Стреляно е по общо по 10 моторни превозни средства, сред тях 3 автобуса от градския транспорт
Разкриха подробности от стрелбата по автобус в Пловдив. Случаят е от 18 декември. Около 18 часа, 4 непълнолетни правят уговорка да се срещнат на площадка, водеща към Античния театър на Пловдив – уговорката била да се видят, консумират храна, да слушат музика. Един от тях обаче на срещата вади въздушен пистолет и за да им покаже на каква далечина стреля, той произвежда изстрели по 10 превозни средства, сред които автобуси от градския транспорт. Това обявиха от полицията в Пловдив на брифинг пред медиите.

3 сачми попадат в стъклата на автобуси от градския транспорт и ги повреждат. Няма изготвена експертиза все още, но по данни на служителя от градския транспорт, става дума за щета от около 800 до 1000 лева на стъкло. Със същия пистолет по-рано е стреляно по кенчета. Не е ясно откъде се е сдобил с този пистолет, защото няколко пъти променя версията си откъде го е закупил. Това не е оръжие по смисъла на закона, но е достатъчно силно, за да нанесе достатъчно щети.

Стрелба срещу автобуси на градския транспорт в Пловдив

Органите на реда разследват версията, че оръжието закупено с чужда лична карта.

16-годишен е задържан за 24 часа. Наблюдаващият прокурор ще прецени за какво да повдигне обвинение - дали само за повреждане на недвижими вещи или за евентуално хулиганство, или за двете. Той не е криминално проявен, учи в елитно училище, стана ясно още от разследващите.

Останалите трима също са непълнолетни на същата възраст.

Мирослав Петков, началник на един от секторите на Криминална полиция в Пловдив съобщи, че сформираните групи са провели разследване, увенчано с успех - има задържано едно лице, наред с него са работени с още трима души, които са непосредствено са били свидетели. Разнопосочни са версиите и се изясняват.

От полицията апелираха родителите да внимават с възпитанието на децата си, а не да оставят тази функция на полицията и прокуратурата. Във връзка с новогодишните празници се закупуват много пиратки и фойерверки. И отново подчертаха, че родителите трябва да внимават в това отношение - невинна детска игра може да доведе до големи бели.

По предварителни данни, родителите не са знаели за този пистолет. Разстоянието, от което са стреляли, е от около 20 метра.