Абас Заки: Фатах ще пази мира с Хамас като очите си
Абас Заки: Фатах ще пази мира с Хамас като очите си / снимка: БГНЕС, архив

Израел от десетилетия окупира Западния бряг и ивицата Газа - две територии, за които палестинският народ иска независимост като Държавата Палестина. Въпреки своята окупация на тези територии обаче, Държавата Израел настоява собствените й права да бъдат признавани, както и самото й "право да съществува". Заедно с тази реторика от страна на израелското правителство, Тел Авив продължава с едностранния и обявен за нелегален строеж на 760-километровата бетонна стена разделяща Израел и Западния бряг.

Търсейки своите права пред международната общност, управляващата в Рамала партия ал-Фатах наскоро сключи мирен договор със своя съперник Хамас. Заедно, и против желанието на Израел, двете партии възнамеряват да търсят признание за Палестина пряко от Общото събрание на ООН, което ще се събере през септември в Ню Йорк. За развитието на палестинската кауза, за отношенията между палестинските партии Фатах и Хамас, както и за отношенията между Израел и Палестинската власт, разказва Абас Заки - специален пратеник на партията ал-Фатах, който беше на посещение в България търсейки подкрепа за предстоящото гласуване в ООН.

Г-н Заки, Вие сте на официално посещение в България. С кого сте говорил по вашите въпроси и какво чувствате, че сте постигнал?

Успях да се срещна с почти всички политически сили в България. Завърших посещението си с обща среща на арабските посланици в София. Отношенията между палестинците и България е много древна и добра. Наскоро Министърът на външните работи на България беше на посещение в Рамала и той е наясно с развитието на нещата. България официално признава Палестинската власт от 1983 година и се надяваме да успее да убеди Израел да признае резолюцията на ООН по отношение на Палестина.

Както казахте, Министър Младенов беше в Рамала, но също така беше и в Тел Авив. Знаете ли как е завършила тази негова визита с израелската власт?

Без съмнение Израел ще направи всичко възможно да убеди България да не участва и да не се съгласява на признаването на Палестина като пълен член в ООН. Но нямаме данни Израел да е успяла да убеди България да не признае приемането на Палестина като пълноправен член.

Какво точно търсите от общото събрание на ООН и какво точно търсите от Съвета за сигурност на ООН?

Ако успеем да видим, че Четворката - тоест ООН, Русия, Америка и Европа - успее да убеди Израел да признае резолюцията на ООН, без проблем ще успеем да видим палестинската държава през септември. Но поради това, че Израел е пречка на политическите преговори и предпочете окупацията пред мира, ние настояваме Четворката да изпълни обещанието си през септември. Ако това не стане, ние през септември ще отидем в ООН да поискаме да станем пълен член, а не само наблюдател. Това не е едностранно действие от страна на палестинската власт. Наше политическо право е да продължаваме нашата политическа борба да утвърдим нашата държава в границите на 1967 година. А това е международна резолюция. Не може Израел винаги да остава над международния закон и международните резолюции и да не взима под внимание пътната карта за оттегляне от всичките окупирани през 1967 година земи, както и Резолюция 194, която гласи завръщането на емигрантите, бежанците, в техните земи.

Има слухове, че САЩ може да поискат да наложат вето над вашата кандидатура за пълно членство в ООН. Страхувате ли се от това и защо може те да искат да наложат това вето?

Това, което ние получаваме като данни и информации е, че Обама чака отговор от Израел. Ако Америка ще използва своето право на вето спрямо международните резолюции, тя трябва да пише обяснение към Общото събрание на ООН защо го прави. Има разлика между вето в Общото събрание и вето в Съвета за сигурност. Америка е подвластна на АИПАК - Американско-израелският комитет по обществени въпроси - както и на силното израелско лоби в Америка.

Доколкото знам са ви нужни 125 гласа в Общото събрание на ООН, а според данни в медиите, засега ви липсват петнайсетина гласа - мислите ли, че ще можете да намерите всичките нужни гласове, и кои ще са най-трудните държави да убедите?

Ние не искаме предварително да се приема, че ще има определени държави, които ще подкрепят Израел против създаването на Палестинската държава, поне на този етап. Но има държави, които са подвластни на тайните служби на Америка и на Израел и които просто изпълняват волята на Израел...например Микронезия!

Махмуд Абас каза, че ако Палестинската власт спечели подкрепата на САЩ, тя няма да търси подкрепата в ООН през септември. Защо?

Търсим или признаване на една изцяло независима палестинска държава, или ще го търсим в Общото събрание на ООН през септември. Друго решение няма. Няма междинни решения.

Наскоро сключихте мирен договор с партията Хамас. Вярвате ли, че този мир между вас може да се окаже траен?

Ние като власт и политическа сила държим на поддържането на този мирен договор. Ангажираме се с този мирен процес и настояваме да ни приемат като пълен член в ООН. Едно от основните условия е да се изисква и да се поддържа мир чрез мирен процес. Съответно трябва палестинците да са единни за да се изпълнява тази цел. Хамас е една основна част от палестинския народ. Както ние, така и Хамас изпитахме тежестта на разделението. Това беше много пагубно. Обединението е основна цел на нашия народ. Ние се ангажираме да пазим това обединение както пазим очите си. Няма връщане назад.

Хамас е известна с това, че е много войнствена. Дали този мир между вас ще е положителен защото така резултира една единна държава, или може да се окаже отрицателен поради това, че сте сключили мир с една войнствена сила?

Ние сме водачи на нашия народ. Както Хамас, ние също отговаряме за това решение. Не приемаме непрекъснато да ни намекват, че има екстремисти сред палестинците; ние отговаряме за приемането на Хамас в нашите среди. Имайки предвид, че в израелската страна има партии, които издигат лозунги "смърт на араби" и са много екстремистки. Трябва да се знае, че Хамас не е екстремистка партия. Както беше изпитана Хамас в Газа, тя е за политическите преговори и за мирния процес. Не може да има аналогия между Хамас и екстремистките партии в израелската страна.

Кои са най-трудните теми в споразумението ви с Хамас?

Хамас вижда мирният процес който ние започнахме, като нереален. Те изглеждаха по-силни тъй като ние изгубихме 20 години в преговори без никакви резултати. През това време се увеличи изтезаването на палестинския народ и окупацията на палестинските земи. Израел стигна много далеч с нейния гнет, например като успя да изгради разделителната стена. Във време, в което целият свят аплодира падането на берлинската стена, Израел използва най-жестоки методи срещу палестинските пленници, което противоречи на третата Женевска конвенция за военнопленниците. Също така и конфискува много земи, разруши много домове, извърши и други, общи наказания. Затова Хамас изглежда силна, защото мирният процес просто боксува. Най-трудното по отношение на Хамас е, че мирният политически процес се провали поради нежеланието на Израел в тази насока. Именно за това ние с Хамас ще поставим нова стратегия на земята, на всички нива, за да подредим нашия палестинския дом, за да можем така да посрещаме глобалните предизвикателства.

Ако спечелите признание в ООН, ще бъде ли възможно по някакъв начин да се премахне стената между Палестина и Израел?

Няма да стане веднага, както и уреждането на власт и независимост. Изисква се време, но ще бъдем малко по-силни и по-убедителни в тази насока. Според нас, в никоя държава не трябва да има подобни разделителни стени нито окупации. Ние искаме да бъдем напълно независими, със столица Ерусалим, и да имаме правото да създаваме свои свободни договори с различни чужди държави. Всяка бъдеща резолюция трябва да има предвид Резолюцията 194 и да бъде справедлива спрямо палестинските бежанци в цял свят.

През 2005 година г-н Махмуд Абас беше избран за президент с много голямо мнозинство, а само година по-късно, Хамас и Фатах спечелиха подобни резултати в парламентарните избори. Защо има такава голяма разлика само за една година? И каква е ситуацията днес?

Махмуд Абас успя да събере 63% защото имаше пълно мнозинство в партията ал-Фатах за президент - той беше единственият кандидат на партията ал-Фатах. През 2006 година имаше вътрешен конфликт и разделение в партията ал-Фатах и по време на изборите на някои избирателни райони кандидатстваха например по 16 души за 4 депутатски места. Партията позволи да участват много кандидати в изборите, същевременно забравяйки, че има една много силна партия която се нарича Хамас. Като цяло, общият брой гласове които събраха всичките кандидати на Фатах всъщност бяха много повече от гласовете за Хамас. Това беше един "подарък" за Хамас, и тази победа беше изненада за нея. Ситуацията в момента е много по-различна. Ал-Фатах вече е успяла да подреди своя дом. Вече не кандидатстват по двама за президент или четирима за една община. Така че бъдещето е наше. По време на властта на Хамас в Газа, тя успя да разруши почти цяла Газа и не допринесе с нищо ново. Не поднови нищо в този сектор.

След като сте установили това единство, ще вложите ли усилия да поправите грешките на Хамас в Газа?

Сто процента, няма как! Ние сме на път да създадем технократско правителство. Първото нещо с което то ще се захване е подновяването и преустройството на Газа. Четири милиарда и 800 милиона долара са ни подарени от целия свят за реконструкция и преустройство. Второто което ще се направи е да се реабилитират хората страдали от разделението и конфликта между Хамас и ал-Фатах. Третото, което трябва да се направи, е да се подготвим за президентски и парламентарни избори, както и за избори на Революционния комитет. Това ще се състои най-късно през май 2012 година. Висшата власт ще бъде ООП - Организацията за Освобождение на Палестина.

Финансите на палестинските територии най-вече идват от международни помощи. Каква икономика ще има една независима Палестина? Какво ще се произвежда; как ще уредите социални помощи, пенсионни схеми, здравеопазване...?

Ние в момента минаваме през един преходен период и досега нашата икономика изцяло е била свързана с Израел и най-вече с Парижката икономическа конференция. Ние сме на път да освобождаваме палестинската икономика. Ние като най-млада обявена държава ще използваме всички механизми, които целият свят успява да осъществи на икономическо ниво, за да могат да ни бъдат в полза. В момента ние сме под окупация и Израел успява да конфискува всичко което притежаваме - земя, свободи, всичко. Дори по време на реколтите, когато успяваме да съберем например кайсиите, те не разрешават плодът да преминава границите и да бъде разпродаден, и той се разваля. Всичките възможни приходи на палестинската власт, под каквато и да е форма, се събират от Израел. Те правят каквото си искат. Ако някой палестинец например дължи пари на израелец, те го "отрязват"... Понякога други пари се взимат под формата на такси, данъци и т. н. До 2007 година палестинците бяха на сто процента зависими от чужди помощи; след тази дата, зависимостта ни спадна на 40%. Значи има усвояване със собствени сили на икономически механизми. Има прогрес и развитие в икономиката на Палестина. Миналата година растежът беше 8% - това е най-високият напредък и развитие в цял свят - при това, че сме под условията на окупация.

Израел винаги казва, че палестинците трябва да признаят нейното право да съществува. Повечето съседи на Израел обаче са против това право на Израел да съществува. Каква е позицията на Фатах по този въпрос?

Ние ще вложим двоен труд и усилия да изпълним мечтите на нашия народ за да успее той да достигне до независимост и свобода, за да могат да се завърнат бежанците и да има самостоятелна държава - но всичко това според международните резолюции на ООН.

Обикновените граждани признават ли правото на Израел да съществува?

Много е трудно за хората да се съгласят с това, но доверието им е в Ясер Арафат както и в съвременните условия и тяхното желание за истински мирен процес. То е за статут, в който Израел съществува като съседна държава, приета от арабските държави наоколо. Това е част от арабската инициатива за мир.

Израел много често използва неконвенционални оръжия като например фосфорни бомби срещу палестински граждани. Защо според Вас международната общност не прави повече да ги възпре, да помогне на палестинските граждани да не страдат?

Трябва да знаете, че Израел използва и изпитва нови модерни американски оръжия върху палестинския народ, все едно че сме опитно поле спрямо тях. Те имат възможност да разрушават абсолютно всичко. Но няма да успеят да го направят и да достигнат нашата воля за победа. Затова ние минахме през много затруднения - сега ние напредваме а Израел остава назад. Както виждате, светът е вече едно малко село при тази глобална комуникация и сега вече е ясно, че Израел изпълнява тероризма. Най-висшата форма на тероризъм е окупацията. Израел говори за демокрация, която обаче не съществува при тях. Нетаняху в американския конгрес изглежда като лъжец който извежда кукли като казва че в арабския свят няма демокрация. Според него единствените араби, които се наслаждават на демокрацията, са "единият милион араби живущи в Израел". С това той има предвид единият милион и шестстотин хиляди палестинци живущи зад Зелената линия, тоест в израелските територии, които страдат и живеят в много тежко състояние и спрямо които се използва расизъм. Те искат да се признае израелската държава за да могат да изгонят християните и мюсюлманите от техните територии. Именно за това Нетаняху изглежда като клоун, а депутатите в американския конгрес изглеждат безсилни пред този клоун. Те станаха прави 29 пъти да го аплодират без никаква ясна причина и без каквато и да било логика. Именно страни от Третия свят, изостанали страни, не преувеличават в почитането на такива личности. Екстремистите в Израел сложиха портрета на Обама и го замеряха с обувки! Обама е избран от американците; американският народ за израелците е равен на обувки... Липсва достойнството на американския конгрес щом по този начин се действа спрямо техния президент - при това, че американците не уважават резолюцията на Четворката спрямо мирния процес в региона.

Как считате, че чуждите медии представят Палестина спрямо това как представят Израел?

Няма независима медия. В повечето случаи световните медии са под властта на Израел. Америка, която е "лидер" на целия свят, има два "мегдана" и тя е единствена, която има стратегическо сътрудничество с Израел. И щом тя е подвластна на Израел, значи това съответно влияе и на американските, както и на световните медии. Но има писатели и медии в Европа на които действително им сваляме шапка, има и европейски държави като Англия и Франция, с много древна история, които действително сега взимат съвсем различна позиция. Има и европейски депутати, като Луиза Моргантини и Джордж Галоуей, които подкрепят правата на човека и справедливите каузи на народите. Те също ни подкрепят и сме оптимисти, че няма да властва израелската кампания над палестинските каузи и правата на палестинския народ.