Игор Ботвинник: Европейските титли ще се решат в последните кръгове
Игор Ботвинник: Европейските титли ще се решат в последните кръгове / netinfo

Игор Ботвинник е племенник на шестия световен шампион по шахмат Михаил Ботвинник. Той е имал щастието да прекара с чичо си последните 11 години от живота му до самата му смърт през 1995 г. Сега Игор Ботвинник е треньор по шахмат, а също така и международен съдия, но основната му дейност е свързана с Центъра „Михаил Ботвинник” и с обществения фонд, носещ същото име. Фондът е създаден през 1995 г. с цел съхраняване на шахматното и научно наследство на петкратния световен шампион, виден учен-електротехник, родоначалник на компютърния шахмат.

Игор Юлевич, какво представлява Центърът „Михаил Ботвнник”?

Центърът се намира в Москва и по своята същност представлява детска спортна школа, в която аз работя като треньор на няколко групи деца от различни възрасти. Освен това движа и дейността на фонда „М. Ботвинник”, която е свързана най-вече с издаването на шахматното наследство на великия шампион.

Зная, че курсовата ви работа във Висшата треньорска школа, която сте завършили, е на тема „Система на подготовка за състезания”. Прилагате ли тази система при работата си в Центъра?

Да. Въпреки че защитих курсовата си работа в средата на 80-те години на миналия век, тя все още е достатъчно актуална, за да я използвам в работата си като треньор. Проблемът на съвременните млади шахматисти е, че те не само тренират безсистемно, но и безсистемно участват в турнири. Разбирам, че това е предизвикано и от новите условия на живот, при които приходите от наградните фондове са важни. Но от друга страна, при подобен режим, влизайки от турнир в турнир, шахматистът няма време да почине, да се възстанови, да анализира представянето си, да се подготви за следващото състезание. Тези хора наричат себе си професионалисти, но за мен шахматен професионалист е този, който поставя на първо място шахматното творчество. А всичко останало – подготовка, планиране, финансиране – трябва да е подчинено на тази цел. Иначе се получава нещо като пътуващ шахматен цирк.

Вие самият бил ли сте професионален шахматист?

Аз съм професионалист в смисъл, че цял живот съм се занимавал с шахмат. А като състезател имам сравнително кратка кариера, тъй като започнах да се състезавам доста късно – на 17 години, което от гледна точна на високото спортно майсторство е преклонна възраст. На 19 години вече работех като треньор.

Кога започнахте да се занимавате със съдийство?

Почти едновременно с началото на треньорската ми дейност започна и кариерата ми на съдия. През 1969 г. съдийствах първото си състезание – приятелска среща между училищните отбори на Минска и Могилевска област. На международни турнири започнах да съдийствам преди около 25 години, когато се преместих да живея в Москва.

Кое ви харесва повече – да съдийствате или да се състезавате?

Когато се състезавах активно, определено изпитвах удоволствие от играта. Особено удовлетворение ми носеха добре проведените и спечелени партии. И обратно – добре проведената, но „изпусната” накрая партия (дали заради цайтнот, дали поради друга причина) ме караше да нервнича, смущаваше съня ми, с две думи – караше ме да се чувствам дискомфортно. Но съдийството и състезателната игра са две съвсем различни дейности и ми е трудно да кажа, че имам предпочитания към някоя от тях – когато играех, ми беше приятно, сега, когато съдийствам, също го правя с удоволствие. В тази връзка искам да кажа, че имам изключително приятни впечатления от българските съдии, с някои от които, като например Румен Ангелов и Здравко Недев, се познавам добре още от Олимпиадата в Торино. Отлична е и организацията на първенството, като са обмислени всички детайли, включително и най-дребните. Като изключим възникналия в първия ден на турнира проблем с климатика в мъжката зала, който обаче беше бързо отстранен, организацията е впечатляваща. Много успешна „новинка” е и електронния бюлетин, който се отличава с много добро качество и съдържание.

Кой според вас ще стане европейски шампион при мъжете и жените в Пловдив?

Трудно е да се каже на този етап от състезанието. Твърде е възможно да не е никой от тези, които в момента са в челото на класирането, а някой от средата на таблицата, който успее да направи добър финален спринт. Всичко ще се реши в последните кръгове.