Прозрачност без граници: Формите на изкривяване на вота еволюират
Прозрачност без граници: Формите на изкривяване на вота еволюират / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

В сравнителен план спрямо предходни избори при евровота се наблюдава същия тип и същото разпределение на основните типове нарушения - над 50 на сто са организационно-технически проблеми и около една четвърт до към една трета от сигналите са за контролиран вот. Това каза Линка Тонева, програмен координатор на „Прозрачност без граници".

Купуването на гласове еволюира в други преки или непреки форми на изкривяване на вота, каза тя. По думите й тази година са били най-интересни процесите, свързани с ролята на независимия наблюдател.

Получени са сигнали за неправомерно поведение на наблюдатели. Едно от нещата, които от „Прозрачност без граници" отчитат като драстичен проблем, е присъствието на повече от един наблюдател в изборното помещение от една и съща организация, невписване на наблюдателите, невъзможност да се контролира в секцията колко са наблюдателите на конкретна организация.

„Определено процесът на манипулиране, на изкривяване на вота е свързан както с реални процедурни хватки, и с психологически натиск върху избирателите и в определени секции това би било проблем", каза Тонева.

Дали са били честни изборите, може да се каже на по-късен етап, категорична е представителката на "Прозрачност без граници".