Въведени са промени във ВКП в изпълнение на препоръка от Еврокомисията
Въведени са промени във ВКП в изпълнение на препоръка от Еврокомисията / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Прокуратурата е предприела мерки и е въвела промени в организационната структура на Върховната касационна прокуратура. Тя е факт от петък с подписаната от главния прокурор Борис Велчев заповед за новите отдели във ВКП в петък. Това каза в предаването „Кой говори" на Дарик заместник главният прокурор Галина Тонева. Новите четири отдела са по основни направления на противопоставяне на престъпността, такава, каквато тя е приоритет в наказателната политика на ЕС, изтъкна Тонева. Предприетите мерки за структурните промени във ВКП са в изпълнение на препоръка от доклада на ЕК от юли миналата година.

Първият специализиран отдел се занимава с противодействие на корупцията, полицейското насилие, на всякакви тежки икономически престъпления с корупционен елемент. Това е посрещане на препоръката за подобряване на качеството и противодействието на корупцията, отчете заместник главният прокурор. „Това е основната тема, по която ние имаме още какво много да правим, защото никой не оспорва, че резултатите ни в противодействието на корупцията са най-малки", коментира тя. В отдела се слагат прокурори, специализирали в тази тематика, „шапката", тези хора, които трябва да бъдат на върха на една пирамида от специализирани прокурори по цялата верига на прокуратурата до най-ниските нива, тези хора да оказват методическо ръководство, да осъществяват контрол, при необходимост да работят с прокурорите, когато делата изискват това, когато са сложни фактически и правно и постоянно да следят за съдебната практика, качеството на работата, каза Тонева. Към това звено се структурират специализирани екипи, които ще разглеждат най-тежките дела от икономическата сфера, защото по думите на Тонева това са делата, в които има корупционен елемент.

Тя допълни, че досега действащото звено за противодействие на измамите с евросредства се разширява като структура и поема и престъпленията срещу републиканския бюджет. Там ще се включат данъчни престъпления, престъпления срещу митническия акцизен режим, изработването на фалшива валута.

Третият специализиран отдел си остава досегашният отдел за противодействие на организираната престъпност, към който се включват и трафикът на хора, наркотици, оръжия, пране на пари и организираните престъпни групи. Този отдел ще бъде шапката на специализираните прокуратури, каза Тонева.

Четвъртият специализиран отдел се занимава с престъпления срещу републиката, тероризъм, екстремизъм, изборни престъпления срещу конституционните права на гражданите.

Предприетите мерки по отношение на структурните промени във ВКП са в изпълнение на препоръка от доклада на ЕК от юли миналата година.

По отношение на настоящия доклад на ЕК, който препоръчва промяна в избора на ВСС, Тонева коментира, че настоящия съвет е първият постоянно действащ, а в предходни години той е бил от действащи магистрати. Тя изтъкна, че освен процедурата за избор на членовете, която трябва да е прозрачна, важно е и какви хора ще бъдат изпратени там. Зам. главният прокурор каза, че подкрепя идеята за две колегии в съвета, които да осъществяват функциите по назначаване и повишаване съответно на съдии и на прокурори и следователи. „Смятам, че трябва да има най-малкото яснота, тоест да не си прехвърляме после топката, че съдии кадрували прокурори или прокурори кадруват съдии. Това не бива да се допуска", категорична бе Тонева.

Съдията Атанас Атанасов, който е член Съюза на съдиите, изброи някои от предложенията за промени, касаещи ВСС, които от съсловната организация са направили още преди оповестяването на техническия доклад на ЕК през миналата седмица. Освен предложението за две колегии в рамките на съвета, друго предложение е той да не е постоянно действащ орган, както е в момента, а от действащи магистрати, като се запази петгодишният мандат. По думите на Атанасов системата на избор е такава, че прекъсва кариерното развитие на съдията или прокурора за пет години. За този период от време той се откъсва и от системата и не работи по дела.

Освен това от Съюза на съдиите предлагат членовете на ВСС от магистратската квота да бъдат избирани на общи събрания съответно от съдиите и от прокурорите и следователите. Сегашната система предвижда това да се преви от делегатски събрания. „Основната цел на всичко, което предлагаме, е да бъдат ангажирани редовите магистрати", каза Атанасов. Той допълни, че също така се предлага тези общи събрания да избират магистрати, които да участват в дейността на ВСС чрез неговите комисии. Според него това ще даде възможност съдии, които са млади и нямат необходимия по Конституция стаж - 15 години, да станат членове на ВСС, да вземат участие в работата му чрез комисиите във ВСС.

Чуйте целия разговор за доклада на ЕК от миналата седмица, както и за проблемите и мерките в съдебната система и правоохранителния сектор: