За първи път български деца задаваха въпроси на астронавтите на борда на Международната космическа станция.

Точно в 18:00 ч. започна разговорът на децата с астронавтите и първият въпрос беше на 7-годишната София, която попита: „Какво бихте донесли от космоса като подарък за едно дете“.

Могат ли кокошките да снасят яйца в Космоса, без те да се деформират“, беше друг от въпросите, които бъдещите малки учени и изследователи зададоха в рамките на събитието "Ало, Космос! Говори България" в София тех парк, което даде възможност на деца да получат отговори директно от астронавтите на МКС.

На въпроса на Михаил от София астронавтите Тома Песке и Марк Ван де Хей обясниха, че никога не са правили такъв експеримент, но може би в бъдеще ще направят.

„Казват, че Вселената е безкрайна и се разширява, как нещо безкрайно може да се разширява“ - попита 10-годишният Лъчко. „Много труден въпрос, хубавото на науката е, че се опитва да намери отговор на тези въпроси, надяваме се, че представител на твоето поколение ще ги даде“, отговориха астронавтите.

български деца задават въпроси на астронавтите от МКС
БТА

На Михаела, която се интересуваше, ако построим асансьор до Космоса, колко ще бъде висок, те обясниха, че трябва да имаме материали с необходимата здравина и може би това ще се случи към края на настоящия век.

Седемгодишният Александър искаше да разбере как се празнуват рождените дни в Космоса.

„Със сигурност не палим свещи, но украсяваме с балони и се опитваме да изненадаме рожденика, за да покажем колко е специален за нас“, обясниха събеседниците от Международната космическа станция.

български деца задават въпроси на астронавтите от МКС
БТА

Какво е чувството да бъдеш в открития Космос извън космическата станция, кога ще се позволи на децата да пътуват в Космоса, вярно ли е, че на Юпитер от небето валят диаманти, има ли лошо време в Космоса, бяха другите въпроси на децата.

Бъдещите изследователи се интересуваха и как космическата станция оцелява при "бомбардировките" с космически боклук, какво свързва астронавтите там, горе, какви съвети могат да ни дадат, за да живеем по-екосъобразно, как могат да се предскажат бъдещи събития, които биха застрашили земята.

След разговора, на церемония децата, селектирани за техните въпроси от над 200 участвали в конкурса, бяха отличени със сертификати и медали, на които пише "До Международната космическа станция и обратно", а едно момче - Румен Кожухаров, спечели 50-минутен полет с пилота Николай Калайджиев над Седемте рилски езера.



Минути преди началото на връзката с астронавтите президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси определи като следващата голяма цел да имаме трети български астронавт.

„Сигурен съм, че един от следващите български астронавти е тук сред нас“, каза той, минути преди да бъде осъществена връзката с Международната космическа станция.

президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси
БТА

Министърът на образованието в служебния кабинет Николай Денков си спомни как, когато е бил дете, всички са тръпнели какво ще се случи при всеки полет, който да давали по телевизията. „Разбирахме колко е опасно, но и знаехме колко е вълнуващо“, отбеляза той.

„Мечтайте, а институциите трябва да направят необходимото, за да станат вашите мечти реалност“, обърна се той към децата.

служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков
БТА

Посланикът на САЩ Херо Мустафа отбеляза, че събитието е показателно за дълбоката връзка между двете ни страни в областта на науката и образованието.

„Ние сме вдъхновени от всичко постигнато от НАСА и сме благодарни да участваме в чудото, наречено космическо пътувания, коментира тя. Стремежът да изследваш, да се разрастваш, да пристъпваш извън границите е чисто човешко качество, което се доказва най-силно на борда на Международната космическа станция“, посочи посланик Мустафа.

Херо Мустафа
БТА

„САЩ и България си сътрудничат във всички СТЕМ области, това сътрудничество показва какво можем да постигнем когато работим заедно и когато следваме нашата естествена любознателност“, коментира тя и пожела на децата никога да не спират да се стремят към звездите.

Във видеообръщение децата поздрави и първият български космонавт Георги Иванов. Той им пожела да не спират да мечтаят за Космоса. „Ще общувате на живо с астронавтите и ще можете да им зададете всички въпроси, които ви вълнуват, надявам се това да се превърне в добра традиция“, каза Иванов.

БТА


Видеоразговорът дава уникалната възможност на ученици от цялата страна и от Европа да зададат своите въпроси към астронавти от НАСА и от Европейската космическа агенция /ЕКА/.

Това историческо включване бе кулминацията на еднодневното събитие "Ало, Космос! Говори България!", което се провежда в "София тех парк". Над 20 STEM работилници, лаборатории и презентации очакват децата в еднодневния фестивал на науката.

БТА

Събитието започна сутринта и продължи през целия ден. Работилниците, лабораториите и презентациите предлагат разнообразни теми за деца на различни възрасти. Най-малките - от 5 до 12-годишна възраст, имат възможност да изучат с 3D модели формата на Земята и да я пресъздадат с пластилин. Посрещат ги и работилници за космическа храна и за колонизирането на Марс. Децата могат да гледат и няколко презентации за космическите отпадъци, за Космоса и правото, за тайните на космическата храна, за Космоса и биомедицината, и за живота в Космоса.

Проф. Леандър Литов от ЦЕРН, доайенът на Българската антарктическа програма проф. Христо Пимпирев, директорът на Харвардската инициатива "Център за произход на живота" Димитър Съсълов, както и българският производител на аерокосмическа техника "Ендуросат" и разработчик на дрона Dronamics, са сред гостите на фестивала на науката. Министерството на образованието и науката е партньор на инициативата на Атлантическия клуб.

Видеовръзката се осъществи от Атлантическия клуб в България, в партньорство с посолството на САЩ в София и с над 30 организации, занимаващи се с образователни инициативи в областта на науката и технологиите, съобщиха организаторите.