/ Георги Димитров
Започна заседанието на Народното събрание. Парламентът удължи работното си време до изчерпване на точките, заложени за петък в дневния ред, със 144 гласа „за“ и осем „против“.

нс заседание
Георги Димитров

Депутатите започнаха с обсъждане на предложения за промени в Наказателния кодекс на второ гласуване. Те са събрани в общ проект, който включва общо седем законопроекта – на Министерския съвет, ГЕРБ-СДС, „БСП за България“ и „Възраждане“. 

Предложенията за промени в закона са свързани основно с престъпленията на пътя, трафика на мигранти, престъпленията по ксенофобски, расистки подбуди и заради сексуална ориентация. Народните представители предлагат прецизиране на текстовете и увеличение на някои видове наказания.

Двама нови депутати положиха клетва - Димитрина Любомирова Хаджиева-Недина зае мястото на Андрей Гюров като народен представител от  „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), а Валентин Йовков Тончев - това на Петър Чобанов от ДПС.

депутати нс
Георги Димитров

Пред два дни бяха прекратени пълномощията като народни представители на Чобанов и Гюров, след като двамата бяха избрани за подуправители на БНБ.

Депутатите гласуваха за прекратяване правомощията на народен представител Петър Петров.

В дневния ред е и избор на председател на Сметната палата. Кандидатите за поста са двама - Димитър Главчев, издигнат от ГЕРБ-СДС, и Нина Спасова – от „Възраждане“.

Очаква се депутатите да приемат на второ четене изменения в Закона за горите. Изборът на управител на Националната здравноосигурителна каса е точка четвърта за днес. Станимир Михайлов е единственият кандидат за поста. Той е предложен от парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“.

Изслушват Асен Василев в парламента за казуса с пристанище „Росенец”

В дневния ред е и първо четене на промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, както и изслушване на министъра на финансите Асен Василев, относно оценка на ефекта върху финансово-икономическото състояние и бюджета на страната и на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев, относно потенциалните рискове и щети за България, след приетия на 21 юли 2023 г. Закон за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова всичко в 49-ото Народно събрание е вървяло в два плана – "един видим и за пред хората, и един скрит – истинският". Това заяви тя в декларация от трибуната на Народното събрание.

Нинова отбеляза, че днес приключва първата сесия на 49-ото Народно събрание.

"Видимият – декларация за промяна, стабилност и за доброто на България. Скритият – подмяна, нестабилност и в повечето пъти в ущърб за българския национален интерес", каза лидерът на БСП.

„Хора, които се кълняха, че ще си отрежат ръцете, ако се съберат с политическия си опонент – едноръките джентълмени, партиите на взаимното отрицание, стигнаха до здрава прегръдка. Лодката срещу "Росенец" акостира в прегръдката на ДПС. Борбата за изчегъртване на ГЕРБ, и от ареста на Бойко Борисов, стигна до неговата политическа реабилитация и избягване от наказателна отговорност, благодарение на неговите "изчегъртвачи" – „Продължаваме промяната – Демократична България“, коментира Нинова. 

На последното заседание на Народното събрание, продължило над 20 часа, около 5:40 ч. тази сутрин депутатите гласуваха на второ четене бюджета за 2023 г.
Никол Николова/БТА