Заловиха отровни фъстъци с алфатоксини
Заловиха отровни фъстъци с алфатоксини / netinfo

600 килограма отровни фъстъци, открити в Габрово, ще бъдат изгорени в присъствието на санитарни инспектори, съобщи д-р Ани Егинлиян, директор на РИОКОЗ - Пловдив. Ядките съдържат афлатоксини близо 25 пъти над допустимата норма. Фъстъците са на фирма от Садово, която ги е доставила на сладкарски цех в Габрово.

Лабораторният анализ, извършен във Варна, е установил наличието на силно канцерогенни съставки. Фирмата доставчик, която разфасова основно вносни ядки, е представила документ, че фъстъците са закупени от частен земеделски производител от Садово.

Пред санитарните инспектори той е заявил, че това е единственото продадено от него количество. При проверката в складовете на фирмата не са открити други отровни ядки, уточни д-р Егинлиян. Неправилно съхранение е вероятната причина за образуването на алфатоксините. Продукцията на фирмата от Садово и наличната стока на частните земеделци от района ще бъдат проверявани редовно, за да не се допусне реализиране в търговската мрежа на некачествени ядки, каза още д-р Егинлиян.

Други новини от Пловдив