Вътрешната комисия отхвърли предложението за отстраняване на Петков
Вътрешната комисия отхвърли предложението за отстраняване на Петков / снимкa: Sofia Photo Agency

Вътрешната комисия в парламента не е приела предложението на депутатите от опозицията да бъде отстранен временно Румен Петков до изясняване на документите, фактите и обстоятелствата в МВР, изнесени като обвинения към Министерството на вътрешните работи.

Опозицията е предложила и да бъде изпратено писмо до министър-председателя Сергей Станишев с искане да бъде назначена проверка от Инспектората към Министерски съвет. Това искане също е било отхвърлено.

Същевременно министър Румен Петков заяви в парламента, че бившият директор на ГДБОП Ваньо Танов лъже по много циничен начин и е изнесъл неверни факти пред вътрешната комисия. Петков е представил документи пред депутатите, които според него уличават в лъжа бившия антимафиот №1.

Румен Петков заяви: „Той толкова много лъжи е изговорил вчера, че аз не бих могъл да коментирам всички. Но ние допуснахме лъжата и то гнусната лъжа, лъжата, в която се петнят хора, лъжата, в която свободно се хвърлят имена, цинизмът да достигне размери, които създадоха у цялото общество едно напрежение. Аз за себе си нямам обяснение какви могат да бъдат мотивите на едно такова поведение. Казал съм и на комисията – готов съм да предоставя тези справки на лицата, които имат съответния достъп до тях. С тези справки вчера се лъже по много циничен начин. Хвърля се името на Георги Самуилов по много циничен начин, при положение че срещу него е повдигнато обвинение до 20 години. Срещу Александър Петров – хвърля му се името, че е имало дело срещу него по много циничен начин. Т.е. едно поведение, което е обидно за един български офицер. Пак казвам – нямам обяснение за мотивите”.

След заседанието на вътрешната комисия председателят й Минчо Спасов заяви, че на срещата е била дискутирана срещата на министър Петков с братя Галеви. Спасов допълни, че становището на комисията ще стане ясно при изготвянето на доклада от заседанието в седемдневен срок. Председателят на вътрешната комисия коментира още, че по някои от въпросите, възникнали след изслушването на бившия директор на ГДБОП Ваньо Танов, министър Петков е дал отговори.