Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Иван Капитанов.
Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Иван Капитанов. / БГНЕС
От началото на октомври започнаха доставките по двете схеми "Училищно мляко" и "Училищен плод" за учебната 2019/2020 г., които ще обхванат 480 хиляди деца, съобщи зам.-изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Иван Капитанов, пише БТА. 

Стотици училища без плод и мляко заради хаос в наредба

Той съобщи, че за учебната 2019/2020 бюджетът по схемата "Училищен плод" е над 13, 656 млн. лв., а по схемата "Училищно мляко" - над 15, 863 млн. лв. Децата ще получават 46 доставки по "Училищен плод" и 50 по "Училищно мляко". Броят на доставките е съобразен с прогнозния бюджет и е определен със заповед на изпълнителния директор на ДФ "Земеделие". Капитанов увери, че няма риск от компрометиране на училищните схеми и изпълнението им върви ускорено. Всички подадени заявления за одобрение от учебните заведения са обработени. За близо 80 процента от тях, общо по двете схеми, вече са с издадени актове за одобрение. От останалите заявители е изискана допълнителна информация.

Кой трябва да доставя продуктите за "Училищен плод и мляко"

Към момента по "Училищно мляко" са издадени 65 акта за одобрение на 1 882 учебни заведения от подадените 110 заявления за 2 556 учебни заведения. По схемата "Училищен плод" са издадени 80 акта за одобрение на 1 951 учебни заведения, при подадени 143 заявления за 2 606 учебни заведения, информира директорът на фонд "Земеделие".

Започват проверки в кухните на детските градини и училищата у нас

Издаването на актове продължава, съобщи Капитанов.

Той обясни, че разликата спрямо миналата година е в това, че производителите нямат приоритет в доставките. "Вече сами учебните заведения по свои критерии могат да избират доставчици", каза Капитанов. По думите му това могат да бъдат производителите, но и търговски фирми. Актовете за доставка ще се издават в срок от една година, което също е ново, каза Капитанов. По думите му всички подадени до момента заявления за одобрение от учебните заведения са обработени. През следващата седмица се очаква да бъдат подадени още 900 заявления, информира директорът на фонда. Ще доставят общо над 200 фирми след промените в наредбата за условията и реда на прилагане на схемите, а не както през предишната година - само три фирми, информира Капитанов.

Какво се случва със схемите „Училищно мляко и училищен плод”?

Той съобщи, че на 25 септември ВАС е приел определение, според което всички актове за доставка, издадени през 2018 г., прекратяват своето действие с приключването на учебната 2018/2019 година, независимо от срока, за който са били издадени. Тоест през тази учебна година се избират изцяло нови доставчици по двете схеми по променени критерии, поясни директорът на фонда.

Обмислят включване на повече български сезонни плодове и зеленчуци в училищата

Той каза още, че е заложено ежемесечно по всяка схема да се извършват до 10 броя доставки. За плодовете съществува изискване да бъдат доставени четири вида различни плодове и зеленчуци, за млечните продукти също има изискване за разнообразие. Те трябва да бъдат три различни продукта, като веднъж месечно трябва да бъде доставено прясно мляко, обясниха от фонда. Плодовете и зеленчуците, както и млякото не трябва да бъдат допълнително обработвани. Целта не е изхранване на децата, а създаване на навици за здравословно хранене, подчертаха от фонда.
БТА