10 служители на ДФ „Земеделие са уволнени заради злоупотреби
10 служители на ДФ „Земеделие са уволнени заради злоупотреби / снимкa: БГНЕС
10 служители на ДФ „Земеделие" са уволнени
22914
10 служители на ДФ „Земеделие" са уволнени
  • 10 служители на ДФ „Земеделие" са уволнени

След постъпили множество сигнали за конфликт на интереси изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие" Калина Илиева разпореди спешна проверка на служителите си. 10 от тях вече са уволнени заради установени груби нарушения, съобщи пред Дарик Илиева. Създадена е работна група, която в едномесечен срок ще извърши проверка на всички представени декларации за конфликт на интереси от работещите във фонда. Илиева уточни, че в няколко региона са направени съвместни проверки с икономическа полиция, вследствие на които също има отстранени служители. Сигналите за конфликт на интереси са подадени по електронна поща и по горещата телефонна линия във фонда. Ето какво още каза Калина Илиева за стартиралите проверки:

От какъв характер са най-често срещаните подадени сигнали, за какво ви сигнализират гражданите? 

Най-вече ни сигнализират за забавяне от страна на служителите при обработка на документите, затова, че според бенефициентите, които подават сигналите, има и тенденциозно отношение или забавяне по една или друга причина, свързани с някакви нерегламентирани плащания.

Искат пари на ръка, за да бъде придвижен проектът по-бързо - затова ли става въпрос?

Да, но както казах ние проверяваме всеки от тези сигнали, защото част от тях са наистина неоснователни, но, от друга страна, ние констатирахме в един от градовете и нашите служители установиха наличен бизнес план в компютъра на наш служител, който явно е бил подготвян, което категорично противоречи на вътрешните правила. Има попълнени декларации от всеки един от служителите. Подобна дейност е абсолютно недопустима. В Ямбол вече имаме проверка, извършена заедно със служители от „Икономическа полиция", пак по подаден сигнал на електронния адрес. Образувано е досъдебно производство, като срещу съответните служители са предприети дисциплинарни действия.

Тоест, те са уволнени и колко служители са уволнени в резултат на този сигнал?

В резултат на този сигнал първоначално са освободени двама служители, а след като компетентните органи ни предоставят съответните данни, при необходимост срещу всеки един от останалите служители ще бъда предприети действия.

Има ли региони в страната, в които преобладават тези сигнали?

Не, не бих казала, че има региони, но регионите, в които ние вече извършихме проверки, са Враца, Ямбол и Благоевград. Това са регионите, в които и отпреди имаше образувани преписки, но явно не им е било обръщано достатъчно внимание.

Вече ясни ли са резултатите от тези проверки?

Не, не са приключили. Единствено в Ямбол вече са комплектовани документите и са изпратени, образувано е и досъдебно производство. В другите райони проверките продължават.

Вие, знаехте за тези практики още в момента, в който встъпихте в длъжност и поехте управлението на фонда. Колко и има ли вече уволнени служители заради такива практики, освен тези в Ямбол? 

Да, тези проверки започнаха от самото встъпване на екипа ми тук. Има констатирани най-различни нарушения. Да, има и уволнени други служители на централно ниво.

Колко са те?

Сигурно са поне 10 човека. 

10 човека вече са уволнени от фонда заради конфликт на интереси?

Не, не заради конфликт на интереси, а заради най-различни нарушения, който са във връзка с изпълнение на служебните им задължения.

Вие, казвате, че зачестяват обаче тези сигнали и нарушения. Това показва ли, че има някакъв вид безсилие от страна на фонда да се справи с тези служители.

Не, напротив, точно обратното - показва, че на бенефициентите им е дадена възможност и им е осигурен начин да сигнализират за тези нарушения. Явно допреди това са нямали гаранция, че при евентуални такива сигнали техните проекти ще бъдат обработени. Ние обмисляме варианти да създадем специална комисия, за да можем да осигурим пътека за тези бенефициенти, които подадат сигнал затова, че техните проекти въпреки всичко ще бъдат разгледани безпристрастно от фонда.