Бойко Найденов: Прокуратурата трябва да се подчинява единствено на закона
Бойко Найденов: Прокуратурата трябва да се подчинява единствено на закона / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов в предаването „Годината” на Дарик. Чуйте цялото интервю на Radio.DarikNews.bg:

Какво се свърши през 2012-а? Годината, в която се чака да свърши светът.

Светът едва ли ще свърши. Надявам се, че няма да стане. А всеки си върши работата. От началото до края на годината. Свърши мандатът на г-н Велчев…

Да, ето, хубав конкретен отговор.

…главен прокурор.

Свърши мандатът на главния прокурор.

И се чака изборът на нов главен прокурор. Това по отношение на сферата, в която съм аз.

Защо не се кандидатирахте?

Не знам дали сте запознат със…

Че трябва някой да ви кандидатира.

…как точно става. Някой трябва да ви кандидатира. Не, наистина…

Ако бяхте поискал, сигурно щеше да стане.

Нека да бъдем реалисти. В момента има трима кандидати. Предстои изборът в четвъртък, ако не греша.

Как да бъде избран главният прокурор?

Честно.

Дебатът за бюлетините… не, дебатът за бюлетините - една бюлетина с три имена или с копче на компютър, защото пък това е модерно, напредничаво?

Аз мисля, че така или иначе до настоящия момент главният прокурор, председателят на ВКС, председателят на ВАС са избирани по един начин - с бюлетини.

Събитието на годината е атентатът в Бургас. Вие какво можете да кажете за разследването?

Тъй като ние го разследваме, аз не бих искал да кажа нищо. В момента събираме пари, ще проведем следствен експеримент…

Какво събирате?

Пари. Получихме от Висшия съдебен съвет по извънреден параграф, за да може да направим следствен експеримент...

Това знаете ли на какво навява?

Навява на мъка, на тъга.

Навява на мисъл, че вие примерно, вместо да, веднага да направите каквото трябва, започвате да пишете едни писма, да искате да се извървят едни процедури, за да ви дадат някой лев, за да свършите работата, която е трябвало да свършите преди седмици или месеци.

Пишем писма и искаме пари да си платим обезщетенията на хората, които са осъдили държавата…

Не, ясно, за атентата обаче. Нали цялата уж държава се…

Да, така е.

…иска да стигне до резултати. Вие току-що казахте, че има административно-финансови причини за забавянето.

Не, няма, няма причини. Това не е толкова фатално. Този експеримент ние сме длъжни да го направим и ще го направим в близките месеци.

Какъв експеримент?

Нарича се следствен експеримент. Ще възстановим взрива…

Ще взривите един автобус, това ли?

…да, за да видим дали е по този начин, както приемаме в момента, извършен или не, но това е елемент от разследването. Повече от това аз не бих искал да говоря. Аз нееднократно казах, че когато се разследва терористичен акт, в който са замесени наистина сериозни фигури, най-вероятно вън от България, не би трябвало да се говори в медиите какво точно се разследва. Надявам се да приключим разследването така, както трябва.

Чисто технологично как разследвате? Всяка сутрин, като идете на работа, започвате ли с това?

Всяка сутрин следователите, екип от следователи с екип от оперативни работници, с наблюдаващите прокурори изпълняват това, което са си планирали. Разпити на свидетели, поръчки до чужбина, свързваме се със съответните служители в международните институции, откъдето можем да получим някаква информация, и т.н.

Докъде е проверката на Венета Марковска по сигнала за корупция?

Срещу Венета Марковска има образувано досъдебно производство, което за съжаление е продължило малко повече време, отколкото законът позволява, двата месеца, а то е година и нещо в момента…

Срещу нея ли е досъдебното производство?

Значи, то е срещу неизвестен извършител образувано, нещо, което е крайно вредно според мен и аз го казах нееднократно. Не може, когато има сигнал срещу дадено лице и когато ти приемаш, че това лице е извършило престъпление, да образуваш делото срещу неизвестен извършител, но така е направено преди година и половина. Делото се надявам, че колегите, които работят по него, в най-скоро време ще достигнат до едни интересни резултати.

Тоест според вас…

Поне, така, като го обсъждахме.

Според вас това формално решение да бъде срещу неизвестен извършител вие си го преведохте в отговора на въпроса - срещу Венета Марковска има досъдебно производство.

Да, така е. Много пъти, значи, ние имаме един дълбок спор в прокуратурата по принцип за тези дела срещу неизвестен извършител. Като че ли крайното решение на този проблем не е при нас, а е в Народното събрание, където трябва да се промени Наказателно-процесуалният кодекс и да няма начален акт на образуване на досъдебно производство. Но това е такава тематика, която е по-ограничена, за ограничен кръг хора.

Докъде е проверката за Галя Гугушева, другия неуспял конституционен съдия?

Галя Гугушева, образувахме дисциплинарна проверка в инспектората на ВКП, където се и започна преди няколко дни. Изчакахме да мине цялата тази дандания по номинирането и да оттегли кандидатурата си. Колегите проверяват в момента сигналите, които са подадени срещу нея в Народното събрание, тъй като наистина има озадачаващи преводи на пари, които аз лично нямам обяснение за тях. Надявам се тя да има по-добро обяснение.

Докъде е делото срещу прокурора, оттеглил протеста по САПАРД?

Делото е образувано от една седмица и се работи много активно. Мисля, че няма дълго време да се разследва, тъй като самото престъпление, ако го има, то е формално и лесно се доказва.

Какво отговаряте на Цветан Цветанов, вие го чухте, вътрешния министър, който ви пита за, пита прокурорите за Тотко Поршето. Каза се, че той е пуснат, вършил нови престъпления…

Вижте, на мен Тотко Поршето нищо не ми говори. Най-вероятно този човек има и презиме. В прокуратурата има инстанционен контрол.

Тодор Хаджижеков, е съобщението…

Ако даден прокурор е допуснал невярна интерпретация на факти по дело, което му е разпределено, разбира се, горната инстанция може да отмени неговото решение. Така е по закон. Дали колегата, който е работил по този случай, е допуснал някакво нарушение или просто не е преценил фактите, ние това ще го установим, ако дойде някакъв такъв сигнал. Г-н Цветанов каза, че в понеделник ще ми изпрати материалите. Тогава ще ги разпределим и ще го проверим.

Най-важното според вас за прокуратурата тази година?

Най-важното е, че прокуратурата не трябва да изпада в това вцепенение, което се наблюдаваше напоследък, когато се чакаше изборът на главен прокурор. Прокуратурата трябва да продължи да работи независима, така както е по конституция, част от съдебната власт, и да се подчинява единствено на закона.

Кой е отговорен, че избягаха Галеви, понеже пак от това, което каза Цветан Цветанов, имаше реплика, че прокуратурата е тази, която трябва да отстоява…

Не, прокуратурата няма нищо общо.

…да протестира, ако са допуснати…

Вижте, нека да четем законите. В закона конкретно пише - когато има мярка за неотклонение, тя не може да се промени, освен ако лицето извърши ново престъпление. Когато съдът произнася присъдата, той не е длъжен, и това има решение сега и на общото събрание на съдилищата, но то между другото този въпрос е многократно обсъждан преди около десетина години, когато се обсъждаше задължителна мярка за задържане под стража по някои престъпления. Това противоречи на основните права на хората. Не можеш да имаш задължителна мярка задържане под стража.

Как ще гласувате на референдума, г-н Найденов?

Ами, вижте, по принцип прокуратурата е деполитизирана, така че…

Не, не, аз ви питам като гражданин…

Като гражданин по отношение на…

…имате право на вот. Вие за или против „Белене” сте?

Аз принципно съм против ядрената енергетика.

А, ето пък един, даже да бяха попитали да има ли ядрена енергетика, Бойко Найденов, гражданин на България, щеше да гласува против.

Това е лично мое мнение, тъй като според мен трябва да се търсят наистина такива средства за добив на енергия, които да не увреждат околната среда.

А за или против отпадането на тютюнопушенето на обществени места?

Вижте, аз съм категоричен, аз съм ярък изразител на борбата против пушачите и не бих приел връщане назад. Даже мислех да ходя да участвам в този протест с ходенето назад.

Главният прокурор на протест срещу пушенето.

Наистина не мога да приема, че аз и моето дете можем да отидем някъде да обядваме или да вечеряме и някой ще пуши до мен. Не би трябвало да бъде така.

Накрая - 20-те години в едно изречение.

Двайсетте години са една надежда. Не мога да разбера защо ние започнахме да съжаляваме за, дали забравихме какво беше преди 20 години. Тези 20 години са един шанс за България да се върне в лоното на нормалните държави и ние го правим, по-добре, по-лошо в някоя сфера, но го правим.