/ БГНЕС
Забравени от държавата села събират пари за асфалт
97844
Забравени от държавата села събират пари за асфалт
  • Забравени от държавата села събират пари за асфалт
Забравени от държавата села събират пари за асфалт. Жителите на крайдунавските села Горни и Долни Вадин ще запълнят сами дупките по пътя до Крушовене, който е в трагично състояние, тъй като институциите не изпълняват ангажиментите си. Пътят е републикански и поддръжката му е отговорност на Агенция „Пътна инфраструктура“.
 
Достъпът на линейки е почти невъзможен, а близо половината автобусни линии са спрени, заяви за Дарик един от инициаторите на кампанията Александър Георгиев.
 
Селата продължават да се топят, но градове-призраци у нас не се очакват

Изключително трудно е и за училищния автобус, който превозва всеки ден децата от двете села до училището в Крушовене, каза от своя страна Анелия Радулова, секретар на читалището в Долни Вадин, което е партньор на инициативата. Тя добави, че когато вали дъжд, кал залива пътя и автомобилите затъват.
 
След десетки писма до институции за пътната отсечка, която не е ремонтирана от 40 години, жителите на двете оряховски села вече не вярват и не разчитат на държавата.
 
Още две села изчезват от картата на България

До момента са събрани около 2000 лева за студен асфалт и гориво за резачки и косачки. На 23 юни, събота, доброволците ще запълнят сами част от дупките и ще разчистят растителността, която е завзела едното платно.
 
По ирония на съдбата селата Горни и Долни Вадин, които се намират на най-големия воден път в Европа - река Дунав, са на практика почти изолирани. Преди около месец група младежи решават, че им омръзнало да пишат писма до държавните институции, които носят отговорност за пътната отсечка.
 
Закриват поредното обезлюдяло село в Родопите

Читалището в Долни Вадин е партньор на кампанията. То е предоставило банковата си сметка за желаещите да дарят средства. Дарения се приемат и в касата на културната институция.
 
Около 20 доброволци да заявили желание да се включат в ремонта на пътя, уточни Александър Георгиев. Кампанията продължава до сряда, 20 юни, включително.