Вътрешният министър няма информация за напрежение в ГДБОП
Вътрешният министър няма информация за напрежение в ГДБОП / снимка: БГНЕС, архив

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев няма информация за напрежение в ГДБОП. Така той отговори на журналистически въпрос във връзка с прехвърлянето на службата от МВР в ДАНС.

Йовчев не бил чувал за „недоволство и бунт”. Министърът обясни, че докато окончателно не бъдат преназначени служителите на ГДБОП в ДАНС, те са командировани. По думите му това е една от стъпките, за да не бъде затруднена по никакъв начин дейността им.

Йовчев обясни, че преназначаването изисква да бъдат извършени множество действия и техническа подготовка. Министърът каза, че командироването им не е скъпо, а служителите продължават да получават същите заплати. След преназначаването останалата част от бюджета, която е в МВР и е отделена за дейността на ГДБОП, ще бъде прехвърлена в ДАНС.

Министърът беше изслушан от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, след което пред журналисти обясни, че е представил своите заместници и началника на кабинета, както и идеите за реформи в МВР.

Министър Йовчев очаква до месец да има резултат по проверките за превишаване на полицейски правомощия при събитията в 40-ия ден на протеста, както и за провокатори.

Той отново обясни за извеждането на депутатите с белия автобус. Йовчев каза, че е избран този маршрут - откъм храм-паметника „Св. Александър Невски”, защото в тази част са били хората, които не са агресивни, нормални протестиращи, и се е очаквало да няма ексцесии, предаде БТА.

Министърът обаче посочи, че при извеждането е имало хора, които са се хвърлили пред автобуса и са забавили движението, което е дало възможност на по-агресивните групи да се преместят. Според него хората, които са искали да провокират насилие, са имали много добра организация.