Най-много сигнали за административни нарушения отчитат наблюдатели
Най-много сигнали за административни нарушения отчитат наблюдатели / снимка: БГНЕС
Най-много сигнали за административни нарушения отчитат наблюдатели
72696
Най-много сигнали за административни нарушения отчитат наблюдатели
  • Най-много сигнали за административни нарушения отчитат наблюдатели

31 сериозни сигнала за нарушения на изборния процес са получили в Института за развитие на пубичната среда. Това съобщи Антоанета Цонева пред Дарик. Над 40 сигнала са подадени от граждани и в интернет платформата за честни избори, която института поддържа, поясни тя.

По думите й на първо място са сигналите, свързани с административни нарушения, следствие от недобре подготвена изборна администрация. „Не съм виждала толкова нисък капацитет на секционните избирателни комисии, правилата не се познават на базисно ново, комисиите практически не са получили обучение”, съобщи Цонева.

Методическите сигнали, по които комисиите работят, са им раздадени на хартия вчера заедно с изборните материали, допълни тя.

Масово се нарушават изискванията как се борави с бюлетината, заяви оше Антоанета Цонева. Най-често синалите са, затова, че комисията не сгъва бюлетината пред избирателя преди да му я подаде, ненаранени печати, също и сигнал за поредварително откъснат номер в долния десен ъгъл преди да бъде дадена на глаоподавателя.

Чуйте подробности в аудиофайла