Здравното министерство събира експерти и пациенти за реформа в болничното лечение
Здравното министерство събира експерти и пациенти за реформа в болничното лечение / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Здравното министерство свиква експерти, пациентски организации и директори на болници за спешна промяна в наредба за болничното лечение. Причината - прокуратурата атакува текст, според който, ако пациент напусне преждевременно болницата, трябва да плати направените му медицински процедури, предава bTV.

Прокуратурата настоява пред Върховния административен съд да отпадне част от текста на декларация, която пациентът подписва при постъпване в болница. С нея той се съгласява, че ако напусне преждевременно и с това попречи болницата да си получи парите от здравната каса или от министерството, той ще ги извади лично от джоба си.

„Касата контролира това нещо и ако напусне преждевременно, не заплаща клиничната пътека и лечебното заведение трябва да си търси парите лично от пациента", обясни д-р Борил Петров, изпълнителен директор на Пета градска болница в София.

Според прокуратурата обаче това противоречи на основни конституционни права на гражданите. Нарушава и разпоредби на Закона за здравното осигуряване. В жалбата до съда се казва още, че по този начин здравно осигурените лица неправомерно са намесени в отношенията между болниците и институциите.

Освен заради обстановката и отношението, пациентите напускат по-рано и защото се чувстват добре и не им се лежи в болнично легло. С декларацията, която подписват, поемат и лична отговорност в случай, че получат усложнения заради прекратения престой. Тази част от документа остава.

„Това, което липсва като цяло на нашата здравна система, е, че никой не се интересува от мнението на потребителя, на пациента - дали той е доволен или не от лечението. Ако такъв механизъм бъде въведен, много от тези казуси ще отпаднат", коментира Стойчо Кацаров, център за защита правата в здравеопазването.

Здравното министерство започва работа по промяна на правилата. А делото срещу наредбата е насрочено за края на ноември. От ведомството уточниха, че промените ще бъдат съобразени с причините, поради които пациентът напуска по-рано лечебното заведение. В писмо от ведомството заявяват: „Ако проблемът е в болницата - тя трябва да понесе отговорността си и във финансов аспект, ако проблемът е друг - пациентът трябва да има възможност да обясни решението си.