България върви в правилната посока на ЕС, смята германски финансов експерт
България върви в правилната посока на ЕС, смята германски финансов експерт / снимкa: DarikNews

Карин Хоххаус, експерт в германското министерство на финансите, която отговаря за усвояване на еврофондовете, посети България, за да се срещне с представители на българските институции. Пред Дарик радио Карин Хоххаус изрази позицията, че процесът по вземане на мерки за отговаряне на критериите на Европейската комисия е бавен и непрестанен и че като цяло България върви в правилната посока.

"Трябва да действате бързо, организирано и конструктивно", посъветва българското правителство Карин Хоххаус.

Каква е вашата позиция за решението на ЕК да не връща акредитациите по програма ФАР на България, в резултат от което страната ни изгуби 220 милиона евро? Смятате ли, че решението е достатъчно справедливо?

Бих искала да поговоря малко за самата система. Не знам точните причини за това. Трябва да ви информирам, че бях в България в продължение на една седмица и имам само бегла представа за нещата. Комисията обаче следва определени критерии, които важат за всяка страна от ЕС. По тази причина не виждам защо тези правила трябва да са по-различни за България в сравнение с други страни от ЕС. Ясно е, че България е в началото на период на усвояване на структурните фондове. Това все пак е едно начало, въпреки че периодът на усвояване започна едва преди няколко години и, че не е толкова лесно да се отговори на всички изисквания, посочени от Комисията.

През цялата седмица, проведохте редица от срещи с различни български представители – смятате ли, че мерките, които България взема по отговаряне на критериите, на които е нужно, са достатъчни?

Мисля, че комисията е тази, която трябва да вземе решението дали предприетите действия са достатъчни или не. Доколкото знам, с комисията тече обсъждане за това как да бъде подобрена системата, и имам впечатлението, че България върви по правилния път.

Със сигурност сте дали някакви съвети по време на срещите си, какви бяха те?

През тази седмица бях тук, в България, просто за да събера някаква информация. Затова имам само най-общо впечатление за това какви са препоръките и договарянията по отношение на наредбите на ЕС.

Значи няма да се ангажирате с никакви съвети по отношение на това какво трябва да предприеме България?

За това ще можем да говорим през януари месец догодина. Но на първо място всичко опира до базата данни и правилната по вида си информация, за това как точно трябва да бъдат дадени определени съвети за постигане на най-добри резултати. Подобряване на работата на системите никога няма да е излишно. На първо място ще навляза малко в политическата страна на нещата. Знам, че българските граждани са силно ангажирани с парите на ЕК. ЕК трябва да бъде уверена, че парите ще бъдат администрирани и контролирани по същия начин, по който това е предвидено в наредбите на ЕС. Това е позитивна гледна точка и добра отправна точка. Бих казала, че е добър шанс да се подобри работенето на системата, и не само системата на управление на европейските фондове, но и старата система. И съща така позицията на България да стане по-добра.

Вашата работа е свързана с усвояване на евросредства от страна на Германия – как би изглеждало сравнение с усвояването на евросредства от страна на България?

Това е критичният въпрос. България върви в правилната посока, но трябва да направи още стъпки и подобрения. Никога реално няма да достигнете до точката, в която да си кажете – вече направих всичко. Системата през цялото време ще се променя и икономическите промени предполагат някои подобрения и действия, които винаги ще се предприемат. Нещата се случват по същия начин и в Германия.

Имали ли сте подобни проблеми в Германия, може би не толкова тежки санкции, но все пак случаи на неусвояване на средства от вашата страна и как действате при такива случаи?

Всяка страна от ЕС понякога има проблеми. Не в такава степен, както България, но всичко зависи също така от парите, които се отпускат от европейските фондове, в сравнение с целия национален бюджет. Като във всяка страна-членка нещата стоят по различен начин. Тук това е изключително важно. Парите от ЕС. Това е наистина голямо количество средства в сравнение с националния бюджет и ЕС от икономическа гледна точка е най-големият инвеститор в България. Ситуацията не е такава във всички страни-членки, но ако имате трудности, а всеки има трудности, трябва да отговорите много бързо и да предприемете необходимите действия. А не да се искат и подават оставки. Трябва да подобрите системата и да подхождате конструктивно. Така стоят нещата. В рамките на дискусията ни с ЕК организираме всички наши системи. Това, което направихме от началото на 2000 година, беше да създадем и да накараме да работят одитните власти, което също беше ново за Германия. Осигуряваме също така необходимия персонал както като количество, така и като качество. Винаги се опитваме да обучаваме служителите си достатъчно добре, за да гарантираме, че те могат да действат по правилния начин. Това са стабилни подобрявания и стабилен процес като цяло, който не е спирал. Но смятам, че тук, в България, идеята да имате човек като Миглена Плугчиева, който да координира всички тези дейности по по-добър начин, е много добра.