Евгени Дайнов: Юруков не изпълни това, за което беше избран
Евгени Дайнов: Юруков не изпълни това, за което беше избран / Sofia Photo Agency
В село Бели Искър, в близост до Боровец, се провежда за пети път фестивалът „Рок в Рила”. Днес е втората фестивална вечер, тя ще бъде открита с изпълнение на кънтри група. На фестивала ще свирят „Сигнал”, Васко Кръпката и група „Остава”. На сцената ще се изяви и групата на политолога Евгени Дайнов – „Магистри”. Той не само свири на китара, но и пише музиката и текстовете на песните на „Магистри”. Малко преди да замине за село Бели Искър Евгени Дайнов разказа пред Дарик за фестивала и за общото между акордите в музиката и тези в политиката на десницата.

Настроиха ли "Магистри"-те китарите за рок-феста в Рила?

Както казва Васко Кръпката в едно парче „Старите хипари хванаха китари и от махалата си отиде тишината”. Готови сме, направили сме доста шумен фест от седем парчета, като за рок-фестивал, ще се развихрим по нашите си собствени парчета, закачлив текст, много минорни акорди в композицията и много китарлък – това е рецепта за добро представяне.

Като казахте за минорни акорди, няма как политологът Евгени Дайнов от музиката да не го хвърлим в дълбокото дясно политическо пространство, имайки предвид факта, че настроенията в синята централа и тази на ГЕРБ са минорнми след размяната на ултиматуми и края на преговорите. Очаквахте ли такъв завършек на потенциалната възможност СДС да застане зад Бойко Борисов в София?

Не, не очаквах, защото все си мислех, че тези двама опитни бизнесмени ще намерят пътечката един към друг да направят някаква договореност, която да придвижи интересите и на ГЕРБ и на СДС напред. Очевидно нещо не се случва, някак си по-скоро пренасят нравите от единоборството и тепиха в спорта върху политическата договореност. Взаимният интерес мисля, че е очевиден, но не могат да намерят пътечката към него.

Полезният ход оттук нататък? Заформя се възможност дясното отново да е с няколко кандидати в София.

Най-добрият ход на СДС би бил Пламен Юруков да направи онова, заради което бе избран като лидер на СДС. Не да повтаря стари ходове, а да измисля съвършено нови и изненадващо силни ходове, които да пречупят тенденцията в СДС към избиране на все губещи алтернативи, която тече от много време вече – седем години. Като че ли Пламен Юруков повтаря стари слабости – например да прави резки публични изявления в случаите, когато би било по-добре да седне с Бойко Борисов (в случая) на масата и да се разберат за реалистично взаимодействие на онези места, на които могат да се съюзят в България. Пламен Юруков не изпълни това, за което беше избран – да пречупи минорно тъжния залез на СДС, който е плод единствено на лоши решения, и със силно разтъпкване да вкара партията в 21 век. Докато това не се случи, ние ще продължаваме да наблюдаваме един тъжен залез. Той вече не е изнервящ, не е и грозен, както имаше и грозни моменти. Един почтен залез е, но все пак България има нужда от модерна дясна партия и вместо един почтен залез би било по-добре да има един хубав изгрев.

Предвид факта, че по-скоро се върви в посока самостоятелна кандидатура на СДС, която да търси подкрепа от другите партии в дясно, защото усещането е, че нито СДС, нито ДСБ гледат сериозно на кандидатурата на Тити Папазов, кой трябва е този човек? Спрягаше се като номинация Иван Нейков.

Всеки път, когато има избори в София, спрягат Иван Нейков в последните години. И той всеки път не се навива да влезе в такава конфигурация, защото знае, че няма да постигне кой знае колко в създалата се ситуация. Липсата на способност да се договарят единни позиции – работата към някакви построения на миналия път, когато имаше няколко кандидати, съвременно изглеждащи десни-центристки, които се бият за модерните гласове в София, които са половината. Останалата битка се решава в другата половина на софиянци, които тогава изкараха на втория тур Татяна Дончева и Бойко Борисов. В този момент гласовете на съвременните хора се преместиха към Бойко Борисов. Мисля, че горе-долу това се задава като повторение на сценария, само че този път доста от модерните европейски тип хора, мисля, че от самото начало биха гласували за Бойко Борисов, ако прекалено много неубедителни кандидати се явят за модерния глас на софиянци.

Смятате, че би могло още на първи тур да спечели?

На първи тур в България много трудно се печелят избори, сме забелязали, така че едва ли ще спечели точно на първия тур. Но не виждам в създалата се ситуация какво може да спре Бойко Борисов да си повтори успеха.