Заради рекет лихвар искал да скача от 11 етаж
Заради рекет лихвар искал да скача от 11 етаж / снимкa: Дарик - Шумен

Рекет от местен бизнесмен е в основата на намерението на разградския лихвар Иван Стойчев да се самоубие. Това съобщиха присъствали на преговорите на 11 етаж в община Разград.

Стойчев заплашваше да скочи именно от там. Да не го прави го убеждаваха близо два часа психолози, полицаи, кметът на Разград Денчо Бояджиев и адвокатът на лихваря - бившият депутат Младен Червеняков.

Преди да се качи на последния етаж на кметството Стойчев трябвало да сключи с бизнесмена Йордан Панчев извънсъдебно споразумение по дело за 5 милиона лева. Отсрещната страна обаче поискала повече от договорените пари и до подпис не се стигнало.

Също днес съдия-изпълнител е продал 5 имота на лихваря.

Стойчев е на 52 години. Срещу него в Разградски окръжен съд през последните 2 години се водиха две наказателни дела. Първото - за лихварство - завърши ефективна  осъдителна присъда, която по-късно бе променена в условна от Върховния касационен съд. За присвояване, извършено преди 17 години, когато е бил директор на местно фуражно предприятие, Стойчев бе оправдан.

Миналият месец срещу лихваря трябваше да започне и дело, заведено от комисията „Кушлев", то обаче бе отложено заради непълна документация от страна на комисията. Институцията обвинява Стойчев и съпругата му, че са получили от престъпна дейност над 6 милиона лева.