Започват внезапни проверки на болниците
Започват внезапни проверки на болниците / www.sxc.hu
Започват внезапни проверки на болниците
26873
Започват внезапни проверки на болниците
  • Започват внезапни проверки на болниците

Лекари са поставяли стентове за разширяване на кръвоносните съдове на пациенти, без това да е било необходимо. Това сочи доклад на Националната здравноосигурителна каса, съобщи д-р Златица Петрова от новосъздадената агенция "Медицински одит" към здравното министерство. Данните сочат още, че в Европейския съюз около 30% от пациентите, обърнали се към лекар със сърдечно-съдов проблем, са получили катетер за разширяване на съдовете, в България това се случвало при 65% от случаите. Причината била, че клиничните пътеки по кардиология са добре платени и по този начин се правило опит за източване на НЗОК. Първите жалби, получени в агенцията, са от близки на трима починали, които смятат, че лекарска грешка е причината за смъртните случаи. 

Единият от сигналите, които проверява агенцията, е свързан със забавяне на лечението на пациент и прехвърлянето му между три болници, след което той е починал. Проверява се и случай, при който са изписани лекарства и консумативи за починал пациент. За друг пациент се твърди, че е диагностициран за киста на панкреаса, но му е направена операция за киста на бъбрека. Проверките ще се правят още от понеделник, като те ще са по жалби на пациенти или пък планирани, обясниха от агенцията.

Към момента били засечени нарушения във всички болници в страната, в които има отделения по инвазивна кардиология, обясни д-р Златица Петрова от новосъздадената агенция. Там лекарите били поставяли стентове, без да има нужда:

„За около 62-63 процента няма нужда да бъде извършена такава дейност. 2007 година тази диагностична лаборатория бяха осем, след това в много бързи темпове тези лаборатории стигнаха до 23".

Според Националното дружество на кардиолозите в България, обаче на много нисък процент от хората със сърдечно-съдови заболявания се поставя стент. Освен това броят на лабораториите били под средното ниво в ЕС, обяснява доктор Иво Петров (член на УС на Националното дружество на кардиолозите в България и дружеството по инвазивна кардиология, шеф на Кардиологичното отделение в „Токуда Болница София):

„От гледа точка, че на прекалено голям брой пациенти се слагали стентове, въобще не е вярно. Около 90 процента от пациентите са с остър миокарден инфаркт. Статистиката от миналата година е по статистика от здравната каса, а не на някой друг. Този процент е едва 14 процент, тоест имаме да наваксаме страшно много. В България се случват между 16 и 20 000 инфаркта на година. Сами разбирате, че тези 14 са страшно малко и останалите 86 процента за съжаление имат много висока смъртност".

Проверките започват от понеделник и ще се извършват заедно с НЗОК и комисията за финансов контрол. Агенцията има право да налага глоби от 1000 до 3000 лв. при първо нарушение. Ако се докаже умисъл за източване на пари от здравната каса, може да се отнеме лицензът на здравното заведение.