/ ThinkStock/Getty Images
Реален изглежда рискът за пациентите да започнат да доплащат за скъпоструващи лекарства, които сега са им безплатни. Фармацевтични фирми може да спрат отстъпките към търговците, които сега компенсират разликата в цената, посочва bTV.
 
За лекарствата, които Здравната каса не поема изцяло, пациентите трябва да доплащат. При скъпоструваща терапия това доплащане стига няколкостотин лева на месец. За да не се налага пациентите да вадят пари от джоба си, фармацевтичните компании правят необходимите отстъпки от цените на складовете, съответно на аптеките.

Дефект в договор връзва ръцете на МЗ за електронния търг за лекарства
 
През 2017 г. 14 иновативни компании са направили отстъпки на стойност около 66 милиона лева. Тези отстъпки са засегнали около 60 лекарства – сред тях за кардиологични заболявания, ревматоиден артрит, диабет. Тази схема с отстъпките обаче има риск да спре.
 
Крайното поевтиняване обаче води до проблем – лекарствата изчезват от България:
 
Лекарствата стават на цени, които са твърде атрактивни и по-скоро се изнасят отколкото да се продават в България”, посочи директорът на Асоциацията на иновативните компании в България Деня Денев.

Революционно откритие: Нова терапия променя живота на болните от левкемия
 
Затова фирми обмислят да спрат отстъпките към търговците. За да не доплащат пациентите, те предлагат да дават отстъпките си директно на касата. Идеята им обаче не е включена в промените в Наредба №10, качени за обществено обсъждане.
 
Ако не се стигне до решение, пациентите са готови на протести.

Атакуват ни 15 вида вируси през октомври и ноември
 
Общественото обсъждане на предложените промени в Наредбата приключва на 18 октомври. От здравното министерство, заявиха, че е ще обсъдят и анализират всички постъпили становища, за да се намери баланс между интересите на касата, фармацевтичната индустрия и пациентите.
btv.bg