Задържан за блудство в Стара Загора холандец е съден и в родината си
Задържан за блудство в Стара Загора холандец е съден и в родината си / снимка: DarikNews.bg, Стара Загора

Хеере Вагенаар, който беше задържан в старозагорски хотел с две непълнолетни момчета, е бил осъден в Холандия за подобно престъпление. Това каза пред Дарик Стара Загора журналистът Митра Назар, която е следила случая.

На 15 декември 2011 г. Вагенаар е признат за виновен за сексуални действия с 14-годишно момиче, без осъществяване на полов контакт, снимане на детска порнография, както и заради това, че е убедил двама малолетни да гледат детско порно с него.

Осъден е на 30 месеца затвор, но е освободен след година и половина заради добро поведение. Излиза от затвора през декември 2012 г., тъй като към присъдата му се приспадат и шестте месеца арест.

14-годишното момиче е било племенница на Вагенаар. Той не е женен и няма деца. Живее в много малко холандски село, където след задържането му всички са били шокирани. След излизането му от затвора хората от селото не са го искали там и са организирали протести срещу него. Докато е бил в затвора са правени опити къщата му да бъде запалена и са хвърляни камъни по нея.

По време на съдебния процес Хеере Вагенаар не се е признал за виновен. Според психолозите по делото той не е осъзнавал вината си и е много вероятно да извърши отново подобно престъпление. С прокурорско постановление Вагенаар трябва да бъде наблюдаван за срок от 5 години дали ще извърши друго престъпление.

Срещу Хеере Вагенаар е повдигнато обвинение за блудствени действия с малолетни от същия пол. Мъжът е задържан на 3 януари вечерта в хотелска стая с две малолетни момчета от Дом за деца, лишени от родителски грижи.