна група, за да направим приоритети по усвояването на тези пари. За съжаление това, което отчитаме за минал период от време, за парите, които са давани за бедствия и аварии, е нямало е насрещни проверки. Всичко, което се е предоставяло, е едно писмо с конкретни снимки от даденото събитие и оттам нататък е започнало изплащането на парите. Аз не искам парите на българския данъкоплатец да се дават безразборно и затова сме създали необходимата организация. Взехме решение да направим една подведомствена, но да не е регламентирана с някаква заповед - всичките ведомства да изпратят своите експерти, за да могат те да създадат тези условия, да се изградят приоритетите, по които да бъдат разплащани тези пари, и естествено да правим насрещна проверка за всички пари, които се отпускат по бедствия и аварии, защото това са парите на българския данъкоплатец.

Казвате за контрол, очевидно, че парите са недостатъчни, как ще се избират приоритетите?

Сега с Напоителни системи, знаете, че там разговаряхме и с представител на тази институция, защото се оказва, че имаме много диги, които са компрометирани и трябва да бъдат тампонирани задължително. Затова искаме сега да се направи един цялостен преглед и там, където има неотложност да бъде реализирана подобна инвестиция и трябва да бъде направена своевременно и веднага. Другото, което е - да видим всички язовири дали има някъде също компрометирана стена или възможност да се създаде някакво бедствено положение. Там трябва да направим така наречената превенция. Паралелно с това всичко, което в момента получаваме и сме получили, се преглежда и анализира и ще започнем да превеждаме съответните суми.

И в тази сфера оказва се ще има ревизия на свършеното през миналия мандат, защото вътрешният министър съобщи, че е поискал справка къде и за какво точно са отпускани пари за бедствия. Вече имало дознания за злоупотреба със средства, а криминална полиция правела проверки.

Изисках от "Гражданска защита" за рамките на четири-пет години да ми се даде една справка, за да видим дали няма едни и същи обекти, които за тези години са получавали пари, било то от републиканския бюджет, било то от европейски проекти. Оказа се, че има такива случаи. В момента сме ги дали на Криминална полиция, за да може да възложи на всички областни дирекции на полицията в страната да се направят насрещни проверки. Там, където бъде документирано, че два пъти или три пъти за едно и също бедствие ние сме давали пари, това означава всъщност, че нещо не е наред и има злоупотреби с парите, които са отпускани. Имаме вече такива досъдебни производства, които са образувани. В Старозагорско имаше за две малки населени места, където по този начин са усвоявани пари и в момента работим и по други населени места, където има подобни злоупотреби. Насрещните проверки ги правим ние, там където имаме явно съмнение за злоупотреба, защото когато имаш например един изграден мост преди три години, преди две години пак са отпускани пари за този мост, преди една година пак са отпускани пари за този мост, сами разбирате, че е по-добре да инвестираш един път и да направиш моста трайно и устойчив, отколкото след всяко едно събитие от проливните дъждове държавата да плаща постоянно някакви пари.

Дали обаче подобни проверки за харчените в миналото пари за бедствия, както и експертните оценки кое е приоритетно за финансиране в условията на криза, няма да забавят реалната помощ, която някои общини чакат вече месеци от държавата. Питане, което е основателно дори само ако се вземе примера със Шабла.

Ще направя всичко възможно изяснените случаи, които вече са одобрени, да започнем да превеждаме парите. Права сте, че хората не ги интересуват процедурите, които ние сме въвели, за да осъществим по-надежден контрол. Ние искаме да се постараем да изградим такива правила на играта и такива правила на работа, които да не допускат и да не създават съмнение за усещането, че можеш да направиш някакви злоупотреби. Харчени са много пари по инфраструктурни проекти за изграждането на пътища и то за милиони левове, което според мен също е недопустимо. Тези пари трябва да бъдат точно по такива случаи, които са за крайнонуждаещи, които действително са изпаднали в някакво бедствено събитие, каквото е в Шабла, в община Тунджа, Видин, Брегово. Все още ние имаме неща, които трябва да приключим там, защото подпочвените води не ни дават възможността да влезем с "Гражданска защита" и с пожарната, за да изпомпаме водата от къщите на хората, които претърпяха доста кошмарни дни след бедствията, които ги сполетяха.

Оставаме с надеждата намерението на властта да затегне контрола върху харченето на парите за бедствия да не се отрази върху процеса на отпускане на средства за очевидно пострадалите от природни стихии общини в България.