Представители на бизнеса и служебният кабинет обсъдиха в Министерския съвет възможни мерки за излизане от ситуацията на криза с цените на тока и газа за индустрията.

Министърът на икономиката Даниела Везиева уточни, че идеята е в рамките на мандата на служебния кабинет, без да се правят законодателни промени, да се предприемат резонни мерки, които да помогнат на бизнеса в тази ситуация. "Това, около което се обединихме, е до края на следващата седмица работни групи от трите министерства, заедно с екипите на работодателските организации, да изготвим текстове, които да са свързани с промяна на цените по отношение на договореностите между краен потребител и производител", посочи министър Везиева.

КРИБ за цената на тока: Застрашено е функциониране на стопанството и държавата

„Всички знаят за големия проблем, с който се сблъсква българската индустрия с цените на електроенергията и с цените на природния газ. Едва ли някой не се притеснява. Получаваме всеки ден многобройни обаждания на притеснени хора. Затова ние направихме куп предложения за излизане от кризата и за поне частично решаване на проблема“, посочи председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

„Факт е, че в определени моменти цените в България продължават да са най-високите в Европа и по-специално за електроинтензивната ни индустрия цените са наистина убийствени спрямо нашите конкуренти в останалите европейски държави, да не говорим за Щатите и други държави, които са със силно развита икономика“, допълни той.

„По тази причина КРИБ, Минно-геоложката камара и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, където членуват голяма част от енергоинтензивните дружества в България, проведохме тази среща след отправено писмено предложение към премиера, към министъра на енергетиката, като успяхме да проведем един ползотворен разговор. Ще има работни групи“, посочи още Домусчиев.

КЕВР тепърва ще търси мерки да спре повишението на цените

Затова от КРИБ предлагат хибриден модел, с който да се помогне на българската индустрия.

„Знаете, че вече по настояване на работодателските организации правителството определи, че ще отпусне 50 лева помощ на мегават към всички стопански потребители, но това за нас не е достатъчно. Това не решава проблема на никой. Поради тази причина ние настояваме, както е записано в регламента от 2019 г. на ЕС, да се пристъпи към подписване на двустранни договори с АЕЦ и НЕК на българските предприятия, които са в тази група енергоинтензивната индустрия“, посочи още Кирил Домусчиев.

Той обясни, че това е нещо, което до края на следващата седмица трябва да се реши с юристи и със съответните експерти в тези работни групи.

"От страна на правителството ще бъде министърът на енергетиката, а от наша страна - председателят на БФИЕК Константин Стаменов. Да се надяваме, че ще даде добър резултат”, каза още Домусчиев и допълни, че проблемът е голям и няма как да се изчаква повече.

На брифинга пред медиите стана ясно още, че КРИБ ще препоръча на останалите работодателски организации да изчакат с протестните действия заради високите цени.