Алексей Петров: Борисов има връзка с идеолозите на взривовете пред ДСБ и РЗС
Алексей Петров: Борисов има връзка с идеолозите на взривовете пред ДСБ и РЗС / Sofia Photo Agency, архив
Алексей Петров
43669
Алексей Петров
  • Алексей Петров

Премиерът Бойко Борисов има връзка с идеолозите на взрива пред партийните централи на ДСБ и РЗС. Това твърди в интервю за Дарик Алексей Петров, бивш служител на ДАНС и подсъдим по делото „Октопод".

На 20 юли той ще внесе сигнал до главния прокурор Борис Велчев да се вземат спешни мерки за връзката на премиера с идеолозите на престъплението. Петров заяви още, че ще се извини на Борисов, ако премиерът публично признае, че е сгрешил, като е насочил общественото внимание за взрива към него и лидерите на пострадалите политически партии.

Ето какво още каза Алексей Петров за Дарик.

Това бомба за сплашване, терористичен акт или самовзривяване е?

Квалифицираме случилото се като политически мотивирано насилие, целящо предизвикване на страх, а това е дефиницията за тероризъм. Никакво значение няма какви са средствата и в какъв мащаб са разрушенията. Времето трябва да покаже кой е обектът и субектът на терористичния акт. Единствено неовладяното поведение на премиера Борисов дава основание да се пораждат съмнения за някаква връзка с него. Ако той не се беше изказал по този начин тази сутрин, аз в никакъв случай няма да си позволя и подобни разсъждения. Ако той реши да си признае, че когато е бил в системата на МВР някога, никога не се е докосвал до подобни неща, а всичко, казано дотук в годините след отиването му на поста главен секретар е било спекулация за предишния му опит, аз ще му се извиня веднага.

В полицията и службите има един въпрос, който много често го задавете, когато разследвате престъпление. Кой има интерес от това да се случи? Мисля, че в момента ГЕРБ има най-малък интерес това да се случи.

Кой има интерес, трябва да установят компетентните органи. Министър-председателят няма право да насочва разследващите в една или друга посока, защото логично може да се смята, че отклонява вниманието в грешна посока - вниманието от една страна на обществото, а от друга - на разследващите. Това съвсем естествено поражда съмнение за някаква негова връзка със случилото се.

Намеквате, че премиерът Борисов насочва медийно внимание към вас?

Насочва общественото внимание чрез медиите и вниманието на разследващите, включително и към мен с намеците, че там има едни хора, които са обучени, те са близко в политиката. Горе-долу същите внушения създаваше и непосредствено след взрива пред вестник „Галерия". Това на мен ми дава основание да смятам, че показва една негова лична връзка с идеолозите или тези, които внушават да се вършат тези неща.

Според вас колко души в България могат да направят такова нещо - да сложат бомба 150 грама тротил в рамките на 20 минути?

Този въпрос го намирам за несериозен. Знаем, че има много хора, които са били и във военни поделения, и в системата на МВР. Има хора, които са работили с взривни вещества и в различни частни предприятия. Доколкото знам от публикуваната информация не става дума за някакъв сериозен професионализъм. Става дума за най-елементарно взривно устройство. Нямам достатъчно информация, за да мога да го коментирам това сериозно.

Според вас един човек ли е сложил взрива и пред централата на РЗС, и пред клуба на ДСБ? Дали взривът от тази сутрин има нещо с общо с взрива пред вестник „Галерия"?

Това няма как да го коментирам и предполагам. Това е работа на компетентните органи. Само мога да смятам, че това е планирано действие, съществува синхронизирано действие на два акта, които определям лично, а и мои колеги, като терористичен акт. Кой е извършителят, кой е поръчителят, тепърва предстои да се доказва.

Не разбирам защо терористичен акт и не разбирам защо ГЕРБ да имат интерес това да се случи? Според мен преди доклада, който се очаква от Европейската комисия, те имат най-малък интерес да гърмят бомби пред политически опоненти в центъра на София?

Нямаше по никакъв начин да правя тези квалификации, ако премиерът не се държеше несдържано и неовладяно тази сутрин. Отделно направи един намек - насочи вниманието и към мен. Това поведение ми дава основание да се пораждат и съмнения. Няма иначе как да си го обясня. Аз ще му се извиня, ако той каже, че го е направил несъзнателно и то не само към мен, а и към партийните централи - към ДСБ и РЗС. Той признае, че наистина това е проблем на неговия непрофесионализъм, на неговото неразбиране на сериозността на нещата, няма проблем - аз ще му се извиня.

Като постоянно ви спрягат името, някой разпитвал ли ви е, някой викал ли ви в полицията?

По каква причина трябва да ме извика някой да ме разпита?! Нали трябва да има някаква информация. Защо трябва да ме разпитват някои, като е очевидно, че това са политически нападки. Понеже настоявате, ще направя и друга квалификация. Някак си в стил Бойко Борисов той си стартира кампанията за предстоящите избори. Ако някога това се правеше с едни методи на бухалката, сега по малко по-екстравагантен начин. Той понеже премина границите на търпимост към този стил, аз затова си позволих и съм подготвил сигнал до главния прокурор на Републиката, който утре ще внеса.

Сигнал за какво?

Да се вземат спешни мерки за случващото се, като категорично съм изразил съмнения заради поведението му да има някаква връзка с идеолозите или тези, които са внушили извършването на тези престъпления.

Премиерът на България има връзка с идеолозите на това престъпление?

Точно така. Основание за това ми дава поведението му в сутрешния блок на ТВ 7.

Представяте си, че премиерът Борисов е отишъл и е сложил взрива пред „Галерия" и пред централите тази сутрин?

Не съм си представял никога, че премиерът Бойко Борисов е отишъл и е поставил взрива. По никакъв начин никога такова нещо не съм заявявал. Отлично зная, като човек, който преди се е занимавал със следствието при терористичните актове, а сега - с първопричините, отлично се чувам и зная какво говоря. Аз казах, че това говорене от страна на премиера поражда съмнения за негова връзка с евентуалните идеолози или хора, които са внушавали тези престъпления.

Опитвам се да разбера каква може да е връзката на премиера с идеолозите на поставянето на взрива?

Ако премиерът се извини и каже, че е допуснал много груба грешка като министър-председател, че се е опитал тази сутрин да поднася версии в телевизията и по този начин да насочва грешно разследващите, аз ще му се извиня. Понеже това не се е случило, аз пък имам съмнения, че той има отношения във връзка със случилото се и затова се обръщам към главния прокурор. Разбира се, имам много други аргументи, аз съм ги изложил в сигнала си.

Има ли политическо напрежение в момента?

Политическо напрежение има много отдавна. Смея да си позволя да кажа, че сме в процес на икономическа катастрофа и е очевидно, че с това, което се случва в страната, сме пред прага на сериозна политическа криза.