Две са кандидатурите за създаване на регистър на домейните на кирилица „.бг“
Две са кандидатурите за създаване на регистър на домейните на кирилица „.бг“ / netinfo

Сдружение "Български домейн регистър" и „Имена бг" АД са двете кандидатури, внесени в МТИТС за регистър на домейните на кирилица „.бг".

Информация за своята организационна готовност, експертен капацитет, техническа осигуреност, бизнес модел и финансово обезпечаване са предоставили от сдружение "Български домейн регистър (БДР)" и „Имена бг" АД в рамките на процедурата за кандидатстване за Регистър на интернет имената на национален език пред Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

В срок от 30 дни комисия от експерти на „Информационно обслужване" АД и Българската изследователска и образователна мрежа ще оцени внесените предложения, за да излъчи оператор на регистъра на домейните на кирилица „.бг".

Допълнителна информация за хода на събитията потърсихме от Сокол Соколов, изпълнителен директор на Host.bg (Хостинг ООД) и член на управителния съвет на сдружение "Български домейн регистър".

Г-н Соколов, ще споделите ли защо двете кандидатури представляват сдружения от търговски дружества, това административно изискване от МТИТС ли е или стратегически подход?

В основата на този избор стои дългосрочно провежданата политика на ICANN - организацията, която отговаря за регистрите за домейн имена, за следване на т. нар. Multistakeholder Model. Самата ICANN се ръководи по този начин и е демонстрация на предимствата на модела. Става дума за разбирането за Интернет като за обществен ресурс и включването в неговото управление на максимално широк кръг от участници. В това число трябва да влизат освен бизнеса, административни органи, научни институции, неправителствени организации и представители на гражданското общество.

Новината за внесените кандидатури, разпространена от МТИТС, беше посрещната с отворени обятия от ИТ общността в социалните мрежи. Как бихте коментирали факта, че особено внимание се обърна на своеобразното обединение на трите най-големи хостинг компании на родния пазар в сдружение "Български домейн регистър", като кандидат за обслужване на регистъра?

Сдружението Български домейн регистър, в което участва Host.bg, е отворено за фирми от различни браншове и организации с различен фокус. В момента в него вече участват освен хостинг и софтуерни фирми. Уставът на сдружението прави неговата дейност максимално прозрачна. В дейността на сдружението участва Консултативен съвет, което разширява достъпа до информация и възможността за съучастие при вземане на решения, касаещи регистъра. Като пример за посока на развитие на БДР бихме могли да посочим организацията, обслужваща сръбския домейн „.срб", в която в момента участват над 60 фирми и организации, на практика всички заинтересовани в региона.

Към настоящият момент има над 40 000 регистрации на домейн имена в областта „.bg". Каква е реалистичната бройка регистрации, която очаквате за домейн имената на кирилица „.бг", които сочат вашите проучвания?

Имаме основание да смятаме, че в един тригодишен период броят на регистрациите може да достигне 10 000. Тази прогноза идва от дейността на други регионални кирилски домейни, като сръбския - .срб и руския - .рф.

На този етап от конкурса можете ли да коментирате бъдещата методика по регистрация на домейн имената на кирилица „.бг" и тя пряко зависима ли е от изборa на конкретен регистратор?

Обслужването на регистъра естествено ще зависи от организацията, която се заеме с тази задача. Повечето аспекти на тази дейност вече са избрани в БДР, на базата на големия опит, който хостинг фирмите имат при регистрацията на всички видове домейни. При избора е търсен баланс, между лекота на процедурата, максимална достъпност и демократичност на целия процес и защита на интересите на гражданите и бизнеса.

В краят на октомври комисията трябва да представи избора си за регистратор пред Службата за присвояване на имена и адреси в Интернет (IANA). В какъв период след обявяването можем да очакваме стартирането на домейн регистрации за всички желаещи?

Смятам, че ако БДР получи възможност да обслужва регистъра, ще може да спази поставените от IANA срокове и първата фаза от регистрацията на имена в новия регистър да започне още в началото на следващата година.