/ ThinkStock/Getty Images
На българския пазар не се продава млян червен пипер, произведен изцяло от българска суровина. Част от фирмите внасят пипер на люспа от Китай и го пакетират у нас, а друга част смесват родната суровина с китайски пипер. Това разказа в интервю за Дарик председателят на асоциация „Български пипер" Георги Василев. По думите му заради навлизането на евтината китайска продукция на европейския пазар над 300 предприятия за производство на червен пипер у нас са затворени, а чисто български млян червен пипер се прави само в малки стопанства и за семейно потребление. Георги Василев постави проблемите с производството и продажбата на млян червен пипер на фона на статистиката на Евростат, че България е най-големият производител на билки и подправки в Европейския съюз за 2017 година.

Шест от най-полезните ферментирали храни (ВИДЕО)
 
От 2 лева и 50 стотинки до 15 лева за килограм на едро варират цените на мления червен пипер у нас. Разликата в цената илюстрира и разликата в качеството на подправката, твърди Георги Василев от асоциация "Български пипер". Той се обръща към хората с призив, да не купуват евтин млян червен пипер, и дава за пример пакетче от 50 грама, което лично той разтворил във вода.
 
„30 грама останаха стърготини и мазна боя по тенджерата. В много случаи българинът яде тухли и керемиди, смлени на прах, стърготини, фино изтъргани. Всичко това боядисано с малко червен пипер от Китай с много ниска цена“, каза Василев.

Как да се храним през студените зимни дни? (ВИДЕО)
 
Въпреки че върху етикетите на много от пакетчетата червен пипер е написано „Произведено в България“, в тях няма нищо българско, обясни Георги Василев.
 
„Да, мленият червен пипер е стрит в България, но той е израсъл като пипер и изсушен в Китай“, допълни той.
 
Според Георги Василев китайската инвазия, довела до унищожаване на българското производство на млян червен пипер, не може да бъде спряна. Към момента Китай владее около 70 процента от световното производство на сушен пипер за мелене, а  ниски цени, на които продава суровината, са убили местните производители в цяла Европа.