Един бивш премиер за властта днес, за трамвай №5 и за село Старопатица
Един бивш премиер за властта днес, за трамвай №5 и за село Старопатица / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Интервю на Йовка Йовчева с бившия български премиер Димитър Попов – част ІІ
47458
Интервю на Йовка Йовчева с бившия български премиер Димитър Попов – част ІІ
  • Интервю на Йовка Йовчева с бившия български премиер Димитър Попов – част ІІ

Част втора от интервюто с Димитър Попов за Дарик

Първата част от интервюто на бившия български премиер Димитър Попов за Дарик беше посветена на началото на 90-те години на миналия век. Трудната 1991 г. с дългите опашки за хляб, празните рафтове и непопулярните решения на тогавашната власт за освобождаването на цените. Във втората част от разговора с бившия министър-председател говорим за това как оценява управлението на ГЕРБ и пише ли вече книга със спомените си.

Слабост на правителството е експертното присъствие - на страната е нужен богат сбор от икономисти с опит, е мнението на бившия български премиер. Според него голяма част от решенията на ГЕРБ са разумни, друг бил въпросът за темпото на тяхното осъществяване. Запитан ще бъде ли нужен на България експертен кабинет, ако се стигне до сериозни икономически трусове в резултат на кризата в Европа, премиерът, оглавил през 1990 година българското „правителство на националното съгласие" коментира, че едва ли ще се стигне до подобен вариант.

Вие сте разчитал на много експерти. Ако сравните управленията след Вас - управленията на след вас, включително и днешното правителство, пада ли нивото на експертност, на подготвеност?

Правителството имаше персонален потенциал. Това бяха водещи хора в сферите, където работеха. Да Ви дам пример с човек, който дойде в правителството по моя молба - Иван Черноземски, министър на здравеопазването. За него няма тайни в ръководството на това министерство, статуса, който налага интервенции от това министерство, обемите на необходимите средства, всичко. Не е получена негативна оценка. Всичко, което е могло да бъде направено, го направи. Това се отнася за всички министри. Най-добрият министър на вътрешните работи си остава покойният Христо Данов по признание на служителите. Строг министър с голяма човещина. Оглави марш на полицията за среща с министър-председателя, доведе ги до Народното събрание, каза така: „Манифестацията може да е приета като акт срещу министъра, аз ги водя до теб, ти ще изпълниш моите мисии". Казах „.Няма да се наложи, изберете си трима души и елате с тях, не можем да влезем всички в министерския кабинет." Разбрахме какво искат и след една седмица го решихме.

 

Един бивш премиер за властта днес за трамвай №5 и за село Старопатица
netinfo

снимка: www.lostbulgaria.com*

Костов единствен от екипа ви май остана в активната политика след време?

Костов си остана с високата лична стойност на ръководител, после ние с него трябваше да решим какво да правим, мандатът ни изтече, местата ни са запазени, казва „Ние нямаме моралното право да се връщаме на тези места, ние сме демаскирали като политици, в добрия смисъл на думата, ще търсим друго поприще". Аз бях председател на софийския съд, но направих декларация, че няма да се върна на мястото, не е коректно и дадох молба за едноличен търговец. Никога в живота си не съм бил търговец, работих доста време като консултант. Казах вече, на 85-годишна възраст 64 години стаж е много откъдето и да го погледнеш е много.

Мислите вече за почивка. А пишете ли вече всички тези спомени, част от които ни разказвате?

Пиша, но ми трябва време. 1168 въпроси, които е трябвало да решава правителството, то ги е решило само или чрез парламента.

Ще ви питам така, на фона на случващото се в Европа, формират се правителства на националното спасение. Виждате ли в България нуждата и условията за такова правителство?

Това беше решение въз основа на предварително предложение да се активизира процесът на хода на промяната. Трябваше да се издържи изпитът на управление, да се подпомага правителство с всички възможни сили от парламентарния му кредит и от обществото, което до известна степен се осъществи сполучливо. Ние не изпаднахме в тежка политическа криза или поне непоносима криза. Сега виждаме, че хората не са убедени, че следваме необходимия път, посоката, решението. Много висока цена плащаме.

Днес България има ли нуждата от такова експертно правителство или то би било вариант само при сериозни икономически трусове, ако не дай Боже ни сполетят?

Аз вярвам, че ние няма да преживеем непреодолими трусове. Може би още малко ще слизаме надолу, но това долу има различна стойност. Пазя се от даване на рецепти за начина, по който трябва да се управлява държавата. Много нещо в личното поведение на министър-председателя заслужават внимание и уважение, други ми се струва, че са преиграни или проиграни, или стойностите им не отговарят на необходимото. На нас ни трябва богат сбор от икономисти с опит. Виж какво направиха в Чехия - Клаус беше председател на правителството няколко мандата, зачита или не зачита решенията на Европейския съюз според ползата за страната. Разделиха държавата на две - богата Чехия и по-малко богатата Словакия. За нежна революция в България говори доктор Желев и един от най-близките му сътрудници Димитър Луджев. Опияняват се при мисълта, че една революция като тази е нежна. Нежна е зависи от коя позиция. Ние се самогъделичкаме в убеждението си, че сме изминали огромна част от началото на пътя на така сполучливо характеризираното като име и съдържание прехода. Преходът - това е път, който трябва да се измине от една позиция и да се отиде в друга позиция. Не може да не го изминеш, трябва да го изминеш, друг няма да го измине вместо теб.

 

Един бивш премиер за властта днес за трамвай №5 и за село Старопатица
netinfo

снимка: www.lostbulgaria.com

Не плащаме ли твърде висока цена и кога ще му се види краят на този преход? Някои казват, ето след тези избори май, че почти си отиде този преход.

Преходът има приятели и неприятели. Неприятелите са ми ясни, познавам ги по косъма и интересния аромат, който ме лъха, като минат покрай мен, деликатен. Щем - не щем, ние трябва да минем прехода. Това означава да стигнем до край, който гарантира спокойния живот и управление на държавата със стабилна икономика и разкрити пътища. Необходимо е да бъдат възстановени и то бързо сфери на дейност, които са били характерни за населението на България, това е земеделието, преработката на земеделските продукти, много грешки в образованието. Урбанизацията беше мотивирана от интереса на децата да учат, след тях тръгват мама, татко, дядо и баба и къщата с две дъски на кръст, затварят вратите с гвоздеи и изчезват. Беше при мен кметът на село Старопатица, Кулско. Имаше 1500 души население и 24 кръчми. На общински референдум жените приеха решение да се затворят кръчмите в Старопатица, след една година помолиха да се възстанови старият режим, защото не знаят какво да правят мъжете вкъщи вечерно време. В кръчмата за половин час обменят важното през деня и после ритуала - храна и легло и раждат деца. Сега няма деца. В кулската гимназия аз имах номер 585, завършихме четири паралелки по 40 души.

Няма да ви питам колко души има сега и в това село, и в Кула.

Седем души са били, ако не се лъжа, тази година абитюриентите и вероятно ще се закрива гимназията. Деца няма, градът е чист спретнат, няма поломени огради, асфалтирани улици и чувството, че някаква евакуация е във връхния си момент, няма хоро из улиците през деня.

Бягат...

Те вече не могат да тичат, защото нямат сили, това са все възрастни хора, отиват си.

За правителството на ГЕРБ какво е вашето усещане за тези две години?

Известна част, една голяма част о решенията на правителството са разумни решения. Друг е въпросът за темпото на осъществяване. Правителството осъществи голяма част то своята програма. Коалицията, която има, ми създава на мен проблеми в мисленето. Но това е, което можахме да дадем като реакция на бездействието или на лошото действие от предходните кабинети, това е отговорът.

Това си избрахме?

Да, да. Това е отговорът на вашето бездействие. Отрязал съм лентите на еди колко си детски градини - вие ги закрихте, аз ги откривам наново.

Само с пътища май обаче не става, въпреки че ето президентът каза - на тези избори телевизорът победи хладилника?

Изпълнението на мисията на президента Георги Първанов заслужава висока оценка. Човек с мъдро мислене, историк. Аз не знаех, че той говори четири езика. Подкрепя това правителство. До голяма степен то е отговорът на негова реплика. Той е идеологът на тройното правителство, за което аз имам негативна оценка. Сега той гледа към задния ред на пленума или на конгреса, но апетитът му към първия ред е вън от съмнение. Тази партия не направи нещо, което беше длъжна да направи. Тя трябваше да се разпусне.

 

Един бивш премиер за властта днес за трамвай №5 и за село Старопатица
netinfo

снимка: www.lostbulgaria.com

БСП?

БСП. Смяната на името от БКП на БСП не е промяна. В политическото евангелие, което четат и го четат лошо, отсъства или има символично присъствие един Маркс, който е личност от управлението на капитала. А не „Пролетарии от всички страни, съединявайте се!".

От това, което казахте разбирам, че по-скоро сте дал кредит на доверие на това правителство, че върви в правилната посока според Вас?

Правителството действа, осъществява програма, която може да бъде оспорвана. Но коя програма на правителство не е оспорвана. Аз не познавам такова правителство.

Хората обаче, с които разговаряте, а и вие лично доволен ли сте от социалната страна на всичко това?


Не съм доволен, но или няма друг изход - трябва да го приемем такова, каквото е, или трябва да се мобилизираме. Слабост на правителството е дебело подчертавам ...експертно присъствие.

Няма такова?

Има личности, няма сработен кабинет. Тези хора са възпитавани, учили са при предходния режим. Много неща, които биха могли да знаят, ако беше друга системата на образование, биха им дали други възможности. Но сегашният, новоизбраният президент е будно момче, с хубав опит в строителството.

Питах за онова, от което не сме доволни, от социалната цена на живота ни днес и тук?

Цената е висока. Ние загубихме за тези години 2 милиона население. Това е реалната цифра на тичащите от България към Европа и света българи, които не мислят добре, че ако ще стане време да се върнат обратно, не е необходимо да ходят много далече. Кой ще приеме в своята държава тия 2 милиона българи, които да заемат мястото на местни хора. Стои въпросът за образованието на децата, за системата за болнолечение, система, система...точно толкова, колкото и в България.

Европа ще оцелее ли в този й вид?

Категорично ще оцелее, но по-нататък какво ще стане не знам. Англия например има опасна политика да се оттегля, сега се разиграва история в Италия.

Еврозоната се тресе, всички се съмняват ще оцелее ли единната валута, ако нещо не се направи.

Трябва да сме готови да платим някаква цена за стабилизирането на Европа и тя винаги започва от тоя край.

От най-бедните?

Да. А ние сега сме се ангажирали да бъдем гранична, погранична държава...

Шенген?

Аз не давам никакво значение на мерките на Шенген. Това е едно село от 500 души. Ами моят квартал, в който живея сме 1000 души - квартал „Крива река" на 5-цата трамвая.

Добре, посъветвахте българите да си купуват днес, каквото могат?

Каквото могат и което им е необходимо, което има практическо приложение. Трансферът на пари, които от малкия джоб отиват в по-големия и отиват на пазара. Аз сега например съм решил да купя една моторна машина за вилата. Обрасло е с дървета, не мога да ги изсека. Ще платя 250 лева. Казах на жена ми, тя вика: „Напълни дома с машини. Гледай си професията!".

Като казахте вилата, какво ви зарежда днес с енергия? С какво се занимавате, освен със затрупаното бюро?

А, там бюрото, да.... Но още като ученик съм се събуждал в 5 и половина. Вилата ми е на 7 км от Своге, но не по течението на Искър, а от лявата страна, откъм Искрец на два километра от селото в планината. Но там се зареждам чудесно. Там спя дълбоко, много дълбоко.

Чела съм някъде, че жена ви не е искала да ставате премиер?

Самата тя не искаше, но това е поредна грешка на знания и убеждения.

Не сте я разочаровал?

Ако с мен излезете сега на тротоара вън и стигнем до „Патриарх Евтимий", най-малко 10 души ще кажат: „Добър ден, г-н Попов!".

Това е оценката за Вас?

Ами да. Стават ми в трамвая, питам как са. Познаваме се в трамвая, защото ние сме един контингент на 5-ицата. 5-тицата не е само трамвай, това е начин на съществувание.

С нея си пътувате всеки ден?

Всеки ден. Имам хубав автомобил, обичам да шофирам, но не мога да го ползвам. Първо от нас до офиса ми са 12 минути с трамвай и 5 минути пеша. С кола, ако тръгна, докато намеря място за паркинг ще мине един час. После я я намеря на същото място, я някъде другаде.

Вие сте юрист - защо смятате, че българите още страдат от дефицит на справедливост?

България е единствената страна, направила началото на прехода без една капка кръв, без един шамар, без отнемането на едно имущество.

Грешка ли беше това?

Не. Беше една от тайните на моето виждане за необходимостта да се даде възможност на комунистическата партия да вземе участие в управлението на държавата. Че това ще я направи готова да поеме и следващи действия като политическа сила, за да заслужи правото да управлява в държавата или да участва в управлението. Никога не съм бил член на тази партия и никога не бих бил. Произхождам от семейство на свещеници - осем поколения са дали 12 свещеници на Кулско - не бих могъл да бъда член на партия, която управлява с насилие.


*Използваните архивни снимки са от проекта „Изгубената България" - най-големият фотоархив в мрежата, който съдържа 4655 фотографии от българската история. Сайтът, създаден от Пейо Колев с помощта на дарители и съмишленици, съдържа колекция от снимки за историята и бита на българина от XIX-ти до XXI-ви век.